• 26 Απριλίου 2024,

Επίσκεψη του Συλλόγου Μικρασιατών στη Σαμψούντα

 Επίσκεψη του Συλλόγου Μικρασιατών στη Σαμψούντα

Στη Σαμψούντα βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας από τις 24 έως 27 Ιανουαρίου, καλεσμένοι του Συλλόγου Ανταλλαγέντων Σαμψούντας στην εκδήλωση Μνήμης που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια, σε ανάμνηση της Ελληνοτουρκικής Ανταλλαγής πληθυσμών που ορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης στις 30 Ιανουαρίου 1923.

Τους υποδέχτηκαν και τους φιλοξένησαν άψογα, άνθρωποι που η καταγωγή των περισσότερων από αυτούς ήταν από την περιοχή μας. Ο Σύλλογος Μικρασιατών φάνηκε αντάξιος της φιλοξενίας τους παρουσιάζοντας ολόκληρη χορευτική παράσταση με εναλλαγή φορεσιών, με χορούς και δρώμενα από την Καππαδοκία, τα παράλια της Μικράς Ασίας και ρεμπέτικα, εισπράττοντας, πολλή αγάπη και σχόλια γεμάτα ενθουσιασμό ότι ήταν από τις καλύτερες παραστάσεις που έγιναν στη Σαμψούντα.

Εκτός από το Σύλλογο Ανταλλαγέντων και την Ομοσπονδία, έξι Δήμαρχοι και ο Κυβερνήτης της περιοχής τους υποδέχτηκαν και συμμετείχαν στη φιλοξενία της αντιπροσωπείας του Συλλόγου. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Τσίγκου Σοφία και τα μέλη του Δ/Σ που συμμετείχαν στην αποστολή, μίλησαν για την Καβάλα και τις δράσεις του Συλλόγου και τους μετέφεραν τους χαιρετισμούς του Αντιπεριφερειάρχη και της Δημάρχου της πόλης μας.

Δάκρυσαν οι Μικρασιάτες ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο, πετώντας κόκκινα γαρίφαλα στη θάλασσα, κρατώντας την Ελληνική σημαία και έκλαψαν μαζί οι δύο λαοί για τον ξεριζωμό των δικών τους ανθρώπων, γατί ο πόνος δεν έχει Πατρίδα. Τέσσερις μέρες ξεναγήθηκαν στη Σαμψούντα, στη Μπάφρα στο Αλατσάμ, κουβεντιάζοντας για τους προγόνους τους και βαδίζοντας στα σοκάκια με τα εγκαταλειμμένα πλέον Ελληνικά σπίτια, ακολουθώντας τα χνάρια της ιστορίας.

Τέσσερις ημέρες ήταν αρκετές για να στηθούν γέφυρες επικοινωνίας ειρήνης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς που έζησαν τόσα χρόνια ειρηνικά μεταξύ τους και να γεμίσουν δάκρυα τα μάτια όλων στον αποχωρισμό.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας ευχαριστεί από καρδιάς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ανταλλαγέντων κ. Κεμαλετίν Ατίνσοϊ, την πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου κ. Ολτσάι Κινάι Γιανίκ  και όλους όσοι συνετέλεσαν ώστε να γίνει το ταξίδι τους εμπειρία ζωής. (Δ. Τύπου)

 

Διαβάστε επίσης