Ενός λάθους μύρια έπονται (στο Park Food Festival)

 Ενός λάθους μύρια έπονται (στο Park Food Festival)

Ποιος άραγε ξαφνιάστηκε από τα γεγονότα της Παρασκευής (χθες) στο φεστιβάλ φαγητού, που ανακοινώθηκε και εξελίσσεται κανονικά στο πάρκο Φαλήρου; Κανείς. Όλα ήταν συνέπεια του αρχικού λάθους, το οποίο παρέβλεψαν κι υποτίμησαν τόσο ο ιδιώτης διοργανωτής όσο κυρίως ο Δήμος Καβάλας. Ο οποίος εκτέθηκε ανεπανόρθωτα αφού από τη μια υποστήριξε τη διοργάνωση (με συγκεκριμένες δηλώσεις της κ. Δημάρχου) κι από την άλλη (μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας) έσπευσε να την ελέγξει!

Όχι μόνο την έλεγξε αλλά έβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ σε (6-7) πάγκους που πουλούσαν είτε φαγητό, είτε ποτό. Ενώ ο μισθωτής του πάρκου είναι ένας, ο χώρος ήταν γεμάτος πάγκους πώλησης προϊόντων. Υπεκμισθώσεις δεν έγιναν, δεν μπορούσαν να γίνουν. Όσοι είχαν την ευθύνη των πάγκων διέθεταν άδειες αλλά όχι αυτή που ζητούσε η Δημοτική Αστυνομία.

Σύμφωνα με το νόμο, λέει η υπηρεσία, έπρεπε κάθε πάγκος να έχει άδεια άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. Δεν είχε κανείς. Η υπηρεσία γνωρίζει ότι ο νόμος προβλέπει τέτοια άδεια αλλά παραδέχεται ότι η ίδια δεν εξέδωσε ποτέ.

Η Διεύθυνση Υγείας έκανε άλλους ελέγχους, για τα προς πώληση προϊόντα. Βρήκε αμέσως ακατάλληλο κρέας σε ένα ψυγείο. Το κατέσχεσε και το κατέστρεψε. Οι άλλες παραβάσεις που φέρεται να εντόπισε λέγεται ότι είναι μικρότερης σημασίας. Όλα αυτά διήρκεσαν ώρες, ο κόσμος ταυτόχρονα προσέρχονταν και η εκδήλωση γίνονταν κανονικά.

Κάποιοι πάγκοι δεν άνοιξαν ποτέ και κάποιοι άλλοι έκλεισαν άρον άρον όταν άκουσαν για το πρόστιμο της Δ. Αστυνομίας. Της τάξης των 1.000 ευρώ. Παρόντας ήταν ο νέος Δήμαρχος που προσπαθούσε να βρει λύση. Η σημερινή διοίκηση απουσίαζε (λέγεται ότι δεν απαντούσε καν στο τηλέφωνο) κι έλεγχοι έφθασαν να γίνονται ακόμη κι από την Τροχαία. Βεβαίωσε παραβάσεις παράνομων σταθμεύσεων στο πεζοδρόμιο στην πάνω είσοδο του πάρκου. Ανάμεσα σε όλα αυτά μεσολάβησαν πολύωρες διαβουλεύσεις δικηγόρων (εκπροσώπων του φεστιβάλ ή όσων διαχειρίζονταν πάγκους) που δεν κατέληξαν πουθενά.

Οι έλεγχοι ήταν αναμενόμενοι μετά τις καταγγελίες τόσο του Επιμελητηρίου όσο και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών. Οι διοργανωτές ήταν ήσυχοι ότι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Οι διαχειριστές των πάγκων επίσης. Να όμως που έγινε το αντίθετο.

Το φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα κι είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επανέλθει για έλεγχο η Δ. Αστυνομία. Τι θα συμβεί άραγε αν σήμερα κάνουν έλεγχο άλλες υπηρεσίες;

Διαβάστε επίσης