Επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στο Φρούριο Καβάλας (φωτογραφίες)

 Επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στο Φρούριο Καβάλας (φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη στην Καβάλα για την επιθεώρηση των έργων που είναι σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Φρούριο Καβάλας, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτισμού, Γεώργιου Διδασκάλου και υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ.

Ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης στο πλαίσιο της υφιστάμενης παραγωγικής και γόνιμης συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά το πέρας της αυτοψίας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης της κ. Μενδώνη στο Φρούριο Καβάλας, είδαμε την εξέλιξη των έργων που θα εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης.  Η βασική επισήμανση της υπουργού είναι η προετοιμασία των μελετών έτσι ώστε στην επόμενη προγραμματική περίοδο να μπορέσουμε να εντάξουμε περισσότερα έργα για την ανάδειξη του Φρουρίου Καβάλας. Τα έργα αυτά είναι το δωμάτιο της Φρουράς το οποίο θέλει συντηρήσεις, η Φυλακή, ένα παλιό οίκημα – Τζαμί και μια σειρά από άλλα έργα».

Η κ. Μενδώνη, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Φρούριο Καβάλας αποτελεί το κατεξοχήν μνημείο της Καβάλας, υπό την έννοια ότι αποτελεί σήμα κατατεθέν και έμβλημα για την πόλη. Ήδη ο Δήμος Καβάλας έχει κάνει μια προεργασία και έχει ετοιμάσει μια σειρά μελετών, τα οποία αναλύσαμε στη σύσκεψη που προηγήθηκε.

Πρέπει, επί της ουσίας, να ολοκληρωθούν οι μελέτες για να προχωρήσουν. Βάλαμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου τα έργα που έχουν ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο στο πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020- και είναι κυρίως, οι διαδρομές για τα Άτομα με Αναπηρία και για τα εμποδιζόμενα άτομα – να μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Από εκεί και πέρα κάναμε μια συζήτηση για τα τέσσερα άλλα κτήρια στα οποία πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και να δούμε πως μπορούν να αποκατασταθούν, ώστε το Φρούριο να γίνει πιο λειτουργικό, να πάμε δηλαδή στην ουσιαστική του μορφή, έτσι όπως ήταν – πιο λειτουργικό από άποψη χρήσεων.

Φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα γίνει το υπαίθριο θέατρο το οποίο έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του, οπότε καλό είναι μαζί με τις διαδρομές να δούμε και κάποια από τα κτήρια. Χρειάζονται μελέτες και ωρίμανση.

Έχω, προσωπικά, μια προσήλωση στα χρονοδιαγράμματα, διότι όλα τα προγράμματα έχουν ένα τέλος και στόχος είναι να μη χαθούν οι πόροι. Συνεννοηθήκαμε με τον κ. Μουριάδη και θεωρώ ότι και σ’ αυτό το σημείο θα συνεργαστούμε πάρα πολύ καλά».

πηγή: Δήμος Καβάλας 

Διαβάστε επίσης