• 2 Δεκεμβρίου 2023,

Επανέρχεται το αίτημα για ένα καινούργιο κτίριο για τα Ειδικά Σχολεία της πόλης (συνέντευξη)

 Επανέρχεται το αίτημα για ένα καινούργιο κτίριο για τα Ειδικά Σχολεία της πόλης (συνέντευξη)

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας κ. Μάκης Κρεμύδας επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για την ανάγκη μιας ακόμη αίθουσας στο Ειδικό Νηπιαγωγείο.

Θεωρεί ότι η προκάτ αίθουσα που θα χρησιμοποιηθεί (μεταφορά της από τη Ν. Καρβάλη) θα είναι προσωρινή λύση. Ζητά – γνωρίζοντας τους ρυθμούς του δημοσίου- κάτι οριστικό. Έτσι και με δεδομένη την συνεχή αύξηση των μαθητών στα Ειδικά σχολεία, ζητά ένα καινούργιο. Ένα μεγάλο σχολείο για την Ειδική εκπαίδευση. Μαθαίνουμε ότι το σχέδιο για κατάλληλο οικόπεδο στο Περιγιάλι δεν προχωρά.

Η συνέντευξη

Ερ: Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο της Καβάλας χρειάζεται μια ακόμη αίθουσα. Υπάρχει ένα αίτημα το Δήμου Καβάλας για οριστική λύση μέσω του κράτους και μια προσωρινή λύση του Δήμου με ένα κοντέινερ. Τι γνωρίζετε επί του θέματος;

Απ: Είναι ένα θέμα το οποίο είχαμε συζητήσει και με τον κ. Μουμτσάκη και με την κ. Μαρκάκη (πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας). Είχαμε κάνει και συναντήσεις στους χώρους του Ειδικού Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου. Είχαμε δει τους χώρους και αυτό που αποφασίστηκε τελικά είναι  να μπορέσουνε να δημιουργηθούνε επιπλέον αίθουσες, οι οποίες θα στεγάσουν το Ειδικό Νηπιαγωγείο. Τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου αυξάνονται κάθε χρόνο. Από τότε που το σχολείο κατέβηκε πάνω από τα βουνά (Παιδόπολη) και βρίσκεται πλέον σε έναν χώρο αξιοπρεπή στο συγκεκριμένο σημείο (Περιγιάλι, πρώην 20ο δημοτικό) έχει δεχθεί πολλά επιπλέον παιδιά τα οποία φοιτούν εκεί. Από τη μια μπορεί να είναι και ανησυχητικό ότι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι μαθητές που χρειάζονται την υποστήριξη και εκπαίδευση ενός ειδικού σχολείου. Από την πλευρά της κυβέρνησης, της πολιτείας το κακό είναι ότι αργεί πολύ σε όλες τις διαδικασίες. Από πέρσι ο Δήμος είχε ενεργοποιηθεί και προσπάθησε να βρει αυτές τις επιπλέον αίθουσες. Γνωρίζω ότι έχουν γίνει ενέργειες. Δυστυχώς όμως το είχαμε παρατηρήσει και με το σχολείο των Κρηνίδων (μεταφορά μαθητών στον Αμυγδαλεώνα και στη Λυδία). Και εκεί πέρα είχαν καθυστερήσει πολύ προκειμένου να έρθουν οι προκατ αίθουσες οι οποίες χρειάζονται. Έστω και αυτό το προκάτ το οποίο θα έρθει από τη Ν. Καρβάλη και είναι βαρέως τύπου απ` ότι ξέρω, έχω την εντύπωση ότι καλύπτει τις ανάγκες. Δεν είναι όμως αυτό που ζητάμε. Θέλουμε να υπάρχουν σχολεία αξιοπρεπή και τα παιδιά των συνανθρώπων, των μελών μας, που έχουν μια αναπηρία, κάποια μαθησιακή δυσκολία, να είναι σε ένα αξιοπρεπή χώρο. Δεν είναι δυνατό να είμαστε σε σχολεία στα οποία αναγκάζονται να μικρύνουν τις αίθουσες, να τις κάνουν δυο για να μπορέσουν να στεγαστούν τα παιδιά και να έχουν την τάξη τους. Πρέπει να δημιουργηθούν σχολεία ανάλογα με τις ανάγκες τους. Αυτό είναι δεδομένο.

Ερ: Κάποτε είχε γίνει  μια συζήτηση μόνο για ειδικό σχολείο. Ένα μεγάλο καινούργιο κτίριο. Το είχε προχωρήσει ο Δήμος.

Απ: Ναι για Γυμνάσιο και Λύκειο.  Κάποια στιγμή είχε σχεδιαστεί να γίνει στο Περιγιάλι αλλά λόγω των καλωδίων, των πυλώνων υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ που υπάρχουν εκεί δεν προχώρησε. Υπάρχουν εγκαταστάσεις που πρέπει να μετακινηθούν με κάποιο τρόπο από εκείνο το σημείο. Δε γίνεται να επεκτείνεται η πόλη προς εκείνη την πλευρά και να υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες. Δεν είναι ότι καλύτερο να υπάρχουν μετασχηματιστές και υψηλή τάση σε κατοικημένη περιοχή. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που αναπτύσσονται όταν υπάρχει υψηλή τάση, μπορούν να δημιουργούν και προβλήματα. Έτσι λοιπόν ο σχεδιασμός άλλαξε και το Ειδικό Γυμνάσιο- Λύκειο σχεδιάζεται πλέον για τον Αμυγδαλεώνα. Ελπίζουμε όλα αυτά να προχωρήσουν γρήγορα γιατί τα χρόνια περνάνε και αυξάνονται οι μαθητές αλλά οι εγκαταστάσεις παραμένουν παλαιωμένες. Εγκαταστάσεις που δεν εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι συμπεριληπτική. Η εκπαίδευση του γκέτο πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή. Τα ειδικά σχολεία πρέπει να μπουν μέσα σε άλλες σχολικές μονάδες γενικής ανάπτυξης για να υπάρχει συμπερίληψη την οποία ζητάμε.  Δυστυχώς βλέπουμε ότι καθυστερούν όλες αυτές οι αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης