Επιτέλους κτίρια στο νέο λιμάνι, μεταξύ των οποίων και για το Τελωνείο

 Επιτέλους κτίρια στο νέο λιμάνι, μεταξύ των οποίων και για το Τελωνείο

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης υπέγραψε χθες απόφαση με την οποία εξελίσσεται γραφειοκρατικά και ωριμάζει η δημοπράτηση έργου εκπόνησης μελετών στο νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’».

Αυτό αφορά τα κτίρια στη χερσαία ζώνη του νέου λιμανιού, κτίρια απαραίτητα που ωστόσο σήμερα δεν υπάρχουν. Η απόφαση Πλακιωτάκη ορίζει τις υπηρεσίες του Υπουργείου που θα επιβλέψουν και θα υλοποιήσουν το διαγωνισμό για το έργο: «Μελέτη Κτηριακών Υποδομών, Η/Μ Εγκαταστάσεων και λοιπών Έργων Υποδομής για την πλήρη λειτουργία του Νέου Λιμένα Καβάλας ̈ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β ́». Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χρηματοδοτείται από αυτό.

Έχει προηγηθεί (Φεβρουάριος του 2020) σχετική απόφαση και του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΚ. Η μελέτη που θα εκπονηθεί σε σχέση με τα απαραίτητα κτίρια θα «παρακολουθεί» και θα συμβαδίζει με το περιεχόμενο του Master Plan του νέου λιμανιού κι έτσι φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει: Κτίριο διοίκησης, μικρά κτίρια που θα μπορούν να νοικιαστούν από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, σιλό, αποθήκες αλλά και νέο κτίριο για το Τελωνείο. Στο Master Plan προβλέπεται ότι το συγκεκριμένο κτίριο θα είναι μεγαλύτερο του υφιστάμενου (κεντρικό λιμάνι) με πολλά τετραγωνικά μέτρα και υπαίθριας αποθήκης.

Λογικά τα κτίρια θα χωροθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να προβλέπεται να συνυπάρξουν και να διευκολύνουν τη σιδηροδρομική γραμμή που θα κατασκευαστεί (σύνδεση του νέου λιμανιού με τους Τοξότες). Από την άλλη πλευρά δεν γνωρίζουμε αν οι μελέτες που θα εκπονηθούν καταλήξουν σε έργο κατασκευής αφού στο μεταξύ το νέο λιμάνι θα ιδιωτικοποιηθεί. Ως εκ τούτου δεν είναι απίθανο οι μελέτες να ετοιμαστούν με τον υφιστάμενο διαγωνισμό αλλά την κατασκευή των κτιρίων να την αναλάβει ο ιδιώτης στον οποίο θα παραχωρηθεί το νέο λιμάνι.

Διαβάστε επίσης