• 5 Μαΐου 2024,

Επαναλειτουργία παιδικών σταθμών και ανεμβολίαστο προσωπικό του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”

 Επαναλειτουργία παιδικών σταθμών και ανεμβολίαστο προσωπικό του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”

Αφορμή των δηλώσεων στην Πρωινή του κ. Φιλήμωνα Ξουλόγη η επαναλειτουργία από χθες των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Θέμα ωστόσο και η λειτουργία των ΚΑΠΗ, το ανεμβολίαστο προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι». Ο κ. Ξουλόγης ήταν αρκετά συγκεκριμένος σε όσα είπε.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως επαναλειτουργούν σήμερα(χθες) οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί; Φανταζόμαστε ότι είναι έτοιμοι;

Απ: Είχαμε προετοιμαστεί όλο τον προηγούμενο μήνα. Όπως γνωρίζετε έγιναν πολλές εργασίες. Αλλάξαμε πατώματα, αλλάξαμε κουφώματα, σε όλους τους παιδικούς που έπρεπε να αλλάξουμε. Μπήκανε προστατευτικά κιγκλιδώματα για να είμαστε σύννομοι. Γενικότερα έγιναν πάρα πολλές εργασίες για να είμαστε έτοιμοι σήμερα(χθες) να υποδεχτούμε τα παιδιά.

Ερ: Οι σταθμοί ξαναλειτουργούν με τη γνωστή διαδικασία, με τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού;

Απ: Ακριβώς έτσι. Είναι η δεύτερη χρονιά που εφαρμόζουμε τα μέτρα. Οι γονείς δεν μπαίνουμε μέσα, τα παιδιά θερμομετριούνται, ότι ακριβώς γινόταν την προηγούμενη χρονιά. Οι εργαζόμενοι κάνουνε δυο τεστ την εβδομάδα, όσοι είναι ανεμβολίαστοι. Γενικότερα προσπαθούμε για την ασφάλεια των παιδιών να εφαρμόζουμε κατά γράμμα τα μέτρα ασφαλείας.

Ερ: Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός ακόμη στους παιδικούς σταθμούς;

Απ: Στους βρεφονηπιακούς ακόμη δεν είναι. Αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης και ότι θα ισχύσει για όλους τους εκπαιδευτικούς, θα ισχύσει και για τους βρεφονηπιακούς.

Ερ: Με το «Βοήθεια στο Σπίτι» που ήταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τι κατάσταση επικρατεί;

Απ: Για τη «Βοήθεια στο Σπίτι» από τις 16 Αυγούστου και μετά ήταν υποχρεωτικός. Πριν δυο μέρες έγινε υποχρεωτικό και στους εργαζόμενους στα ΚΑΠΗ. Εφαρμόζουμε το νόμο. Αυτό που έγινε που από τα 34 άτομα που απαρτίζουν το «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν είχαν εμβολιαστεί 8 άτομα και το ένα από αυτά βγήκε σε αναστολή, το ένα έχει νοσήσει και μαθαίνω ότι δυο εμβολιάστηκαν, οπότε έχουμε εκκρεμότητα πέντε εργαζόμενους τους οποίους παρακαλώ πολύ να εμβολιαστούνε.  Διαφορετικά επειδή τώρα είναι σε άδεια, γυρίζοντας θα εφαρμοστεί ο νόμος, θα βγούνε σε αναστολή. Η λειτουργία των ΚΑΠΗ πλέον είναι μόνο με εμβολιασμένους. Ακόμη και τη συνταγή να μπει κάποιος να πάρει, πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Λειτουργούνε με την καινούρια ΚΥΑ που βγήκε. Η λειτουργία τους αφορά μόνο συνταγογράφηση και τίποτε άλλο.

Ερ: Το προσωπικό στο «Βοήθεια στο Σπίτι» που βγήκε η θα βγει σε αναστολή, θα αντικατασταθεί; Πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα;

Απ: Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε προσλήψεις τριών μηνών για να αναπληρωθούν τα κενά όσο χρειάζεται. Υπάρχει μια διαδικασία για έναν οδηγό που χρειαζόμαστε που μοιράζει τα τρόφιμα στους συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν ανάγκη. Ξεκίνησε η διαδικασία και φαντάζομαι ότι θα τελειώσει στα μέσα της άλλης εβδομάδας. Γίνεται άμεσα.

Ερ: Είναι καθοριστικές οι αναστολές στη δική σας περίπτωση;

Απ: Στο Νοσοκομείο φαντάζομαι ότι είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Σε μας επειδή ακριβώς είναι κλειστά τα ΚΑΠΗ έχουμε την ευελιξία να κάνουμε κάποιες εσωτερικές μετακινήσεις και να λειτουργούμε. Παρόλα αυτά όπως σας είπα και πριν, εφόσον κρίνουμε ότι θα χρειαστεί να αναπληρωθεί κάποιο άτομο, άμεσα γίνεται πρόσληψη για τρεις μήνες.

Το ζητούμε είναι να μην βγει κανένα άλλο άτομο σε αναστολή. Να πάνε να εμβολιαστούνε γιατί δεν το θέλω εγώ, ούτε κανένας.

Ερ: Είχατε κάποια επικοινωνία με τις εργαζόμενες μετά το θέμα που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Απ: Με τις εργαζόμενες έχω σήμερα (χθες) συνάντηση στις 12 το μεσημέρι. Για αυτό το θέμα αλλά και για άλλα θέματα που  μας απασχολούν, πως θα λειτουργούμε και τι θα κάνουμε. Από εκεί και πέρα η απόφαση αυτή πρέπει να πάει στην επικεντρωμένη, να εγκριθεί και από εκεί και να πάρει το δρόμο της. Σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζουμε τη δικαστική απόφαση κατά γράμμα.

Ερ: Το καλοκαιρινό σχολείο που τελείωσε χθες (προχθές) πως πήγε;

Απ: Μίλησα με κάποιους γονείς και απ` ότι μου είπανε ήταν πάρα πολύ επιτυχημένο. Κύλησε με ασφάλεια, κρατήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Είναι μια δράση η οποία χρειάζεται. Υπάρχουν συμπολίτες μας που μας στέλνουν τα παιδιά τους γιατί πρέπει να πηγαίνουν στις δουλειές τους. Είχε μεγάλη επιτυχία. Οι εκπαιδευτικοί έμειναν ευχαριστημένοι και κάναμε έναν απολογισμό για τυχόν λάθη να μην επαναληφθούνε την επόμενη χρονιά. Γενικότερα το πρόσημο είναι θετικό. Πήγε πολύ καλά.

Ερ: Το παράπονο της «Αλληλεγγύης» ήταν ότι το πρόγραμμα ξεκινούσε με 40 παιδιά και στη διάρκεια αυτά αποχωρούσανε. Αυτό έγινε φέτος;

Απ: Οι εγγραφές ήταν 42 παιδιά. Λόγω καλοκαιριού όπου τα παιδιά πηγαίνανε μαζί με τους αδειούχους γονείς, ο μέσος όρος προσέλευσης ήταν γύρω στα 25 παιδάκια. Παρόλο που πληρώσανε το αντίτιμο που ήτανε, φαντάζομαι ότι θα υπήρχαν και κάποιες προσβολές κορωνοϊού σε οικογένειες. Είχαμε περιπτώσεις να λείπουν για 15 μέρες παιδάκια. Όταν προετοιμάζεσαι και κάνεις κάποια δαπάνη για 45 παιδάκια ή για 60 που κάναμε εμείς, σπαταλάμε χρήματα του Δήμου και αυτό είναι κάτι που μας πειράζει. Αν ξέραμε να μην είχαμε τρεις εκπαιδευτικούς. Τι να κάνουμε; Έτσι είναι στη ζωή, προχωράμε…

Διαβάστε επίσης