Επιτέλους τελειώνουν οι μελέτες της σιδηροδρομικής σύνδεσης Νέο Λιμάνι – Τοξότες!

 Επιτέλους τελειώνουν οι μελέτες της σιδηροδρομικής σύνδεσης Νέο Λιμάνι – Τοξότες!

Το κόμμα Βελόπουλου έδωσε χθες στη δημοσιότητα την απάντηση της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ επί ερώτησης βουλευτή της σχετικά με τα σιδηροδρομικά έργα στην Καβάλα. Μαθαίνουμε ότι ως το τέλος του έτους τελειώνουν οι μελέτες για το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης Νέο Λιμάνι- Τοξότες:

Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., σύμφωνα με τον Ν.3891/10, «Αναδιάρθρωση εξυγίανση και ανάπτυξη του ομίλου ΟΣΕ Α.Ε. και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλες διατάξεις για το σιδηροδρομικό τομέα», όπως αυτός ισχύει και ειδικότερα το άρθρο 4, υλοποιεί τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, με συγχρηματοδότηση από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Προγραμματικών Περιόδων. Τα έργα εντάσσονται στο γενικότερο στρατηγικό σχεδίασμά για τα έργα μεταφορών, όπως διαμορφώνεται σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και τον ΟΣΕ Α.Ε.

Στον τρέχοντα προγραμματισμό της ΕΡΓΟΣΕ, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης μεταφορών και της αύξησης του επιπέδου ασφάλειας κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, έχει ενταχθεί η νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης – Καβάλας – Τοξότες Ξάνθης.

Το έργο αφορά στην κατασκευή 206 km κύριας μονής σιδηροδρομικής γραμμής και πρόσθετων κλάδων Σιδηροδρομικών Γραμμών (Σ.Γ.), προς τον εμπορικό Λιμένα της Καβάλας (Λιμένας Φίλιππος στην περιοχή της Νέας Καρβάλης), προς την ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας, προς τις εγκαταστάσεις Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και προς τον Εμπορευματικό Σταθμό Διαλογής.

Η κύρια Σ.Γ. έχει αρχή στην έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νέας Φιλαδέλφειας και πέρας στο σημείο σύνδεσης με την υφιστάμενη Σ.Γ. Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή των Τοξοτών Ξάνθης.

Για το τμήμα Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης – Νέα Καρβάλη έχει εκπονηθεί Προμελέτη χάραξης από τον ΟΣΕ και εκκρεμεί η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων. Για το τμήμα της νέας γραμμής που συνδέει τον εμπορικό λιμένα της Καβάλας (Λιμένας Φίλιππος στην περιοχή της Νέας Καρβάλης) με την Υφιστάμενη Σιδηροδρομική Γραμμή (Υ.Σ.Γ.) Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη στην περιοχή Τοξοτών Ξάνθης, στο πλαίσιο τρέχουσας σύμβασης από την ΕΡΓΟΣΕ, ολοκληρώνεται το σύνολο των οριστικών μελετών του έργου έως τις 31-12-2021, αναμένεται δε μέχρι τότε η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για το εν λόγω το τμήμα της νέας γραμμής που συνδέει τον εμπορικό λιμένα της Καβάλας (Λιμένας Φίλιππος στην περιοχή της Νέας Καρβάλης) με την Υφιστάμενη Σιδηροδρομική Γραμμή (Υ.Σ.Γ.) Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη στην περιοχή Τοξοτών Ξάνθης, στο πλαίσιο τρέχουσας σύμβασης από την ΕΡΓΟΣΕ, ολοκληρώνεται το σύνολο των οριστικών μελετών του έργου έως τις 31-12-2021, αναμένεται δε μέχρι τότε η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για το εν λόγω τμήμα.

Η υλοποίηση της κατασκευής του εν λόγω έργου θα γίνει στο πλαίσιο της δημοπράτησης μέσω του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Το έργο περιλαμβάνεται στα έξι μεγάλα έργα υποδομής ολοκληρωμένων μεταφορών, υψίστης σημασίας και σπουδαιότητας, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Επισημαίνεται ότι η ΕΡΓΟΣΕ αξιοποιεί το σύνολο των διαθέσιμων μελετών που έχουν εκπονηθεί τα προηγούμενα έτη για το εν λόγω έργο, ενώ προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του παραπάνω προγράμματος με ισχυρά εχέγγυα, υποστηρίζεται από εξειδικευμένους συμβούλους ως προς τις προπαρασκευαστικές εργασίες που απαιτούνται, με στόχο τη δημοσίευση των Τευχών Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος το β’ εξάμηνο του 2021.

Διαβάστε επίσης