• 16 Απριλίου 2024,

Επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση του Παγγαίου στο Παλαιοχώρι (ΦΩΤΟ)

 Επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση του Παγγαίου στο Παλαιοχώρι (ΦΩΤΟ)

Πηγή : life-events.gr.

Ως ελάχιστος φόρος τιμής στους πεσόντες

Χθες, Σάββατο (28/04), πραγματοποιήθηκε στο Παλαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου στην Καβάλα, επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 105 χρόνων από τη μάχη του Παλαιοχωρίου και την απελευθέρωση του Παγγαίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο, στην κεντρική πλατεία του χωριού (έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αποστόλου Θωμά), όπου εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ έγινε και μία σύντομη ομιλία για το χρονικό της μάχης.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου έγινε και στο μνημείο του ήρωα πεσόντα του 21ου τάγματος πεζικού, του στρατιώτη Νικόλαου Μανσούρα, που «έπεσε» στις 22 Απριλίου του 1913.

105 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη Μάχη του Παλαιοχωρίου και γενικότερα του Παγγαίου, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο και επηρέασε τις εξελίξεις ανάμεσα στον Α΄ και Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο.

Ηταν άνοιξη του 1913 όταν λίγοι στρατιώτες με τους κατοίκους του χωριού, υπερασπίστηκαν τον τόπο τους, απωθώντας τους Βούλγαρους και εδραιώνοντας την παρουσία του ελληνικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή.

Επετειακές εκδηλώσεις έγιναν αντίστοιχα στο μνημείο των πεσόντων της μάχης της Βαζόπετρας στην Τοπική Κοινότητα Ελευθερών, στο Μνημείο Μάχης του οικισμού «Δημαράς» της Τοπικής Κοινότητας Σιδηροχωρίου και στο Μνημείο Μάχης του οικισμού Εξοχής της Δημοτικής Κοινότητας Ελευθερούπολης.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μυλωθρίδης (Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας)

Διαβάστε επίσης