• 7 Μαΐου 2024,

Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στην Καβάλα

 Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στην Καβάλα

Με την ευθύνη της ΠΕ Καβάλας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη μας ο καθιερωμένος εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Στην εκκλησία του Αγίου Παύλου έγινε η καθιερωμένη δοξολογία, εκεί διαβάστηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον εκπαιδευτικό Σπύρο Δημητριάδη (διευθυντή του 7ου Δημοτικού σχολείου). Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Δημοτικού Κήπου και κατάθεση στεφάνων.

Σε όλο αυτό το πρόγραμμα, ο κόσμος δεν ήταν πολύς. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Μουριάδης και ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάκης Εμμανουηλίδης, η κ. Ελευθεριάδου κτλ. Ήταν επίσης εκπρόσωποι της ΧΧ Μεραρχίας, του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομικής Διεύθυνσης κτλ.

Στις δηλώσεις του μετά την δοξολογία ο κ. Μουριάδης είπε μεταξύ άλλων:

«Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που αντιστάθηκαν στη Γερμανική κατοχή. Των ανθρώπων που έβαλαν πάνω απ’ όλα την ελευθερία της πατρίδας. Πάνω κι από την ίδια τους τη ζωή. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για όλους. Για όλες τις φάσεις της ζωής μας. Δεν χρειάζεται να είναι μόνο οι πόλεμοι. Ακόμη και σε καιρό ειρήνης. Στις διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουνε. Αιωνία τους η μνήμη και φυσικά να μην ξεχνάμε την εξέλιξη της αντίστασης, τη διχόνοια που υπήρξε μετά … Γεγονότα που πρέπει να αποφεύγουμε».

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης είπε:

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλες εκείνες τις αντάρτικες οργανώσεις, που παρά το ότι είχαν διαφορετικές πολιτικές καταβολές ενώθηκαν. Έχοντας ως κοινό στόχο να αποτινάξουν το ναζισμό αλλά και το φασισμό από την Ελλάδα. Με αποκορύφωμα την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Ένα σημαντικό γεγονός, καθοριστικό για την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το δίδαγμα; Το δίδαγμα είναι ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, μπορούν πραγματικά να πετύχουν σημαντικές νίκες. Αυτό πρέπει να το έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας. Σαν ορόσημο».

Στην ομιλία του ο κ. Σπύρος Δημητριάδης αναφέρθηκε κι αυτός στην ανάγκη ενότητας των Ελλήνων. Τότε αλλά και τώρα. Μίλησε για τη συμφιλίωση και για τις υπερβάσεις που πρέπει να γίνονται ώστε να επιτυγχάνεται ο συγκεκριμένος στόχος.

Διαβάστε επίσης