Επιστρέφουν οι θεσμοί

 Επιστρέφουν οι θεσμοί

Είναι οριστικό η πολιτική απόφαση που όλοι περιμένανε , παρά το γεγονός οτι η κυβέρνηση πριν την έναρξη του Eurogroup κρατούσε μικρό καλάθι, επετεύχθη και έτσι οι θεσμοί επιστρέφουν προκειμένου να κλείσει γρήγορα και η δεύτερη αξιολόγηση και να πάμε παρακάτω.

Σύμφωνα με το Μαξίμου η ελληνική πλευρά δέχτηκε τα προληπτικά μέτρα που θα ισχύσουν απο το 2019 σε περίπτωση που δεν  βγαίνουν τα νούμερα και σπεύδει να συμπληρώσει οτι για κάθε ένα ευρώ επιπλέον φορολόγησης θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής ώς αντισταθμιστικό μέτρο.

Δηλαδή αν στραβώσει το πράγμα απο το 2019 που θα έχει τελειώσει και το τρίτο πρόγραμμα αυτό το επιπλέον που θα μας φορολογούν αυτό ακριβώς ταυτόχρονα και θα μας το απαλλάσουν απο την φορολογία μας.

Έχω την εντύπωση οτι κάτι δεν πάει καλά αφού ή εμείς ή οι δανειστές δεν έχουν καταλάβει κάτι.

Είναι σχεδόν βέβαιο οτι για άλλη μια φορά αυτή η συμφωνία θα ερμηνευτεί διαφορετικά απο την κυβέρνηση και τους δανειστές αφού άλλη εντύπωση θα θέλει να δώσει η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας και άλλη οι Ευρωπαίοι.

Το θέμα είναι οτι οι διαπραγματεύσεις μετά απο μια περίοδο παύσης συνεχίζονται με στόχο την κλείσιμο της αξιολόγησης που έρχεται αφού πλέον στο προχθεσινό Eurogroup τα έχουν συμφωνήσει όλα και απλά μένουν τα διαδικαστικά.

Η επιστροφή των θεσμών και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα γίνει με διαδικασία fast track και μέσα σε λίγες μόνο ημέρες θα είμαστε έτοιμοι για τις τελικές υπογραφές.

Έτσι δικαιολογείται το καλό κλίμα που υπήρχε λίγη μόνο ώρα πριν την έναρξη της συνεδριάσης αφού ακόμα και ο καπετάνιος της απαισιοδοξίας Σόϊμπλε έβλεπε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και κλείσιμο της αξιολόγησης τις επόμενες ημέρες.

Για πρώτη φορά ήταν αισιόδοξοι οι δανειστές και οχι εμείς.

Για πρώτη φορά οι ρόλοι αντιστράφηκαν και αυτό είναι αλήθεια οτι μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση για να μην πω οτι μας εξέπληξε.

Μακάρι αυτό το καλό κλίμα να επικρατήσει σε όλες τις επαφές των δύο πλευρών μετά και το δεύτερο αυτό κλείσιμο της αξιολόγησης για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέλος της δύσκολης αυτής πορείας οσο πιο γρήγορα γίνεται.

Καταλαβαίνετε οτι οι έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα , παρά τις άσχημες προβλέψεις , μετά το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης, να περιμένουν να δούνε φως στην άκρη του τούνελ.

Η κυβέρνηση περιμένει αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που θα είναι για πολλούς η απαρχή μιας νέας πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Γενικότερα απο το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης μόνο καλές ειδήσεις περιμένουμε να ακούμε για την ελληνική οικονομία αφού όπως όλοι υποστηρίζουν τα δυσκολότερα τα αφήνουμε οριστικά πίσω μας.

Ισως ρε παιδιά η ΑΝΑΣΤΑΣΗ της ελληνικής οικονομίας για την οποία μας μιλούσε πέρσι τέτοια εποχή ο Τσίπρας να έρθει  με την ΑΝΑΣΤΑΣΗ του θεανθρώπου το ΠΑΣΧΑ του 2017.

Δεν έγινε και κάτι που έπεσε ένα χρόνο έξω.

Εδώ ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνηδης του Γιώργου Παπανδρέου, αυτή η γάτα με πέταλα ο Παπακωντσταντίνου , μας έλεγε το 2008 οτι το 2010 θα είμασταν στις αγορές και φτάσαμε στο 2017 χωρίς μυρουδιά εξόδου.

Τώρα για μερικούς μήνες που έπεσε έξω στις προβλέψεις του ο σημερινός πρωθυπουργός για την ΑΝΑΣΤΑΣΗ της ελληνικής οικονομίας θα του πάρουμε το κεφάλι;

Κάλιο αργά παρά ποτέ !

΄Οσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση μετά απο τόσα χρόνια κρίσης έχουμε το δικαίωμα επιτέλους να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον αυτού του τόπου.

Κατά τα άλλα πάμε καλά και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες εκτός απο τους εκπροσώπους των θεσμών και τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες που θα μας στείλουν τα πρώτα μηνύματα της ανοίξης.

Ο χειμώνας ο φετεινός ήταν έχω την εντύπωση απο όλες τις απόψεις ο πιο δύσκολος της ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ αλλά το πηδήξαμε και αυτό και ίως που ξέρετε για άλλα δέκα χρόνια μπορεί να καθάρίσαμε που λέε και το τραγούδι του Σαβόπουλου.

Οσο περνάνε οι μέρες τόσο ξεκαθαρίζει το τοπίο για αυτά που τελικά συμφώνησαν στην συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κυβέρνηση συμφώνησε στην μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ και ψαλίδι σε 1.5 εκ. συντάξεις απο 3% έως 30%.

Στον αντίποδα όλων αυτών η κυβέρνηση έλαβε υποσχέσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ 35% , μείωση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13% και της ενέργειας στο 6%.

Αυτό που μένει να μας πούνε είναι απο πότε θα έχουν ισχύ αυτά τα μέτρα και αν θα έχουν τελικά προληπτικό χαρακτήρα.

Αυτά και για σήμερα αγαπητοί αναγνώστες.

ΑΛΟΡΑ !

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης