• 2 Μαΐου 2024,

Επιμένει ο Υπουργός: Στην Καβάλα (από την Αλεξανδρούπολη) το γραφείο ασύλου

 Επιμένει ο Υπουργός: Στην Καβάλα (από την Αλεξανδρούπολη) το γραφείο ασύλου

Δύο βουλευτές του ΚΚΕ οι κύριοι Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν τον περασμένο Ιανουάριο ερώτηση στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη σχετικά με τη μεταφορά στην Καβάλα από την Αλεξανδρούπολη του περίφημου γραφείου ασύλου.

Ο Υπουργός απάντησε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στην ερώτηση. Από το περιεχόμενο της απάντησης του φαίνεται να επιμένει ότι το γραφείο ασύλου θα μετακινηθεί στην πόλη της Καβάλας.

Μεταξύ άλλων η απάντηση του κ. Νότη Μηταράκη αναφέρει:

«Σε απάντηση της ερώτησης σας με θέμα να μην μεταφερθεί το περιφερειακό γραφείο ασύλου από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, σας γνωρίζω ότι το περιφερειακό γραφείο σχεδιάζεται να μεταφερθεί στην Καβάλα όπου ήδη λειτουργεί δομή φιλοξενίας. Κατά συνέπεια το γραφείο θα έχει περαιτέρω αντικείμενο δράσης.

Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο στην προσπάθειά του να αποσυνδέσει τον ακριτικό Έβρο από τη μεταναστευτική κρίση -σύμφωνα με τις επιθυμίες και της τοπικής αυτοδιοίκησης- με την ενέργειά του αυτή περιορίζει την παρουσία του στο Νομό Έβρου.

Κατά τα λοιπά αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης επιτυγχάνει τους στόχους του καθώς τα στοιχεία για το έτος 2020 δείχνουν δραστική μείωση αφίξεων και διαμενόντων σε όλες τις δομές της χώρας. Σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου, αύξηση επιστροφών – απελάσεων και μεταγκαταστάσεων και δραματική επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

Μέσα σε ένα χρόνο όλοι οι δείκτες καταγραφής της κατάστασης σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού κλείνουν με θετικό πρόσημο παρά τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 αλλά και το μετέπειτα διάστημα λόγω κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο εξέδωσε τον οργανισμό του ενώ σχεδιάζει και υλοποιεί συντονισμένες ενέργειες για τη στελέχωση των υπηρεσιών του μεταξύ των οποίων προτεραιότητα έχει η στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου.

Διαβάστε επίσης