Επανήλθε από χθες το International Summer School του ΔΙΠΑΕ Καβάλας

 Επανήλθε από χθες το International Summer School του ΔΙΠΑΕ Καβάλας

Η καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ Καβάλας κ. Ελένη Αποστολίδου είναι φανερά χαρούμενη.

Μετά από τη συνηθισμένη διακοπή λόγω κορωνοϊού, επανήλθε από χθες το Καλοκαιρινό σχολείο στο ΔΙΠΑΕ. Στην αίθουσα του εργαστηρίου Grid. Η ανταπόκριση ήταν ικανοποιητική, σε μια διαδικασία «αναζήτησης» μαθητών που ξεκίνησε προ μηνών.

Η συνέντευξη

Ερ: Επαναλαμβάνεται η πρωτοβουλία με το καλοκαιρινό σχολείο του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Είναι όπως το γνωρίσαμε πριν τον κορωνοϊό;

Απ: Όντως είναι το θερινό σχολείο το οποίο είναι διεθνές και ξεκίνησε το 2016 με μια μικρή διακοπή τα δυο τελευταία χρόνια λόγω κορωνοϊού. Οπότε το συνεχίζουμε και φέτος. Η διάρκεια του είναι 10 μέρες.

Ερ: Τι σχολείο είναι αυτό και σε ποιους απευθύνεται;

Απ: Η θεματική του ενότητα είναι πάνω στη φωτοβολταϊκή τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα πάνω στα οργανικά φωτοβολταϊκά και στα φωτοβολταϊκά από περοσκίτη που είναι υλικά αιχμής αυτή τη στιγμή ώστε να μπορέσουμε φωτοβολταϊκά εύκαμπτα χαμηλότερου κόστους και φυσικά υψηλής απόδοσης. Απευθύνεται τόσο σε μεταπτυχιακούς διδάκτορες αλλά επίσης και στο ευρύ κοινό. Ξεκινήσαμε πριν τα Χριστούγεννα, βγήκαμε στην ιστοσελίδα, είναι σε διεθνή φυσικά τόσο πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν αρχές Ιανουαρίου. Η επιλογή έγινε αρχές Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16 άτομα οι οποίοι θα παρακολουθήσουνε το θερινό σχολείο.

Ερ: Θα είναι εδώ; Θα ζουν στην Καβάλα το επόμενο διάστημα;

Απ: Ναι μένουνε στην Καβάλα. Σε κάποια ξενοδοχεία της Καβάλας και ελάχιστα άτομα, 4 στον αριθμό μένουν στις εστίες μας.

Ερ: Ποιο είναι το κίνητρο που υπάρχει;

Απ: Είναι ένα θερινό σχολείο που τους δίνει αφενός μεν τη γνώση πάνω στην τεχνολογία αιχμής και αφετέρου τους δίνει κάποιες μονάδες που για κάποιους είναι σημαντικό. Είναι οι μονάδες που πρέπει να πάρεις για να πιστοποιήσεις κάποιο πτυχία. Το δικό μας δίνει ένα σημαντικό αριθμό. Συνήθως στο εξωτερικό χρειάζονται κάποιοι αυτές τις μονάδες, πάνω στο αντικείμενο τους. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό είναι αγόρια απ` ότι κορίτσια. Από το εξωτερικό έχουν έρθει από την Ελβετία, από την Αυστρία, από τη Γαλλία και από το Δουβλίνο αρκετοί. Ένα ποσοστό ήρθε από Ξάνθη και Καβάλα.

Ερ: Αισθάνεστε ότι αρχίσατε από την αρχή με τη διακοπή που έχει προηγηθεί ή υπήρχε μια βάση και δεν επηρέασε η διετής διακοπή του σχολείου;

Απ: Πιστεύω ότι επηρέασε, παρότι υπήρχε η μαγιά πριν δυο χρόνια γιατί ήταν τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και βλέπαμε ότι υπήρχε κάθε χρόνο μια αύξηση, ήταν λογικό γιατί και από στόμα σε στόμα μαζευότανε. Αυτή τη στιγμή ήταν σαν να ξεκινούσαμε πάλι το πρώτο. Είχαμε και αλλαγές στο πρόγραμμα των προηγούμενων ετών. Το αλλάξαμε, φέραμε και καινούριους εισηγητές γιατί και η επιστήμη, η έρευνα, εξελίχθηκε και πάει γρήγορα. Οπότε αυτά που υπήρχαν πριν δυο χρόνια έπρεπε να αλλαχθούνε.

Ερ: Το θέμα είναι πολύ επίκαιρο, πάνω σε αυτή την ενεργειακή κρίση. Σε αυτό ήσασταν τυχεροί; Το είχατε προεπιλέξει, δεν μπορούσατε να το αλλάξατε ή είχατε την ευελιξία να προσαρμόσετε  το πάνω στα νέα δεδομένα;

Απ: Ευτυχώς μπορούσαμε να το επιλέξουμε. Να τροποποιήσουμε τόσο τον τίτλο, όσο και το περιεχόμενο. Αυτό μας βοήθησε παρά πολύ γιατί ήμασταν λίγο μπλοκαρισμένοι. Αυτή η ευελιξία που μας έδωσε το ΔΙΠΑΕ μας βοήθησε παρά πολύ ώστε να το ανανεώσουμε ως πρόγραμμα και να πάμε στο τι γίνεται αυτή τη στιγμή.

Ερ: Το σχολείο φιλοξενείται σε χώρους του ΔΙΠΑΕ Καβάλας;

Απ: Βέβαια. Πάνω στην Πανεπιστημιούπολη Καβάλας, στο εργαστήριο Grid που είναι ένας πολύ ωραίος χώρος και φυσικά σε αίθουσες όπου υπάρχουν και υπολογιστές γιατί θα τρέξουνε τα προγράμματα που θα τους βοηθήσουν να δουν αυτή τη στιγμή τι γίνεται και στην εφαρμογή όχι μόνο στην έρευνα.

Διαβάστε επίσης