Επέστρεψαν χαμογελαστοί από το …Πραξικόπημα

 Επέστρεψαν χαμογελαστοί από το …Πραξικόπημα

Στις 8.30 το απόγευμα του Σαββάτου, η δήμαρχος Καβάλας με το αυτοκίνητο του Δήμου και το λεωφορείο με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, έφταναν στο δημοτικό κήπο. Η υποδοχή αναφέρονταν σε πρόσωπα συγγενικά με την καβαλιώτικη αποστολή, και σε εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Πρώτος στην Καβάλα από την Κωνσταντινούπολη γύρισε ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Σωτήρης Παπαδόπουλος. Και οι δύο ήρθαν στην Καβάλα νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου.

Ας δούμε τα γεγονότα από την αρχή, σε ότι αφορούν την καβαλιώτικη αποστολή που την Παρασκευή ήταν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έζησε από κοντά τις κρίσιμες στιγμές του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Όλοι μαζί οι καβαλιώτες, συμπεριλαμβανομένου και του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ήταν το βράδυ της Παρασκευής σε εστιατόριο για το απαραίτητο δείπνο. Στη συνέχεια όλοι μαζί μπήκανε στο λεωφορείο που ξεκίνησε για την επιστροφή στο ξενοδοχείο. Σε μικρή απόσταση από το ξενοδοχείο αντιλήφθησαν κυκλοφοριακό πρόβλημα. Δεν πήγε το μυαλό τους σε πραξικόπημα, ώσπου τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούνε, μέσω των οποίων συγγενείς και φίλοι από την Ελλάδα τους πληροφορούσαν ότι στην Τουρκία είναι σε εξέλιξη πραξικόπημα. Τότε Τα πράγματα σοβάρεψαν. Μπροστά τους αστυνομικοί τους καλούσαν να σβήσουν τη μηχανή και τα φώτα του λεωφορείου και να περιμένουν. Επειδή η αναμονή ήταν πολύωρη, τα μέλη της καβαλιώτικης αποστολής βγήκαν από το λεωφορείο και περίμεναν στην άκρη του δρόμου. Δεν ήταν μόνοι. Ο δρόμος ήταν κλειστός από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και άλλους Τούρκους πολίτες. ΄Ακουγαν θορύβους, εκρήξεις, έβλεπαν ασθενοφόρα να περνούνε από δίπλα τους. Είχαν την εντύπωση ότι οι αστυνομικοί ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να σταματήσουν το πραξικόπημα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Ένα αεροπλάνο μαχητικό F 16, πέταξε αρκετά χαμηλά στην περιοχή όπου βρίσκονταν η καβαλιώτικη αποστολή. Όπως διηγούνται τα μέλη της τρόμαξαν κι έπεσαν όλοι στο έδαφος. Ήταν η στιγμή που οι περισσότεροι φοβήθηκαν, επανήλθαν και περίμεναν στην άκρη του δρόμου μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τότε πληροφορηθήκαμε μέσω των κοινωνικών δικτύων από το Θόδωρο Μαρκόπουλο, ότι το λεωφορείο με όλους τους επιβάτες υγιείς ξανάρχισε την πορεία του προς το ξενοδοχείο. Εκεί έφθασαν στις 5.30 το πρωί. Μόλις βρέθηκαν στα δωμάτιά τους για να ξεκουραστούν κι ενώ τα τηλέφωνά τους είχανε πάρει φωτιά, μια ισχυρή έκρηξη από την περιοχή τους τρόμαξε και πάλι.

Στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου όσοι ξεκουράστηκαν – ξεκουράστηκαν, μαζεύτηκαν όλοι μαζί στην είσοδο του ξενοδοχείο, προκειμένου να επισπεύσουν την επιστροφή τους στην Καβάλα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο να επιστρέψουν την Κυριακή, η δε δήμαρχος την Τρίτη. Όμως το Σάββατο μετά από διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις μπήκανε στο λεωφορείο και γύρισαν σχετικά εύκολα στην Ελλάδα, ενώ στα σύνορα οι έλεγχοι έγιναν πολύ – πολύ γρήγορα.

Πάλι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είδαμε τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη να περνά χαμογελαστός πρώτος τα σύνορα.

Αυτά ήταν τα πιο εύκολα και τα πιο απλά. Κάπως έτσι η καβαλιώτικη αποστολή ήρθε στην πόλη στις 8.30 το απόγευμα του Σαββάτου κι εκτός από χαμόγελα γίναμε μάρτυρες συγκινητικών στιγμών, με αγκαλιές κι ανακούφιση.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι ζήσαμε» έλεγαν άπαντες. Πολλοί μάλιστα παρομοίασαν τις στιγμές της δυσκολίας με το αεροπορικό σόου που έγινε στην Καβάλα πρόσφατα, εξαιτίας του ότι και στις δύο περιπτώσεις, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, υπήρξαν πτήσεις κι ελικοπτέρων και πολεμικών αεροσκαφών.

«Θα πάτε στο θέατρο για την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι την κα δήμαρχο. «Φυσικά όχι» απάντησε, εννοώντας ότι έπρεπε να πάει στο σπίτι για να ξεκουραστεί, καθώς το προηγούμενο βράδυ δεν είχε κοιμηθεί καθόλου.

Με όλα αυτά τα γεγονότα που αφορούν το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, πέρασε σε δεύτερη μοίρα η επιτυχία του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Σχεδόν κανείς δε μιλούσε γι΄ αυτό το γεγονός. Η κα Τσανάκα συμπλήρωσε ότι τόσο η ίδια, όσο και ο Γιώργος Παυλίδης, έδωσαν πολλές συνεντεύξεις σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, στη συνέχεια η ομάδα σκορπίστηκε για την ανάπαυση και την ξεκούραση, αφού η ζωή συνεχίζεται.

 

Διαβάστε επίσης