Έντονος προβληματισμός στη Θάσο για την τουριστική σεζόν που μπορεί να χαθεί

 Έντονος προβληματισμός στη Θάσο για την τουριστική σεζόν που μπορεί να χαθεί

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θάσου Πάρης Παρασχούδης μίλησε για το διαφορετικό της φετινής περιόδου στον τουρισμό. Αφορμή το ότι οι πτήσεις τσάρτερ μετατίθενται για τον Μάη. Και βλέπουμε. Όπως προκύπτει, ο προβληματισμός στη Θάσο είναι μεγάλος. Το αισιόδοξο σενάριο αναφέρεται σε έναρξη περιόδου τον Ιούλιο. Το απαισιόδοξο σε μια σεζόν που χάνεται, επηρεάζοντας αρνητικά και το επόμενο Καλοκαίρι!

Η συνέντευξη Πάρη Παρασχούδη

Ερώτηση: Αναβάλλονται και ματαιώνονται πτήσεις τσάρτερ με Ευρωπαίους τουρίστες οι οποίοι τελικό προορισμό θα είχαν τη Θάσο. Μετατίθενται για το τέλος Μαϊου. Πως το έχετε ψάξει εσείς;  Σε τι κατάσταση είναι τα ξενοδοχεία μικρά και μεγάλα, ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Θάσο;

Απάντηση: Πολλοί από εμάς φοβούμαστε ότι δεν θα υπάρξει σεζόν για φέτος. Η αναβολή πάει από μήνα σε μήνα. Το αισιόδοξο σενάριο αυτή τη στιγμή ήταν να ανοίξουμε αρχές Ιουλίου. Αν σε αυτό έχουμε μεγαλύτερη παράταση, ίσως σκεφτόμαστε να μην να ανοίξουμε φέτος το καλοκαίρι.  Τα περιθώρια είναι πολύ μικρά.

Ερώτηση: Μας λέτε για σεζόν που θα αρχίζει στις αρχές Ιουλίου, τρομάζουμε μόνο που το ακούμε.

Απάντηση: Έτσι είναι. Αυτό είναι το καλό σενάριο μέχρι στιγμής. Είναι λίγο αργά και είναι στο όριο να ανοίξεις για τη σεζόν. Μένει πολύ λίγο μετά για να μπορέσεις να διαχειριστείς το βάρος των καταστάσεων που έχεις να αντιμετωπίσεις.

Ερώτηση: Λέτε δηλαδή αν είναι να ανοίξεις τον Ιούλιο, δεν το κλείνουμε όλο το καλοκαίρι να τελειώνουμε….

Απάντηση: Τα περιθώρια είναι πολύ μικρά. Σίγουρα δεν είσαι κερδοφόρος. Ζυγίζεις τα πράγματα και αποφασίζεις. Ο καθένας είναι κύριος του εαυτού του και αποφασίζει ο ίδιος. Βλέπει τι του συμφέρει.

Ερώτηση: Έχουμε δυο κατηγοριών επισκέπτες. Οι Βαλκάνιοι που έρχονται με το αυτοκίνητο και αυτοί που έρχονται πρώτοι με πτήσεις τσάρτερ. Οι των τσάρτερ χάθηκαν ή κάποιοι θα έρθουν;

Απάντηση: Δε το γνωρίζουμε αυτό. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Βλέπουμε ότι καταργούν το πρόγραμμα οι tour operators. Ένας μεγάλος Γερμανός tour operator ανακοίνωσε ότι για το 2020 δε θα φέρει κόσμο. Το είπε για την Κω και για τη Ρόδο αλλά ισχύει για τους υπόλοιπους προορισμούς στην Ελλάδα.  Οπότε πρώτα από Αγγλία σίγουρα δεν θα δούμε  Άγγλους τουρίστες. Σιγά- σιγά και η Γερμανία αποφασίζει να μην κάνει τουριστικό πρόγραμμα για το 2020. Επίσης και άλλες εταιρίες το ανακοίνωσαν. Οι πτήσεις είναι δύσκολο το πώς θα διαχειριστούν μια κατάσταση. Μπορεί να έχουνε πτωχεύσεις αύριο, μεθαύριο και να μη μπορούν να λειτουργήσουν.

Ερώτηση: Πάμε στον οδικό τουρισμό.  Οι Βαλκάνιοι είναι πιο κοντά και είναι πιο εύκολοι να έρθουν.

Απάντηση: Σαφώς είναι μια ελπίδα για να έχουμε μια σεζόν. Δεν ξέρουμε όμως πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο της υγειονομικής κρίσης στις δικές τους χώρες. Υπάρχει το ενδεχόμενο να θέλουν να έρθουν και να μην τους θέλουμε εμείς να έρθουν από ένα σημείο και μετά! Μετά μην ξεχνάτε ότι όταν δεν υπάρχει ένα πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας πολύ αυστηρό και προκαθορισμένο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έχουμε προβλήματα.

Ερώτηση: Πολύ δύσκολη η κατάσταση στη Θάσο,  και σας καταλαβαίνουμε έτσι όμως τα λέτε.  Μπορεί να χαθεί η σεζόν;

Απάντηση: Τα ρίσκα είναι μεγάλα για μια μονάδα μεγάλη λειτουργική να ανοίξει. Θα είναι πιο εύκολα σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Βέβαια και αυτοί θα έχουν πάρει κάποια ρίσκα αν δεν έχουμε ένα αυστηρό πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας.

Ερώτηση: Στήριξη από το κράτος θα έχουνε  όλοι αυτοί που δραστηριοποιούνται τουριστικά στη Θάσο;

Απάντηση: Θα ήταν κρίμα όλο αυτό που χτίστηκε την τελευταία δεκαετία στη Θάσο στον τουρισμό να χαθεί γιατί δεν θα υπάρξει στήριξη.  Αν δεν υπάρχει στήριξη δεν θα έχουμε και τις επόμενες χρονιές τόσες καλές και πολλές  επιχειρήσεις για να δουλεύουμε στον τουρισμό.

Ερώτηση: Μέχρι τώρα δεν υπάρχει στήριξη; Τα πρώτα μέτρα δεν σας αφορούν;

Απάντηση: Επί της ουσίας όχι. Δεν είναι αυτό η στήριξη που ζητάμε. Οι  στηρίξεις  που ζητάνε οι ξενοδόχοι μέσω της ομοσπονδίας και του επιμελητηρίου  είναι συγκεκριμένες και έχουν γνωστοποιηθεί στη κυβέρνηση. Περιμένουμε κάποια στιγμή να παρθούν  σοβαρές αποφάσεις.

Ερώτηση: Στην υπόλοιπη Ευρώπη τον τουριστικό κλάδο στην Ευρώπη τον αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Αν δεν υπάρχει προτεραιότητα τώρα, φαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα. Μέχρι που θα φτάσουν τα μέτρα κανείς δεν ξέρει.

Απάντηση: Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον πρέπει να είναι το 20% που θα δώσουν στην οικονομία για τον τουρισμό.

Ερώτηση: Αυτή τη στιγμή στη Θάσο, υπάρχουν πολλές οικοδομικές δραστηριότητες για να προλάβει κάποιος να χτίσει τα δωμάτια, την επέκταση , τα ενοικιαζόμενα και μικρές μονάδες. Επηρεάστηκαν αυτές οι οικοδομικές δραστηριότητες;

Απάντηση: Σταμάτησαν όλα. Τα συνεργεία που είναι να έρθουν απέξω δεν μπορούν να περάσουν στο νησί. Έχουν σταματήσει οι εργασίες, συντήρησης, ανακαίνισης, τα καινούρια που γίνονται, έχουν παγώσει προς το παρόν.

Ερώτηση: Εδώ υπάρχει μια μεγαλύτερη ζημιά γιατί και το νησί στηριζότανε σε αυτή τη οικοδομική  δραστηριότητα.

Σταμάτησε και αυτή.

Απάντηση: Η αλυσίδα του τουρισμού είναι πολύ μεγάλη. Ξεκινάει από το δωμάτιο, συνεχίζει στις άλλες επιχειρήσεις όπως είναι τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπιτς μπαρ, στους προμηθευτές, στους κατασκευαστές κτλ. Η αλυσίδα είναι μεγάλη δεν αφορά μόνο τον ξενοδόχο. Συνδυάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του Θασίτικου πληθυσμού. Πολύ μεγάλο ποσοστό, τολμώ να πω το 90% της οικονομίας της Θάσου, βασίζεται στον τουρισμό.

Ερώτηση: Δεν ξέρουν αυτοί οι άνθρωποι αν θα τη χάσουν τη σεζόν η θα είναι μια μικρή σεζόν. Δεν μπορούν να προετοιμαστούν.

Απάντηση:  Αυτό ακριβώς. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε. Κάνουμε μόνο σενάρια το τι θα γίνει αύριο. Εδώ πραγματικά πάμε βλέποντας και κάνοντας. Όλα είναι στον αέρα.  Σκεφτόμαστε  το μη χείρον βέλτιστον.

 

Διαβάστε επίσης