• 25 Απριλίου 2024,

Επιστημονικά δεδομένα για την αντιχαλαζική προστασία με τη μέθοδο σποράς των νεφών

 Επιστημονικά δεδομένα για την αντιχαλαζική προστασία με τη μέθοδο σποράς των νεφών

Με αφορμή την συζήτηση για την αντιχαλαζική προστασία με την μέθοδο της σποράς των νεφών (είτε αεροπορικώς είτε με άλλη μέθοδο) αναζητήσαμε τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την συγκεκριμένη μέθοδο.

Έτσι, πήραμε την πρωτοβουλία να μεταφράσουμε μία από τις πιο πρόσφατες και κορυφαίες έρευνες επί του θέματος η οποία ουσιαστικά μέσα από δεδομένα όλων των ερευνών επί του θέματος των τελευταίων δεκαετιών προσπαθεί να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο της έρευνας και τα συμπεράσματα της στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/3ubzSHn.

Το συμπέρασμα που εξάγεται, το οποίο ταυτίζεται και με την έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού μετεωρολογίας το 2017, είναι ότι το αποτέλεσμα των μεθόδων αυτών είναι ιδιαίτερα αβέβαιο και το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει κάποιο όφελος.

Η αβεβαιότητα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν κενά επιστημονικής γνώσης ως προς την μικροφυσική των νεφών (και ιδίως των καταιγιδοφόρων νεφών) που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την ερμηνεία της επίδρασης της σποράς στην εξέλιξη ενός καταιγιδοφόρου νέφους. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη επίδραση της περιοδικότητας εμφάνισης χαλαζιού στο πέρασμα των χρόνων η οποία δεν έχει κατανοηθεί πλήρως.

Όμως, ακόμα κι αν αγνοηθούν οι παραπάνω παράγοντες αβεβαιότητας και γίνει μια καθαρά αριθμητική προσέγγιση οι περισσότερες έρευνες δεν βρίσκουν καμία μείωση στην συχνότητα και στο μέγεθος του χαλαζιού.

Ελάχιστες είναι οι έρευνες οι οποίες διαπιστώνουν μικρή μείωση του μεγέθους και της συχνότητας του χαλαζιού αλλά όπως σημειώνεται οι περισσότερες από αυτές είναι χρηματοδοτούμενες από εταιρίες καταστολής χαλαζιού.

Τέλος, σημειώνει ότι η μέθοδος αυτή πλέον εγκαταλείπεται σταδιακά από πολλές χώρες ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την μικρή μεν περιβαλλοντική επίπτωση της μεθόδου η οποία ναι μεν δεν είναι μεγάλη αλλά δεν δικαιολογείται από το κόστος και την αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η έρευνα καταλήγει ότι είναι χρησιμότερο η αντιχαλαζική προστασία να επικεντρωθεί σε μεθόδους με αποδεδειγμένα οφέλη όπως η επίγεια προστασία η οποία πρέπει να αναβαθμιστεί.

Ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί στήριξη στην έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της μικροφυσικής των νεφών και για δημιουργία μοντέλων προσομοίωσης εξέλιξης καταιγιδοφόρων νεφών με ή χωρίς την ανθρώπινη παρεμβολή, κάτι που γίνεται σε ελάχιστο βαθμό αφού οι χρηματοδοτήσεις είναι ανεπαρκείς για δημιουργία τέτοιων μοντέλων.

Τα παραπάνω θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων σύγχρονων μεθόδων που θα δώσουν πραγματικά αποτελέσματα στην χαλαζική καταστολή. Τέλος, εκφράζοντας τους δικούς μας προβληματισμούς για την περιοχή μας θεωρούμε αποπροσανατολιστικό η συζήτηση να επικεντρώνεται μόνο γύρω από μια μέθοδο χωρίς κανένα επιστημονικά αποδεδειγμένο όφελος την ώρα που πίσω από την προώθηση της όπως τονίζεται στην έρευνα υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα.

Θεωρούμε προτιμότερο τα όποια μηδαμινά αγροτικά κονδύλια (που πρέπει να πολλαπλασιαστούν) να κατευθυνθούν στην αναβάθμιση της επίγειας προστασίας που πρέπει να γίνει ποιοτικότερη-δωρεάν και καθολική.

Και ταυτόχρονα να επενδυθούν χρήματα στην έρευνα αναζήτησης πραγματικά σύγχρονων και αποτελεσματικών μεθόδων με ταυτόχρονη μέριμνα για δημιουργία καλύτερου μηχανισμού πρόληψης και ενημέρωσης των αγροτών.

Τέλος, θεωρούμε αυτονόητο ότι όποιες ζημιές προκύπτουν πρέπει να αποζημιώνονται στο 100%.

Meteokav.gr

Διαβάστε επίσης