«Έσκασε» μετασχηματιστής κι έβγαλε εκτός λειτουργίας άλλους δύο

 «Έσκασε» μετασχηματιστής κι έβγαλε εκτός λειτουργίας άλλους δύο

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η πόλη της Καβάλας βυθίστηκε στο σκοτάδι. Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Καβάλα, προκάλεσε ανησυχία. Την ίδια στιγμή ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος, από την εγκατάσταση της ΔΕΗ στο Περιγιάλι. Οι κάτοικοι που διαμένουν στην περιοχή βγήκαν έξω από τα σπίτια για να δούνε τι συμβαίνει. Στο σημείο έφτασαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι πρώτοι πυροσβέστες που μπήκαν μέσα στην εγκατάσταση της ΔΕΗ, είδαν πυκνό καπνό και φλόγες. Δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια από την Π.Υ. καθώς δεν υπήρχε ενδεχόμενο επέκτασης πυρκαγιάς. Έτσι οι πυροσβέστες αποχώρησαν χωρίς καμιά ενέργεια, αφήνοντας το ειδικό προσωπικό να λύσει το πρόβλημα.

Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος διήρκεσε δύο περίπου ώρες. Αφορούσε όλη την πόλη, περιοχές, όπως το Παληό και η Νέα Ηρακλείτσα, αλλά και δημοτικές ενότητες του Δήμου Παγγαίου, μέχρι και την Ελευθερούπολη.

Αντίθετα ρεύμα είχε κανονικά ο Δήμος Νέστου, ο πρώην Δήμος Φιλίππων, αλλά και το νησί της Θάσου. Ρεύμα είχαν πολλά από τα ξενοδοχεία της πόλης. Με γεννήτρια λειτούργησε και το νοσοκομείο. Ενώ λειτούργησαν κανονικά οι γεννήτριες στο κεντρικό λιμάνι, όπου ο εξωτερικός φωτισμός φώτιζε και ξεχώριζε απ΄ όλη την Καβάλα. Εκείνη την ώρα ήταν κλειστή η αίθουσα επιβατών και δεν χρειάστηκε να λειτουργήσει κι αυτή η γεννήτρια.

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει το ειδικό προσωπικό της ΔΕΗ, ήταν να διαπιστώσει τη βλάβη. Στη συνέχεια να επαναφέρει το ρεύμα, με διαδικασία ειδική και λεπτούς χειρισμούς που έγιναν από το γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ στην Ιχθυόσκαλα. Δύο ώρες μετά το ρεύμα επανήλθε τμηματικά, από τον Προφήτη Ηλία, την Κηπούπολη, το κέντρο της πόλης κ.λ.π.

Όπως εξηγήθηκε χθες η βλάβη δεν αφορούσε τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά τον ΑΔΜΗΕ. Οι εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται στον ίδιο χώρο στο Περιγιάλι, όπου φέρεται να έσκασε μετασχηματιστής μέτρησης, έβγαλε εκτός λειτουργίας ζυγό, που τροφοδοτεί δύο κύριους μετασχηματιστές.

Όπως λέει το ειδικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ για το μέγεθος της βλάβης ήταν μικρός ο χρόνος της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος των δύο ωρών.

Οι τεχνικοί μέσω γεφυρώσεων κατάφεραν ν΄ απομονώσουν το πρόβλημα, να το ξεπεράσουν και να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση. Παρόμοια βλάβη σε εγκατάσταση του ΑΔΜΗΕ, θυμούνται οι παλαιότεροι εργαζόμενοί του, σημειώθηκε στο ίδιο σημείο, πριν από δέκα χρόνια. Εξηγούν επίσης ότι το πρόβλημα δεν έχει σχέση με την αυξημένη ζήτηση, ήταν μια άτυχη στιγμή λένε και συμπληρώνουν ότι ο εξοπλισμός του ΑΔΜΗΕ στο Περιγιάλι έχει συχνή συντήρηση.

Για το θέμα υπήρξε και τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων, που ανάφερε τα εξής:

«Βυθισμένος στο σκοτάδι παρέμεινε, αργά χθες το βράδυ, για πάνω από μιάμιση ώρα, ολόκληρος ο δήμος Καβάλας και ένα μικρό μέρος του δήμου Παγγαίου από έκρηξη μετασχηματιστή έντασης στο υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή του Περιγιαλίου. Από την έκρηξη, που έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης και οφειλόταν σε τεχνική βλάβη, προκλήθηκε πυρκαγιά που κατασβέστηκε σύντομα, μετά την έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η έκρηξη, που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, έθεσε εκτός λειτουργίας τους δυο κύριους μετασχηματιστές που τροφοδοτούν τόσο την πόλη της Καβάλας όσο και το μεγαλύτερο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Για αρετή ώρα, συνεργεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατέβαλλαν προσπάθειες, προκειμένου ν’ αποκαταστήσουν τη βλάβη.

Το σύνολο του τεχνικού προσωπικού, αλλά και όσοι βρίσκονται σε άδεια, επιστρατεύτηκαν προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην πόλη της Καβάλας και τους γειτονικούς δήμους. Πάντως παρά το μέγεθος της βλάβης η ηλεκτροδότηση της περιοχής αποκαταστάθηκε μετά από μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά περίπου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης