Επίσκεψη ΟΜΠΑΜΑ : Γοητεία χωρίς πολιτικά οφέλη

 Επίσκεψη ΟΜΠΑΜΑ : Γοητεία χωρίς πολιτικά οφέλη

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό εφημερίδας της πρωτεύουσας η επίσκεψη ΟΜΠΑΜΑ στην Αθήνα άφησε πίσω της πολύ γοητεία αλλα καθόλου πολιτικά οφέλη αφού το σύνολο των ελλήνων πολιτών δεν πιστεύουν οτι οι αναφορές του ΟΜΠΑΜΑ για την ελάφρυνση του χρέους μπορούν να βοηθήσουν επι της ουσίας την χώρα μας και να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Σίγουρα ένα ποσοστό γύρω στα 70% έχει θετική άποψη για τον ΟΜΠΑΜΑ αλλα δεν περιμένει και τίποτα απο τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ αφού το αφεντικό της Ευρώπης είναι άλλο και το αφεντικό αυτό έχει εντελώς διαφορετική άποψη απο την δική μας και του ΟΜΠΑΜΑ για το  πως αυτό θα πρέπει να διαχειριστεί τις επόμενες εβδομάδες , μήνες , χρόνια το ελληνικό χρέος.

Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι έτοιμη με συνοπτικές διαδικασίες που σημαίνει και άλλες παραχωρήσεις να κλείσει και την δεύτερη αξιολόγηση προκειμένου να έχουμε ένα ολόκληρο μήνα , τον Δεκέμβρη να ασχολούμαστε με το ελληνικό χρέος και πως θα το κάνουμε αυτό βιώσιμο.

Αυτός είναι ο δικός μας σχεδιασμό γιατί οι δανειστές φαίνεται οτι έχουν κάτι άλλο στο μυαλό.

Ιδιαίτερα ο Σόϊμπλε που δεν σταματά να μας στέλνει μηνύματα “προσγείωσης” όσο αφορά την χρονική περίοδο των μέτρων για την ελάφρνυση του χρέους τα οποία και τα προσδιορίζει χρονικά μέσα στο 2018.

Μια τέτοια εξέλιξη καταλαβαίνετε οτι θα απειλήσει ευθέως την σταθερότητα στην χώρα αλλα και την κυβέρνηση του Τσίπρα που έχει δώσει τα πάντα προκειμένου να πάρει την ελάφρυνση του χρέους μέχρι τέλος του έτους.

Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και για τον λόγο αυτό οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για την Ελλάδα.

Αν τελικά πάνε όλα καλά και ολοκληρωθεί με επιτυχία και η δεύτερη αξιολόγηση το πιο πιθανό είναι οι δανειστές να πάρουν κάποιες πρώτες αποφάσεις για το χρέος ,“χρυσώνοντας το χάπι” , μέσα στον Δεκέμβρη αλλα οι πιο σημαντικές θα ληφθούν στο τέλος του 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ όπως θέλει ο Σόϊμπλε.

Αυτό όπως καταλαβαίνετε θα ερμηνευτεί διαφορετικά απο κυβέρνηση και αντιπολίτευση και φοβάμαι οτι θα ξεκινήσει ένα νέος γύρος εσωστρέφειας για την χώρα μας.

Το άλλο που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός οτι ο ΟΜΠΑΜΑ απο το Βερολίνο δεν έκανε καμμία αναφορά στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους κάτι που σημαίνει οτι έλαβε σήμα απο την Μέρκελ “να μαζευτεί”.

Η επίσκεψη του ΟΜΠΑΜΑ στο Βερολίνο έγινε σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα απο αυτό της Ελλάδας με εντελώς διαφορετική ατζέντα.

Οι μόνοι που μπορούν για άλλη μια φορά να σώσουν την παρτίδα είναι οι Γάλλοι και οι Ιταλοί που με τις πιέσεις τους στο EUROGROUP μπορεί να αναγκάσουν τους εταίρους να πάρουν κάποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Το πρόσφατο και δύσκολο παρελθόν έχει δείξει οτι τις ώρες τις κρίσιμες αυτοί που νοιάζονται για εμάς είναι οι Ιταλοί και κυρίως οι Γάλλοι.

Για τον λόγο αυτό και στην ίδια έρευνα η Γαλλία είναι η πιο συμπαθής χώρα στους έλληνες πολίτες.

Ο καλός καιρός του Σαββατοκύριακου σύμφωνα με την ΕΜΥ θα συνεχίστεί σίγουρα μέχρι την Πέμπτη με καθημερινές ηλιοφάνειες και πολύ καλές και λογικές θερμοκρασίες.

Απο την Πέμπτη και μετά φαίνεται να αλλάζει το σκηνικό του καιρού με αρκετές συννεφιές που ίσως να φέρουν και ακεφιές.

“Τρέξε με τον σκύλο σου” ήταν μια απο τις δράσεις του Σαββατοκύριακου με αρκετούς πολίτες να κατεβαίνουν στην γραμμή της αφετερίας με το σκύλο τους για να τρέξουν μαζί του.

Αυτό βέβαια έχει και ένα βαθμό επικινδυνότητας γιατί όλοι οι σκύλοι μεταξύ τους δεν συνεργάζονται και καταλαβαίνετε οτι αυτό το αντάμωμα μπορεί να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των τετράποδων.

Έχω την εντύπωση οτι απο αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουμε να αφήνουμε σιγά – σιγά πίσω μας και το διαζύγιο του Λιάγκα με την Σκορδά που μας απασχόλησε περισσότερο απο όσο έπρεπε ίσως λόγω έλλειψης άλλων ειδήσεων.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες εδώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε μόνο με την επίσκεψη ΟΜΠΑΜΑ και με το διαζύγιο του Λιάγκα με την Σκορδά.

Ίσως να ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα.

Θέλω να σας θυμίσω οτι τόσες πολλές ημέρες δεν ασχοληθήκαμε ούτε και με το διαζύγιο του Λάτσιου με την Μενεγάκη.

Λοιπόν λεβέντες αυτά και για σήμερα.

Να είστε καλά μέχρι αύριο που θα τα ξαναπούμε και να έχετε το νού σας γιατί οι καιροί εκτός απο ύπουλοι και ύποπτοι είναι και πονηροί.

Να έχετε το νού σας και να είστε σε ετοιμότητα.

Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα.

με το 1 με το 2 με το 3 :

 

ΑΛΟΡΑ !

Διαβάστε επίσης