Εορτασμός εθνικών αγώνων και εθνικής αντίστασης

 Εορτασμός εθνικών αγώνων και εθνικής αντίστασης

Με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην πόλη μας ένα σύντομο πρόγραμμα εκδηλώσεων (καθιερωμένων αυτά τα χρόνια) για:  

Τον εορτασμό των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού και της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν επίσημη δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των ηρώων (Δ. Κήπος) και κατάθεση στεφάνων. Ως συνήθως οι πολίτες που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις ήταν λίγοι.

Οι περαστικοί από τον Δ. Κήπο ρωτούσαν να μάθουμε τι συμβαίνει. Όπως επίσης ζητούσαν πληροφορίες για τη δοξολογία και το λόγο που έγινε οι πιστοί που όπως κάθε Κυριακή ήταν χθες στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Τις εκδηλώσεις (όλες ή κάποιες από αυτές) παρακολούθησαν η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης. Ήταν επίσης ο νέος Στρατηγός- διοικητής της ΧΧ Μεραρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής, ο Λιμενάρχης, ο Διοικητής της Π.Υ. Καβάλας κτλ.

Πολλά προηγούμενα χρόνια σε αυτήν την εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι και απόγονοι των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης σε τοπικό επίπεδο. Χθες δεν εμφανίστηκε κανένας τους. Ρόλο φυσικά έπαιξε το γεγονός της πανδημίας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας διάβασε στο Δ. Κήπο και όχι στον ιερό ναό ο Υποστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του παραρτήματος Καβάλας της Ε.Α.Σ. κ. Αλέξανδρος Σιρίτογλου. Όπως είπε στην χώρα μας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου δεν τιμάται όπως πρέπει κι όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε τη μαζική συμμετοχή του λαού στην Εθνική Αντίσταση, ξεχωρίζοντας τρία σημαντικά γεγονότα – δράσεις της κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Η κατοχή ήταν κόλαση για την Ελλάδα και τους έλληνες, τόνισε. Είπε επίσης ότι οι έλληνες ποτέ δεν έχασαν το ηθικό τους.

Ο κ. Σιρίτογλου θύμισε ότι φέτος ο εορτασμός συμπίπτει με την επέτειο των 40 ετών από την είσοδο της χώρας στην τότε ΕΟΚ.

Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες εκπροσώπους φορέων και αρχών κατέθεσαν στεφάνι στο ηρώο. Επακολούθησαν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Τη θεία λειτουργία και τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη τέλεσε ο εφημέριος του πατέρας Ηλίας.

Διαβάστε επίσης