Επιστολή του Μιχάλη Μακαρίου (κατοίκου της Παναγίας) για την χαμένη ευκαιρία

 Επιστολή του Μιχάλη Μακαρίου (κατοίκου της Παναγίας) για την χαμένη ευκαιρία

Δημοκρατικός προγραμματισμός με παρέμβαση των πολιτών ή πλώρη για την επόμενη χαμένη ευκαιρία μετά αυτής του συνοικισμού της Παναγίας; Μια άλλη προσέγγιση διεξόδου για συζήτηση και δράση.

 

Για το ζήτημα της χαμένης ευκαιρίας της αναβάθμισης της γειτονιά μου με την όση πληροφόρηση και γνώση έχω αλλά και με μια ελάχιστη επιφύλαξη να μου διαφεύγει κάποια σημαντική παράμετρος, θα ήθελα να καταθέσω στη συζήτηση και μετά τα όσα ειπώθηκαν μέχρι τώρα τα εξής:

Είναι επιεικώς απαράδεκτο και ειδικά από μια νέα Δημοτική αρχή να θέτει με συμβολικά χρονικά  περιθώρια, όχι το θέμα των αναγκών της χερσονήσου σε σχέση με το όλον του προγράμματος όπως έγκαιρα θα έπρεπε, αλλά την δική της και μόνο τελική πρόταση με αποτέλεσμα  να ακυρώνει την ενημέρωση, την μελέτη και τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.), των κάτοικων της γειτονιάς αλλά και τρίτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται, απόλυτα δικαιολογημένες, πάσης φύσεως επιφυλάξεις και δυσφορία.

Πρόκειται για μια κίνηση ΜΑΤ διότι : Οι προτάσεις  των Δημοτικών Συμβούλων, της κοινωνίας, κ.α.  δεν προλαβαίνουν φυσικά  να συγκροτηθούν όποτε εάν ψηφιστεί η πρόταση που έχει εμφανή «μελανά» σημεία είναι υπόλογοι στο μέλλον όλοι όσοι εκβιαστικά την ψήφισαν για να μην χαθούν ορισμένα σημαντικά  έργα («και εσείς τα ψηφίσατε κύριοι…»),  ενώ όσοι δεν την επιδοκίμασαν είναι υπεύθυνοι για την οπισθοδρόμηση της μοναδικής ιστορικής περιοχής, της πόλης μας !

Πραγματικός Νέστορας της πολιτικής ο ιθύνων νους και οι συναινούντες με την μεθόδευσή του!

Οι αιτιάσεις του κ. Δημάρχου  στο Δ.Σ. ότι ενημερωθήκαμε για αυτό μόλις τον Οκτώβρη και άμεσα προχωρήσαμε τις διαδικασίες υποβολής που οδήγησαν σε διαβούλευση με εταίρους καταλήγοντας σε 11 από αυτούς, το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι:

– Ενώ τα χρονικά όρια υποβολής της πρότασης ήταν πολύ περιορισμένα, τα χρονικά όρια της ενημέρωσης των κάτοικων της Παναγίας, της κοινωνίας των πολιτών, των Μ.Μ.Ε και του Δ.Σ δεν ήταν περιορισμένα.

Άρα λόγοι σκοπιμότητας πρόχειρα κρυμμένοι κάτω από αυτούς της προετοιμασίας  έφεραν την πρόταση, ως θέμα και όχι το θέμα των αναγκών της χερσονήσου, για πρώτη φορά  στις 9/12 (!)  στο Δ.Σ. καθότι όπως συμπλήρωσε ο Δήμαρχος στο Δ.Σ. η απόφαση της  εμπλοκής του Δήμου ελήφθη  δυο μήνες πριν την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης της πρότασης που ήταν στις 15/12.

Στην μετα(νέο)μνημονιακή εποχή  ένα τόσο σοβαρό κονδύλι 4.7 εκ. ευρώ με 20% ίδια συμμετοχή  σε συνδυασμό με την προστιθέμενη αξία που θα έδινε σε όλο τον Δήμο μας ο προορισμός του θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό ενημέρωσης και σχεδιασμού εκ μέρους της νέας Δημοτικής αρχής μόλις έλαβε την απόφαση εμπλοκής της που μεταφράζεται σε:

– Συνέλευση των κάτοικων της συνοικίας μας που ήταν στοιχειωδώς  το πρώτο της καθήκον

– Ενημέρωση ολιγόλεπτη από την Δημοτική αρχή και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες σε  κάθε Δημοτικό Συμβούλιο για την πορεία της προετοιμασίας

– Διαπαραταξιακή σύσταση επιτροπής για τον έλεγχο και την υποβοήθηση της συγκρότησης της πρότασης

– Διερεύνηση της δυνατότητος εμπλοκής ιδιωτικού γραφείου προγραμμάτων με διαφάνεια ώστε να επωμιστεί, λόγω της πίεσης του χρόνου, ένα μέρος των δράσεων του προγράμματος υπό τις κατευθύνσεις του εργοδότη του βέβαια.

Στο πλαίσιο των αρχών του δημοκρατικού προγραμματισμού συμπληρωματικά θα έπρεπε:

– να είχαν δημοσιευτεί οι προθέσεις, ο ρόλος και το πλαίσιο του σχεδίου που θα προσδιόριζε και την προστιθέμενη αξία που θα έδινε ο κάθε ένας από τους 11 εμπλεκόμενους με την πρόταση του, οι οποίοι φέρουν και αυτοί συνευθύνη για τον τρόπο που ενεπλάκησαν στις διαδικαστικές ανεπάρκειες της Δημοτικής Αρχής.

– Να είχε γίνει ένα έκτακτο Δ.Σ. για να αξιοποιηθεί καλύτερα και συντεταγμένα η ευκαιρία της  αναβάθμισης της ιστορικής συνοικίας της πόλης μας και μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

Είναι δυνατόν όμως ένα τέτοιο πρόγραμμα που το έτρεχαν με επαφές εντός και εκτός της πόλης οι υπηρεσίες του Δήμου και προφανώς και ο Δήμαρχος με ορισμένους συνεργάτες του λογικά, επί δυο μήνες κιόλας να μην το έχει «μυριστεί» καμία Δημοτική Παράταξη και κανένας Δημοτικός Σύμβουλος  ώστε να το θέσει στο Δ.Σ. με την βαρύτητα που του αναλογεί πριν της 9/12 ??? !

Είναι δυνατόν το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων  να μην έχουν επιλύσει ακόμα το θέμα της μόνιμης  περιοδικής ενημέρωσης τους για τα προτεινόμενα προγράμματα που δυνητικά μπορεί να εμπλακεί ο Δήμος Καβάλας και αποτελούν την κύρια πηγή των έργων του??? !

Εύλογο λοιπόν είναι και το ερώτημα ότι, μήπως το ήξεραν αλλά σιώπησαν και αδιαφορήσαν είτε από σκοπιμότητα είτε διότι στην ουσία υποτάχτηκαν πάλι και μάλιστα στην αρχή της θητείας μιας νέας Διοίκησης με την πολιτική, των έως τώρα Δημοτικών Αρχών που συνήθως αρνούνται την ενημέρωση κατά την διάρκεια της κατάρτισης προτάσεων υποβολής σε προγράμματα.

Αποτελεί όμως αυτό επαρκή δικαιολογία αιτιολόγησης της άγνοιας και της στασιμότητας τους  ή το σωσίβιο για την  συγκάλυψη της χρόνιας ανεπάρκειας τους ?

Το τελματικό αυτό συμβάν και οι ευρύτερες απογοητευτικές βιωματικές διαστάσεις που πήρε στην τοπική μας κοινωνία σαν πλήγμα στην ελπίδα της, αναδεικνύει και αποδεικνύει  με το ποιο απλό, σαφή αλλά και κατηγορηματικό τρόπο:

-την ολική κρίση αντιπροσώπευσης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης

-την αδιέξοδη πολιτική της μη συμμετοχής στα κοινά των συμπολιτών μας με ευθύνη τους

-την σκόπιμη και συστηματική πολιτική απομάκρυνσης των πολιτών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων με διαβαθμισμένες τις ευθύνες κάθε παράταξης

-Τον προσανατολισμό των έργων όπου δοθείσης ευκαιρίας συντελούν στην αναπαραγωγή του πελατειακού συστήματος που εν προκειμένω βοηθείται δυνητικά από τις προδιαγραφές  ένταξης στο  προγράμματος  όπως προκύπτει από τον αναλυτικό θεματολογικό και οικονομικό επιμερισμό των προτεινόμενων δράσεων της πρότασης του Δήμου.

-Την ευθύνη μεγάλου  μέρους της κοινωνίας που επειδή ψηφίζει κύρια φίλους, γνωστούς, συγγενείς και συνεργάτες… αντί γνώστες και με άποψη ανθρώπους για το Δ.Σ δεν είναι καθόλου άμοιρη των ευθηνών της για την χρόνια δομική ανεπάρκεια των παρατάξεων που ξύπνησαν επί της ουσίας με τις πιζάμες δυο μήνες μετά την έναρξη του γεγονότος, που έτρεχε δίπλα τους, μέσα στην χρονική παγίδα και ανεπάρκεια της νέας Δημοτικής αρχής.

 

Η θέση «παρών» του κ. Ποτόλια και η επεξήγηση της δεν αίρει βεβαία την ευθύνη του να καταθέσει συγκεκριμένη  ή όχι, άλλα άλλη εναλλακτική λύση ενημερώνοντας μας παράλληλα για το τι πράττει σε ανάλογες περιπτώσεις ο λαοπρόβλητος Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης.

Οι ευθύνες  όμως όλων των υπολοίπων για το φιάσκο είναι δεδομένες, οφθαλμοφανείς, διαβαθμισμένες για την κάθε παράταξη και φυσικά έχουν πολιτικές διευθύνσεις και ονοματεπώνυμα!

Η Διέξοδος

– Απέναντι στην σωστή ή λάθος εικόνα του τι πάει να γίνει με το έργο, την οποία δημιούργησε αλλά και εξέλιξε (αυτήν την εικόνα) σε επίδικο υλικό και ηθικό δίλλημα λόγο χρόνου, η νέα  Δημοτική αρχή τόσο στο Δ.Σ. όσο και στην διψασμένη για έργα τοπική κοινωνία περνώντας δυστυχώς, το μήνυμα-δίλλημα: «Έργο με αστοχίες, σπατάλες και περιθώριο πιθανών σκανδάλων, λόγω των προδιαγραφών του προγράμματος και της έλλειψης χρόνου ή όχι στο έργο»

-Απέναντι στις εν ύπνωση και όχι μόνο λοιπές Δημοτικές Παρατάξεις που έχουν όμως διαχρονικά αποδείξει ότι δεν είναι ίδιες, αλλά είναι ανεπαρκής και φορείς σκοπιμοτήτων ορισμένες.

Η μοναδική πολιτικά ελπιδοφόρα, αξιόπιστη και τολμηρή πρόταση διεξόδου προς τα εμπρός και από τα «κάτω» που  απαντά στις αλχημείες και στις διαχρονικές ανεπάρκειες του Δ.Σ. Καβάλας  θα ήταν αυτών που θα εγκαλέσουν για μετά τις γιορτές όχι για την κοπή της Βασιλόπιτας αλλά για  δημόσια  ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ  όλο το Δ.Σ. Καβάλας σε συνέλευση πολιτών στην συνοικία της Παναγίας.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει και ο δρόμος της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων ως το ανάχωμα σε ανάλογες μελλοντικές καταχρηστικές και ανεπαρκής πρακτικές του Δ.Σ. Καβάλας ώστε να μην χαθούν και πάλι δημοκρατικές αξίες και χρήματα.

Μήπως θα έπρεπε λοιπόν οι ποικίλοι σύλλογοι της Πόλης, τα συνδικάτα, οι νέες συλλογικότητες, οι πολίτες που δημόσια πήραν ήδη θέση  και οποίος άλλος συμφωνεί να ανταμώσουμε, να το συζητήσουμε και να το διεκδικήσουμε ώστε να μην επαναληφτούν τα ίδια ίσως και χειρότερα ?

Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν !

Καλές Γιορτές για όλους με την ματιά και την καρδιά σε όλους όσους περισσότερο την χρειάζονται! Αμήν.

 

Μιχάλης Ε.Α. Μακαρίου

Κάτοικος συνοικισμού Παναγίας

Διαβάστε επίσης