• 6 Μαΐου 2024,

Ερασιτέχνες ηθοποιοί και Θ. Μουριάδης αντάλλαξαν θεατρικές απόψεις

 Ερασιτέχνες ηθοποιοί και Θ. Μουριάδης αντάλλαξαν θεατρικές απόψεις

Στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών συναντήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης και οι εκπρόσωποι των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της πόλης, προκειμένου να ανταλλάξουν θεατρικές απόψεις και να συζητήσουν για το μέλλον του ερασιτεχνικού θεάτρου. Τον υποψήφιο δήμαρχο προλόγισε ο συγγραφέας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κοσμάς Χαρπαντίδης. Εκ μέρους του ΣΦΓΤ τους παριστάμενους καλωσόρισε η Ζωή Βυζοβίτη.

Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης αναφέρθηκε στο γόνιμο παρελθόν της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, υπενθυμίζοντας ότι στους κόλπους της δημιουργήθηκε το θεατρικό εργαστήρι, το οποίο εξελισσόμενο αποτέλεσε το δημοτικό θέατρο της πόλης και στάθηκε ο θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Από το συγκεκριμένο θεατρικό εργαστήρι ξεπήδησαν θεατρικά ταλέντα που πέρασαν από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό θέατρο και σήμερα είναι ηθοποιοί εγνωσμένης αξίας.

Η επιλογή του χώρου της συνάντησης είχε συμβολικό χαρακτήρα, όπως εξήγησε ο κ. Χαρπαντίδης, αφού στο θεατράκι του ΣΦΓΤ κατά το παρελθόν έκανε την προετοιμασία των παραστάσεών του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Έτσι, υπογραμμίστηκε η βαρύτητα που δίνει η παράταξη του «Σύγχρονου Δήμου» στο θέατρο και γενικότερα στον πολιτισμό.

Σας χρειαζόμαστε ώστε να στηρίξετε τις πολυποίκιλες δράσεις του δήμου. Κάθε εραστής της τέχνης είναι πολύτιμος, προκειμένου η Καβάλα να αναδείξει το μεγάλο πολιτιστικό της έργο. Ο υποψήφιος δήμαρχος και η παράταξη θα είναι κοντά σας για να ακούσουν και να χειροκροτήσουν τις ιδέες σας, επεσήμανε ο Κοσμάς Χαρπαντίδης.

Ο Θόδωρος Μουριάδης διευκρίνισε στους παριστάμενους ότι σκοπός της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας του Δήμου Καβάλας και των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, που αφιλοκερδώς υπηρετούν τη θεατρική  τέχνη.

Επισημάνθηκε ότι ο συντονιστής έκαστης ερασιτεχνικής ομάδας θα πρέπει να συνομιλεί απευθείας με τον δήμο και να συνεργάζεται με το αρμόδιο στέλεχος της διοίκησης. Εάν ο δήμος επανεξετάσει τη χρηματοδότηση κάποιων ανούσιων εκδηλώσεων, τότε θα καταφέρει να εξορθολογήσει την οικονομική του δράση και να εξασφαλίσει πόρους για την επιχορήγηση ερασιτεχνικών παραγωγών. Φυσικά, κάθε ομάδα θα πρέπει να καταθέτει πλήρη φάκελο της προτεινόμενης παράστασης. Έτσι ο δήμος θα μπορέσει να «χαρτογραφήσει» τις ερασιτεχνικές ομάδες και τις παραστάσεις τους, προκειμένου να τις στηρίξει οικονομικά.

Από την πλευρά τους τα ερασιτεχνικά σχήματα θα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζουν τις παραγωγές τους στο καβαλιώτικο κοινό, στο πλαίσιο ειδικού θεσμού. Μάλιστα οι επιχορηγούμενες παραγωγές από τον δήμο θα παρουσιάζονται και στα δημοτικά διαμερίσματα ώστε να προσελκύεται το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων, που ίσως θελήσουν να ενταχθούν σε κάποια από τις ομάδες.

Ένα θέμα το οποίο απασχόλησε ιδιαιτέρως τους συνομιλητές ήταν εκείνο της στέγης και των κατάλληλων χώρων, τόσο για τις πρόβες των ομάδων όσο και για το ανέβασμα των παραστάσεων. Ο Θόδωρος Μουριάδης αναφέρθηκε στις αίθουσες του 1ου δημοτικού σχολείου της Παναγίας και στον αύλιο χώρο, όπου μπορεί να τοποθετηθεί μια κερκίδα. Επίσης, αναφορά έγινε στο χώρο του ΟΣΚΑΡ, που με λίγα χρήματα και συγκεκριμένες τεχνικές παρεμβάσεις θα μπορέσει να αποκτήσει καμαρίνια και μεγαλύτερη σκηνή, προκειμένου να εξελιχθεί σε κοιτίδα πολιτισμού.

Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο θεατράκι του ΣΦΓΤ το οποίο εάν συντηρηθεί ορθά από τον δήμο θα γίνει περισσότερο λειτουργικό προς όφελος των ομάδων. Δέχθηκε αίτημα των ερασιτεχνών ηθοποιών για ενδεχόμενη χρήση του χώρου όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Καπνού και θα αδειάσει όταν τα εκθέματα θα μεταφερθούν στη δημοτική καπναποθήκη.

Ο Θόδωρος Μουριάδης παρέθεσε το όραμά του για οργάνωση θεατρικών σεμιναρίων από φιλοξενούμενους καλλιτέχνες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και για την πρόσκληση διακεκριμένων σκηνοθετών, που συνεργαζόμενοι με τους ερασιτέχνες θα παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους. Ο κ. Μουριάδης δεσμεύτηκε για τη δημιουργία θεατρικού τμήματος στη δημοτική βιβλιοθήκη, ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία πρόσβασης σε έργα όχι μόνο κλασικών συγγραφέων και αλλά ντόπιων θεατρικών δημιουργών.

Ο κ. Μουριάδης υπογράμμισε ότι θεωρεί σημαντικότατη τη συμμετοχή των ερασιτεχνών ηθοποιών στις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου, όπως το COSMOPOLIS, τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ και το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα δράσεων. Ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να προσεγγισθούν και τα φιλοξενούμενα άτομα της Παιδόπολης, ώστε εντασσόμενα σε κάποια από τις ομάδες να συσφίξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους και να κοινωνικοποιηθούν ευκολότερα. Ο υποψήφιος δήμαρχος αποφάνθηκε ότι η παιδεία είναι ένας άκρως ευαίσθητος τομέας που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως και ότι η θεατρική – πολιτιστική εκπαίδευση των παιδιών θα δημιουργήσει καλύτερους και πιο σκεπτόμενους πολίτες.

 

Για την παράταξη «Σύγχρονος Δήμος»

Θόδωρος Μουριάδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας

Διαβάστε επίσης