«Μια καταστροφική νύχτα χωρίς ειδοποίηση από το 112»: Κείμενο του Μάκη Ζουμπλιού

 «Μια καταστροφική νύχτα χωρίς ειδοποίηση από το 112»: Κείμενο του Μάκη Ζουμπλιού

Ο Μάκης Ζουμπλιός είναι αγρότης, εκλεγμένος στο τοπικό συμβούλιο Νέας Περάμου και υπεύθυνος του μετεωρολογικού σταθμού της περιοχής. Για το καταστροφικό μπουρίνι του περασμένου Σάββατου διατυπώνει τις σκέψεις του με το ακόλουθο κείμενο:

«Η νύχτα του Σαββάτου 25/06/2022 θα μείνει ως μια καταστροφική νύχτα για πολλούς εδώ στην περιοχή μας, όσο αφορά τα καιρικά φαινόμενα που ήταν για πάρα πολλούς πρωτόγνωρα. Πέρασαν οι ημέρες και αφού βιώσαμε και είδαμε όλοι τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης κακοκαιρίας μπορούμε να μιλήσουμε για αυτήν άπειρες ώρες.

Πέρα από τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, 100δες δέντρα έσπασαν και έπεσαν. Λευκές, πεύκα, κυπαρίσσια, πλατάνια, καρυδιές κτλ. ήταν μερικά από αυτά. Αναφέρω τα συγκεκριμένα είδη διότι αυτά τα είδη βρισκόταν μέσα στον αστικό ιστό της παραλιακής ζώνης Κάριανης, Ορφανίου, Οφρυνίου.

Αυτές οι περιοχές σε έναν καλοκαιρινό μήνα και ημέρα Σαββάτου είχε πάρα πολύ κόσμο στα εξοχικά και τις οικίες του. Έγιναν ζημιές σε πολλά εξοχικά από τις πτώσεις των δέντρων, αρκετές ζημιές σε οχήματα και θεωρώ ότι από θέμα τύχης δεν είχαμε τραυματισμούς.

Βλέποντας πλέον με ηρεμία το καιρικό φαινόμενο που ζήσαμε, πως ξεκίνησε και πως τέλειωσε, νομίζω ότι δεν αναφέρθηκε από κανέναν και από κανένα ΜΜΕ το γεγονός ότι δεν υπήρξε ειδοποίηση από το 112. Ένα καιρικό φαινόμενο που έπληξε 2 νομούς (Σέρρες, Καβάλα), με τόση ένταση, διάρκεια αλλά και σε συνθήκες νύχτας, είναι επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα του καθένα και σε 2η μοίρα για την περιουσία (οχήματα κτλ.).

Πιστεύω ότι ίσως επειδή ήταν ένα ας πούμε τοπικό καιρικό φαινόμενο να μην υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση στους ανθρώπους η το σύστημα που διαχειρίζεται το 112. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να αρχίζει να λειτουργεί η ενημέρωση και με αυτές τις συνθήκες και καταστάσεις καθώς τα καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει επικίνδυνα.

Προσωπικά εγώ σαν αιρετός θα αποστείλω email στην Κεντρική Πολιτική Προστασία για το γεγονός ώστε στην επόμενη (που εύχομαι να μη ξαναυπάρξει) κακοκαιρία με τοπικά έντονα φαινόμενα, να μπορεί το σύστημα να ενημερώσει τοπικά όσους βρίσκονται στην περιοχή. Τέτοιες τοπικές προειδοποιήσεις λειτουργούν σε πολλές χώρες».

Διαβάστε επίσης