• 26 Απριλίου 2024,

Επίσκεψη στη τυροκομική μονάδα «Παγγαίο Α.Ε» του Νίκου Μάρτου (φωτογραφίες)

 Επίσκεψη στη τυροκομική μονάδα «Παγγαίο Α.Ε» του Νίκου Μάρτου (φωτογραφίες)

Γράφει στο newharpas.blogspot.com ο Στάθης Χαρπαντίδης


H μονάδα του Νίκου Μάρτου στην Ελευθερούπολη Καβάλας είναι ένα σύγχρονο, οργανωμένο τυροκομείο που ετησίως συλλέγει 3500 τόνους γάλα και παράγει 500 με 550 τόνους κατσικίσιου τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων με την ετικέτα «Παγγαίο». Ο Νίκος Μάρτος μεγάλωσε μέσα σε οικογένεια κτηνοτρόφων (το 1963 ο παππούς του Γιώργος δημιούργησε την πρώτη μονάδα) και η τυροκόμηση ήταν στην καθημερινότητά του.

Αποφάσισε λοιπόν να ακολουθήσει τα χνάρια του παππού και του πατέρα του και να αφοσιωθεί στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων με απαράμιλλη ποιότητα και αξεπέραστη γεύση, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Το 2003 η μονάδα άρχισε να εφαρμόζει το συστήματα ποιότητας IS0 9001 και HACCP, ενώ παράλληλα εκσυγχρόνισε τις κτιριακές υποδομές και όλες τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Με το γάλα που συλλέγεται καθημερινά από παραγωγούς της περιοχής του Παγγαίου αλλά και των γειτονικών νομών Δράμας και Σερρών το τυροκομείο παράγει αιγοπρόβειο και κατσικίσιο τυρί, γιαούρτι πρόβειο και αγελαδινό, βλαχοτύρι που τυροκομείτε παραδοσιακά, πιπεροτυρί με γευστική ένταση και ένα ξεχωριστό αριάνι από κατσικίσιο γάλα που κυκλοφορεί στην αγορά για πρώτη φορά.

Το προϊόν αυτό δημιουργήθηκε μέσα από ένα πρόγραμμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο οποίο συμμετείχε ο Νίκος Μάρτος και άλλοι τρεις κτηνοτρόφοι της περιοχής , το κατσικίσιο αριάνι κυκλοφορεί σε δυο γεύσεις σύκου και φράουλας. Τα προϊόντα θα τα βρείτε σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ μεγάλες ποσότητες εξάγονται σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Tips:

Το τυροκομείο βρίσκεται έναντι του Εθνικού Σταδίου Ελευθερούπολης, περιοχή Παγγαίου, Νομός Καβάλας, Τηλ: 2592023860, e-mail: info@pageo.gr

Διαβάστε επίσης