• 8 Μαΐου 2024,

Επιβεβαιώθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ – Απορρίφθηκαν τα αιτήματα του Δήμου Καβάλας

 Επιβεβαιώθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ – Απορρίφθηκαν τα αιτήματα του Δήμου Καβάλας

Επιβεβαιώνεται τόσο στην Αθήνα όσο και στην Καβάλα η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία εκδόθηκαν πρόσφατα οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών για την όδευση του ΤΑΡ. Έγιναν δύο προσφυγές που ουσιαστικά έθιγαν το ζήτημα της αλλαγής της όδευσης στο γνωστό τμήμα από Αμυγδαλεώνα έως Λυδία. Και οι δύο απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Την κύρια προσφυγή είχε καταθέσει ο Δήμος Καβάλας.

Ο κ. Γραμμένος είπε χθες ότι υπήρξε σχετική ενημέρωση του Δήμου από τους δικηγόρους που τον εκπροσώπησαν στις υποθέσεις. Ταυτόχρονα την είδηση φιλοξένησε ιστοσελίδα της Αθήνας ως εξής: «  ο έργο του αγωγού ΤΑΡ φαίνεται ότι ξεπερνά έναν τελευταίο σκόπελο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ΣτΕ εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση υπέρ της κοινοπραξίας με την οποία απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει ο Δήμος Καβάλας και ορισμένοι τοπικοί φορείς ενάντια στην απόφαση του ΥΠΕΝ για την έγκριση της όδευσης του ΤΑΡ.

Στο επίκεντρο της διαμάχης ήταν ένα κομμάτι δέκα χιλιομέτρων στα Τενάγη Φιλίππων Καβάλας. Οι εργασίες στο επίμαχο τμήμα των 10 χιλιομέτρων ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2016 αλλά καθυστέρησαν λόγω των αντιδράσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι στιγμής, έχει κατασκευαστεί ή διαμορφωθεί το τμήμα του αγωγού μέχρι το 195ο χιλιόμετρο και μετά το 205ο χιλιόμετρο.

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η ηγεσία του ΥΠΕΝ με τους τοπικούς φορείς, αποφασίστηκε να υπογραφεί πλαίσιο συμφωνίας του Υπουργείου, της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου και της κοινοπραξίας του TAP, το οποίο θα προβλέπει την υλοποίηση έργου ύδρευσης για την περιοχή της Καβάλας, καθώς και αρδευτικού έργου που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα λειψυδρίας στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων. Ο προϋπολογισμός των ανωτέρω έργων αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Τέλος, έγινε γνωστό χθες ότι η κοινοπραξία του αγωγού βρίσκεται πολύ κοντά στο να λάβει το δάνειο των 1,2 δις. ευρώ από την EBRD, καθώς το έργο πέρασε την τελευταία αξιολόγηση της τράπεζας και το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί οριστικά στη συνεδρίασή της στις 4 Ιουλίου».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης