• 6 Μαΐου 2024,

Εθελοντική αιμοδοσία από το σύλλογο Ορφανίου και άλλες ανακοινώσεις

 Εθελοντική αιμοδοσία από το σύλλογο Ορφανίου και άλλες ανακοινώσεις

*Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορφανίου πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες εθελοντική αιμοδοσία (φωτογραφία). Η μετά την ενέργεια ανακοίνωση του, αναφέρει: 51 αιμοδοτες

58 συμμετοχές, 1000 ευχαριστώ που ήσασταν εκεί για αυτούς που έχουν ανάγκη

Κάθε δύο λεπτά κάποιος συνάνθρωπος μας χρειάζεται αίμα. Αυτοκινητιστικά ατυχήματα, έγκυες, πρόωρα νεογνά, χειρουργεία ,μεταμοσχεύσεις, ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν χημειοθεραπεία.Ας είμαστε εμείς εκεί για αυτούς που το χρειάζονται… Ευχαριστούμε την Αντιδήμαρχο Όλγα Αμπατζια για την στήριξη που δείχνει στο έργο μας! Επίσης ευχαριστούμε τα αρτοποιεία Γατίδης Fresh και Καρβέλι!!

*Η νέα διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αμυγδαλεώνα: Τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την περασμένη Κυριακή είναι τα εξής: Πρόεδρος Ελισάβετ Κοσμίδου, Αντιπρόεδρος Χρήστος Αραμπατζής, Γραμματέας Λένα Δαμιανίδου,

Ταμίας Στέλλα Μακατασίδου, Μέλη Σούζη Καρατζιόβαλη, Ευθυμία Σιδηροπούλου, Κική Ζεπειρίδου.

*Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποταμουδίων Καβάλας σας καλεί στον καθιερωμένο Αγιασμό του συλλόγου, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 στις 6:30μ.μ., για την έναρξη της φετινής χρονιάς 2022-2023. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν και εγγραφές στα τμήματα του συλλόγου. Σας περιμένουμε όλους, μετά από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, για να ανταμώσουμε και να ξεκινήσουμε τη νέα περίοδο με ακόμη περισσότερη δημιουργική διάθεση.

* Επιστροφή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας στο Χειμερινό Ωράριο λειτουργίας.

Προς ενημέρωση των μελών και των φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 ισχύει το χειμερινό ωράριο:

Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 έως 15.30. Τρίτη, Τετάρτη: 13:00 έως 20:00

*Ο Σύλλογος «ΠΝΟΗ» για το παιδί & την Οικογένεια ζητά εθελοντές ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ – ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ- ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ- ΦΥΣΙΚΟΥΣ -ΧΗΜΙΚΟΥΣ για την κάλυψη αναγκών του Τμήματος της ενισχυτικής διδασκαλίας. Δίνεται βεβαίωση εθελοντισμού. Τα μαθήματα γίνονται στο χώρο της ΠΝΟΗΣ. Εξυπηρετούνται οι μαθητές των υποστηριζόμενων οικογενειών του Συλλόγου, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα φροντιστηρίων.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2510232211 καθημερινά από 9:00 μέχρι 12:30. Γίνονται δεκτοί και φοιτητές των παραπάνω ειδικοτήτων που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους.

*Πολιτιστικός Σύλλογος Χωράφας: Άρχισαν οι εγγραφές για το τμήμα παραδοσιακών χορών γυναικών και για το τμήμα γυμναστικής γυναικών. Όσοι επιθυμείτε να γραφτείτε μπορείτε να τηλεφωνήσετε στα τηλέφωνα για το χορό στο 6936590145 (κ.Χαρούλα ) και για την γυμναστική στο 6983728474 (κ.Μαρία). Σας ευχαριστώ . Τα μαθήματα θα αρχίσουν από τον Οκτώβριο.

*Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας: Το θεατρικό παιχνίδι δεν είναι απλά άλλη μια δραστηριότητα. Δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να κάνουν ένα ταξίδι στη φαντασία. Μέσα από διάφορες τεχνικές και χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά, τα παιδιά μπορούν να παίζουν ελεύθερα και να αναπτύσσουν τη δημιουργική τους ικανότητα. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά αντιλαμβάνονται, πειραματίζονται, ευαισθητοποιούνται, συνεργάζονται, δημιουργούν και παίρνουν πρωτοβουλίες και ρόλους, φτιάχνουν το δικό τους μαγικό χώρο και ξεκινούν!!!

Μην διστάσετε να δώσετε αυτή την ευκαιρία να ζήσουν τα παιδιά σας αυτή την εμπειρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση και η καλή τους διάθεση. Τα εργαστήρια υποστηρίζονται από έμπειρους και εξειδικευμένους παιδαγωγούς στο χώρο του παιδικού θεάτρου και περιλαμβάνουν: • Θεατρικά παιχνίδια • έκφραση και κίνηση μέσω του θεάτρου • Αυτοσχεδια-σμούς, • Ασκήσεις λόγου, φωνής • Δραματοποίησεις παραμυθιών

Το θέατρο είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο που έχει τη δύναμη να διαπαιδαγωγεί, να διαμορφώνει και να μεταδίδει αξίες, να συμβάλλει στη γνωριμία με τον εαυτό μας και τους άλλους, στην προσωπική ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας.

Με γνώμονα τα παραπάνω το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας υποστηρίζει τα τμήματα παιδικής και εφηβικής θεατρικής ομάδας, όπου βασικά εργαλεία είναι: το θεατρικό παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, η επαφή με τους άλλους, η μουσική, ο συντονισμός και η ομαδικότητα.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά μεγάλων τάξεων του Δημοτικού και εφήβους Γυμνασίου και Λυκείου.

*Θρακική Εστία Καβάλας: Κάθε χρόνο, αρχές του Σεπτέμβρη, τέτοια ημέρα, της εορτής γεννήσεως της Θεοτόκου, στον Μητροπολιτικό Ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου στην Καβάλα τιμάται η Παναγία η Παναγία η Σηλυβριανή. Εδώ όπου φυλάσσεται από το 1922 η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι αυτή που μπροστά της προσευχόταν ο Άγιος Νεκτάριος. Η εικόνα της Παναγίας βρισκότανε στον Μητροπολικό ναό του Γενέθλιου της Θεοτόκου, στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης και την φέρανε με τον ξεριζωμό τον Νοέμβριο του 1922 οι πρόσφυγες, ανατολικοθρακιώτες από τη Σηλυβρία στην Καβάλα.Ήτανε αναγκασμένοι να αφήσουν τις πατρογονικές εστίες, περιουσίες και υπάρχοντα. Δεν άφησαν όμως εκεί τα ιερά τους κειμήλια, όπως εικόνες και ιερά σκεύη των ναών, έτσι την έφεραν και την τοποθέτησαν στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Καβάλα.Οι ξεριζωμένοι από τα πατρογονικά εδάφη τους, πρόσφυγες από τη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, μαζί με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής φέρανε επίσης και τα λείψανα της Οσίας Ξένης αλλά και την Τιμία κάρα του Αγίου Αγαθόνικου.Η οικογένεια που την φύλαξε από την μανία των Τούρκων και την έφερε στην Ελλάδα ήταν η οικογένεια του Τηλέμαχου Κιτσικόπουλου.

Το πανηγύρι της Παναγίας Σηλυβριανής στην Ανατολική Θράκη κρατούσε ένα μήνα περίπου και ερχόταν κόσμος από όλη την Ανατολική Θράκη, στην παραλιακή πόλη της Σηλυβρίας καθώς επίσης κι από όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας και ήταν θαυματουργή.Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα του αγιογράφου όμως γνωρίζουμε ότι σε αυτή την εικόνα μπροστά προσευχόταν ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος καταγότανε από την Σηλυβρία.

Η Παναγία η Σηλυβριανή τιμάται στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Η τοπική μας Εκκλησία όπως και η Θρακική Εστία Καβάλας κάθε χρόνο έχουν την γενική φροντίδα του διημέρου των λατρευτικών εκδηλώσεων. Οι Θρακιώτες και οι Καβαλιώτες τιμούν πάντα με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την θαυματουργική εικόνα .

Διαβάστε επίσης