• 19 Απριλίου 2024,

Ενθουσιασμένα επέστρεψαν τα 23 μέλη της αποστολής του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλα από την Ιαπωνία

 Ενθουσιασμένα επέστρεψαν τα 23 μέλη της αποστολής του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλα από την Ιαπωνία

Μοναδικές εμπειρίες έζησαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας που ταξίδεψαν στην μακρινή Ιαπωνία, στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Τα 23 μέλη της αποστολής του ΛΕΚ με αρχηγό την Πρόεδρο του Λυκείου Μαρίνα Φιλιππίδου έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας καταρχήν στο Δήμο Inazawa, της επαρχίας Aichi, της κεντρικής Ιαπωνίας, μιας πόλης 100.000 κατοίκων που έχει αδελφοποιηθεί με το Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας, έχοντας σαν κοινά στοιχεία την ιστορία, τα μνημεία και τους πολιτιστικούς θησαυρούς, αλλά και τις τοπικές παραδοσιακές γιορτές.

Η πρώτη παράσταση του Λυκείου πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2019 στην Inazawa City, με χορούς από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Καππαδοκία και τα Νησιά, στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Ο Δήμαρχος Τζοτζιρό Κάτο ευχαρίστησε την Πρόεδρο του ΛΕΚ Μαρίνα Φιλιππίδου για την αποδοχή την πρόσκλησης και αναφέρθηκε με ιδιαίτερη αγάπη στην ελληνοιαπωνική φιλία που φέτος γιορτάζονται τα 120 χρόνιας φιλίας και συνεργασίας, προσφωνώντας το ελληνικό συγκρότημα “The Famous Hellenic Lyceum of Kavala who travelled all over the world”.

Προβλήθηκε βίντεο με την ιστορία του ΛΕΚ που το 2020 συμπληρώνει 75 χρόνια ιστορίας και ανταλλάχθηκαν δώρα και ευχές. Στο τέλος της παράστασης χορευτές-τριες του ΛΕΚ μαζί με Ιάπωνες χόρεψαν χέρι με χέρι ελληνικούς χορούς με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και κέφι. Υπήρχαν συνεχώς αναφορές στα ΜΜΕ για την έλευση του ελληνικού συγκροτήματος στην Ιαπωνία και μετά την πετυχημένη εκδήλωση στο Δήμο Inazawa, η φήμη του Λυκείου έδωσε το έναυσμα σε πολλούς Ιάπωνες λάτρεις των παραδοσιακών χορών να ακολουθούν τις παραστάσεις.

Αυτό φάνηκε από την δεύτερη παράσταση που δόθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2019 στο Πανεπιστήμιο Otsuma Women’s University στο Τόκυο που πολλοί ήρθαν να απολαύσουν τους ελληνικούς χορούς αλλά και να φωτογραφηθούν με τους χορευτές-τριες του Λυκείου. Οι ιάπωνες αγαπούν οτιδήποτε ελληνικό, έμειναν εντυπωσιασμένοι από τον πλούτο των ελληνικών φορεσιών, τα χρώματα, τα κεφαλοδεσίματα, τα κοσμήματα και τις πόρπες και ένιωθαν ευγνώμονες για την ελληνική παρουσία εκεί.

Το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ του Minato City, που ακολουθούσε στις 12 Οκτωβρίου 2019, ματαιώθηκε δυστυχώς προς λύπη όλων, λόγω του τυφώνα Hagibis, που χτύπησε το Τόκυο και τις παράκτιες περιοχές της χώρας. Η αποστολή του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας ακολούθησε της οδηγίες της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκυο και παρέμεινε στο ξενοδοχείο όλη τη μέρα λόγω των αναγκαίων μέτρων που ανακοίνωσαν οι αρχές. Το πέρασμα του τυφώνα Hagibis ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό για αρκετές επαρχίες της Ιαπωνίας με θύματα και εκτεταμένες ζημιές σε δίκτυα μεταφοράς, ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και άφησε πίσω του πολλούς αστέγους με τις φονικές πλημμύρες του. Ήταν ο ισχυρότερος που χτύπησε την Ιαπωνία τα τελευταία 60 χρόνια που συνοδεύτηκε και από σεισμό της τάξης των 5,7 ρίχτερ. Αφήνοντας πίσω τον τυφώνα Hagibis, άλλωστε η επόμενη μέρα στο Τόκυο ήταν ηλιόλουστη και με ελάχιστα προβλήματα συγκριτικά με τις επαρχίες που επλήγησαν, το Λύκειο έδωσε ακόμη μία παράσταση στις 14 Οκτωβρίου 2019 σε θέατρο στην περιοχή Roppongi, στο Τόκυο, για την Οργάνωση Kid’s Fu. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και η προσμονή για την έλευση της ελληνικής χορευτικής ομάδας ακόμη πιο μεγάλη.

Ήδη είχαν δουλέψει αρκετά, είχαν κάνει καιρό τώρα πρόβες με ελληνικούς χορούς. Το ΛΕΚ χόρεψε με ζωντανή μουσική που έπαιζαν δύο ιάπωνες μουσικοί, ένας στο βιολοντσέλο κι άλλος στο πιάνο, και μικροί και μεγάλοι ακολούθησαν τους χορευτές-τριες του Λυκείου στα χορευτικά τους βήματα. Το ίδιο έγινε και για την ελληνική αποστολή που ακολούθησε χορευτικά βήματα δίπλα στους Ιάπωνες χορευτές με παραδοσιακούς χορούς της Ιαπωνίας. Πανδαισία χρωμάτων, γλώσσας, ηλικιών, μια και μικρά παιδιά 5 – 7 ετών από την Οργάνωση Kid’s Fun, ακολουθούσαν ανάμεσα στους Ιάπωνες και Έλληνες χορευτές –τριες τα βήματα χορού των δύο πολιτισμών.

Η χαρά ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων μας. Λίγο πριν το τέλος, τα παιδιά πρόσφεραν στα μέλη της ελληνικής αποστολής Origami, καλλιτεχνήματα με χαρτί που είχαν ετοιμάσει για να μας ευχαριστήσουν.

Με συγκίνηση και χαρά ακολούθησαν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες με τους μικρούς μας ιάπωνες φίλους. Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας πραγματοποίησε εξάλλου και επίσημη εθιμοτυπική επίσκεψη στην κατοικία του Έλληνα Πρέσβη στο Τόκυο, όπου είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει θερμά τόσο τον ίδιο τον Πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Κακιούση για την αποδοχή της πρότασης και οργάνωση του ταξιδιού, τον Διευθύνων κ.Κυριάκο Άκπαπα Καβαλιώτη στην καταγωγή, για την σπουδαία και πολύτιμη βοήθειά του στην πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού στην Ιαπωνία, την ευγενέστατη συνοδό προξενική υπάλληλο κα. Κέικο, την Junko Nagata από την greece.japan.com, αλλά και την σύζυγό του Έλληνα Πρέσβη κα. Γιάννα Γιαννακάρου για την φιλοξενία και το τσάι στην πρεσβευτική κατοικία. Η επίσκεψη είχε παραδοσιακό χορό και τραγούδι, ενώ αντηλλάγησαν δώρα και ευχές.

Το ταξίδι στην Ιαπωνία ήταν μια εμπειρία μοναδική που έδωσε τη δυνατότητα στην ελληνική αποστολή του ΛΕΚ να θαυμάσει τα επιτεύγματα του Ιαπωνικού λαού μέσα στους αιώνες, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, την παράδοσή τους, τις ομορφιές της Ιαπωνίας και της μοναδικής φιλοξενίας τους.

 

Ευχαριστούμε Ιάπωνες φίλοι μας!

Nihonjin no tmodachi, arigato!

 

 

Διαβάστε επίσης