• 28 Απριλίου 2024,

«Επανήλθαμε με ηρεμία, γαλήνη, ησυχία»

 «Επανήλθαμε με ηρεμία, γαλήνη, ησυχία»

Σαφώς ικανοποιημένος είναι ο Μητροπολίτης Στέφανος από την επαναλειτουργία των εκκλησιών την περασμένη Κυριακή. Αισιοδοξεί ότι γενικότερα στις εκκλησίες δεν θα υπάρξουν προβλήματα κι ελπίζει σε ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων από τις 5 Ιουνίου και μετά.

Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη

Ερώτηση: Είδαμε τις εκκλησίες σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένες να δεχθούν και να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο.

Απάντηση: Έγινε ότι ακριβώς είχε προετοιμαστεί. Κατά βάση όλο αυτό οφείλεται – πιστεύω- στην ευθύνη και στην όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος εκ μέρους των κληρικών μας, των λαϊκών μας συνεργατών και των πιστών που προσήλθαν. Πέραν αυτού θέλω να τονίσω κάτι που τόσες φορές δεν έχει ειπωθεί. Απαγορεύονται οι συνωστισμοί παντού λόγω των σταγονιδίων. Μέσα στις εκκλησίες οι άνθρωποι δεν μιλάνε. Προσεύχονται. Δεν ανοίγουν δηλαδή τα στόματα τους. Ούτε να γελάνε, ούτε να εκφράζουν κάποια επικοινωνία λόγου. Θεωρώ δηλαδή ότι έχει μεγάλη σημασία μέσα σε αυτή τη διαδικασία να δούμε κι άλλες όψεις γενικότερα της παρουσίας των πιστών μέσα στην εκκλησία.

Ερώτηση: Μας λέτε ότι δεν είναι και τόσο επικίνδυνο να μεταδοθεί ο ιός εντός των εκκλησιών…

Απάντηση: Θέλω να πω δηλαδή ότι όλα βοηθάνε κατά κάποιο τρόπο. Αφένος μεν γιατί η όλη αυτή υπόθεση όπως εξελίχθηκε σε δύο μήνες περίπου μέσα ήταν πολύ δύσκολη για όλους μας. Να βγαίνω εγώ π.χ. σε μια κλειστή εκκλησία και να λέω «ειρήνη σε όλους» αλλά στην εκκλησία να μην είναι κανείς… Ή να προσεύχομαι χωρίς τους πιστούς. Είναι δύσκολο πράγμα και το ζήσατε και εσείς και εμείς. Ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Παρόλα αυτά επανήλθαμε. Με μια ηρεμία, με μια γαλήνη και ησυχία. Έτσι θα συνεχίσουμε έως τουλάχιστον τις 5 Ιούνη. Μετά θα δούμε πως θα προέλθουν τα επόμενα βήματα.

Ερώτηση: Για τη γιορτή της Αγίας Λυδίας αύριο Τετάρτη τι έχετε προγραμματίσει;

Απάντηση: Δεν θα γίνουν εκδηλώσεις γιατί ακριβώς βρισκόμαστε μέσα σε αυτήν την κατάσταση των περιορισμών. Δεν θα γίνουν λιτανείες, προσκλήσεις όπως γινόταν. Θα γίνει ένας εσπερινός, μια θεία λειτουργία. Απλά και ήρεμα.

Ερώτηση: Γίνονται άλλες τελετές και μυστήρια;

Απάντηση: Μνημόσυνα και κηδείες γίνονται. Κηδείες γίνονται. Το θέμα είναι ότι όσα μυστήρια (βαπτίσεις ή γάμοι) είχαν καθοριστεί για αυτήν την περίοδο, μεταφέρθηκαν πιο αργότερα. Γιατί και οι άνθρωποι δεν θα ήθελαν να μπλεχτούν σε διαδικασίες απομόνωσης. Παρόλα αυτά αν κάποιος θέλει να κάνει γάμο ή βάπτιση θα γίνει μέσα στην εκκλησία με τη συγκεκριμένη κατάσταση που δημιουργήθηκε και λειτούργησε στην περίπτωση κτλ. Θα μπαίνουν μέσα όσα άτομα προβλέπεται. Οι υπόλοιποι θα είναι έξω.

Ερώτηση: Ποιο είναι το σχόλιο σας για την ενέργεια του πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιου;

Απάντηση: Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε συγκεκριμένο δελτίο τύπου. Αυτό είναι που τα λέει όλα. Η άποψη μου ταυτίζεται με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης