• 1 Ιουνίου 2023,

Επισκόπηση της χειρουργικής αρθροσκόπησης ισχίου

 Επισκόπηση της χειρουργικής αρθροσκόπησης ισχίου

Η αρθροσκόπηση ισχίου επιδιορθώνει μια μορφή αρθρίτιδας που προκαλεί απώλεια του χόνδρου που περιβάλλει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους του ισχίου και διαφέρει από την αρθροπλαστική ισχίου. Η συσσώρευση αρθρίτιδας προκαλεί αλλαγές στο υγρό της άρθρωσης μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις, που τελικά οδηγεί σε ερεθισμό της επένδυσης γύρω από τις αρθρώσεις. Η αντίδραση από αυτή τη διαδικασία προκαλεί περισσότερη φλεγμονή και δημιουργείται  ένας φαύλος κύκλος. Ο πόνος που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτήν την πάθηση είναι πολύ διαφορετικός από τα περισσότερα προβλήματα πόνου στις αρθρώσεις, με ένα σημαντικό πρόβλημα να είναι ότι μπορεί να εμποδίσει κάποιον να κοιμηθεί όλη τη νύχτα.

 

Μέχρι πρόσφατα οι επιλογές θεραπείας για τον πόνο του ισχίου ήταν κάπως περιορισμένες και η δυνατότητα αντικατάστασης ισχίου ήταν σχεδόν εγγυημένη. Παρόλο που οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν βελτιώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων, δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες εγγυήσεις και η φθορά είναι αναπόφευκτη με κάθε εμφύτευμα. Ανεξάρτητα από το πόσο καλές μπορεί να είναι οι συνθήκες ή πόσο καλά μπορεί να φαίνεται κάποιος ότι αναρρώνει από τις διαδικασίες, το εμφύτευμα απλώς θα φθαρεί και θα πρέπει να αντικατασταθεί.

 

Μέχρι να δημιουργηθεί ένα πιο κατάλληλο υλικό, η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να αναβάλει ορισμένες από τις βλάβες βοηθώντας να σπάσει ο φαύλος κύκλος που προκαλείται από την αρθρίτιδα. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της αρθροσκόπησης ισχίου είναι ότι έχει μια πολύ απλούστερη διαδικασία αποκατάστασης σε σύγκριση με άλλες διαδικασίες όπως η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ισχίου. Σχεδόν αμέσως μετά από μια αρθροσκοπική επέμβαση, ένα άτομο μπορεί να εργαστεί για να ανακτήσει την κίνηση γύρω από την άρθρωση κάνοντας ήπιες ασκήσεις ενδυνάμωσης σε τακτική βάση. Πολλές φορές ένας ασθενής θα συνεργαστεί με έναν φυσιοθεραπευτή για επιπρόσθετη βοήθεια με αυτές τις ασκήσεις και διατάσεις για να διασφαλίσει ότι γίνονται σωστά, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσης.

 

Όλες οι διαδικασίες ενέχουν κάποιο επίπεδο κινδύνου και η αρθροσκόπηση ισχίου δεν αποτελεί εξαίρεση. Ένας από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους έχει να κάνει με τον τραυματισμό του αρθρικού χόνδρου του ισχίου από τα όργανα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση της διαδικασίας αρθροσκόπησης. Αν και είναι πιθανό να συμβεί αυτό με την αρθροσκόπηση οποιασδήποτε άρθρωσης, η πιθανότητα να συμβεί με την αρθροσκόπηση ισχίου είναι πολύ μεγαλύτερη λόγω της «σφιχτής» και δυσπρόσιτης άρθρωσης. Το θετικό είναι ότι όταν συμβαίνει ένας τραυματισμός, είναι σχεδόν πάντα μικρός και ασήμαντος. Σήμερα ο ορθοπαιδικός με τη χρήση πιο σύγχρονων οργάνων και τα επίπεδα εμπειρίας των χειρουργών να αυξάνονται, καταφέρνει να μειώνει κατά πολύ το ποσοστό επιπλοκών αυτής της διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης