Δύο εκδηλώσεις που στηρίζει οικονομικά ο Δήμος Καβάλας

 Δύο εκδηλώσεις που στηρίζει οικονομικά ο Δήμος Καβάλας

Μετά από συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας εγκρίθηκαν δαπάνες δύο εκδηλώσεων:

Ο Δήμος Καβάλας και η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα πραγματοποιήσουν, το διήμερο 22 και 23 Σεπτεμβρίου , το διαδικτυακό σεμινάριο «Βιομηχανική Κληρονομιά και Αυτοδιοίκηση: από την αναγνώριση και αξιολόγηση στην προστασία, ανάδειξη και διαχείριση», στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στόχος του σεμιναρίου είναι αφενός μεν η ενημέρωση των αυτοδιοικητικών παραγόντων που καλούνται να διαχειριστούν έργο πολιτισμού, σχετικά με την αναγνώριση της αξίας των στοιχείων της βιομηχανικής κληρονομιάς, η παρουσίαση καλών εφαρμοσμένων παραδειγμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό προστασίας και ανάδειξης τους σε φορείς ανάπτυξης, καθώς και η ενημέρωση για δυνατότητες δικτύωσης που αφορούν τη διαχείριση των βιομηχανικών μνημείων και τόπων.

Λόγω της τρέχουσας υγειονομικής κατάστασης, το σεμινάριο θα έχει υβριδική μορφή (παράλληλη φυσική παρουσία ομιλητών στη Δημοτική Καπναποθήκη και διαδικτυακή). Το συνολικό κόστος για το Δήμο Καβάλας ανέρχεται στο πόσο 1.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.


Ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με την Ιαπωνική πρεσβεία στην Αθήνα και τους προσφυγικούς συλλόγους της Καβάλας, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, την εκδήλωση «Tokei Maru: 100 χρόνια από τη διάσωση των προσφύγων της Μικράς Ασίας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει εκτενής αναφορά στον πλοίαρχο του Ιαπωνικού εμπορικού πλοίου TOKEI MARU, ο οποίος έσωσε τις ζωές 825 ανθρώπων, γυναικών, παιδιών και ανδρών, Ελλήνων και Αρμενίων από την οργή των Τούρκων, την ώρα που η Σμύρνη καιγόταν από άκρη σε άκρη.

Για την παραπάνω ιστορία, η οποία ξετυλίγεται στο βιβλίο Tokei Maru που συνέγραψαν η Ελένη Ανδρεάδου και ο Ζάχος Σαμολαδάς, θα μιλήσουν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Νanako Murata-Sawayanagi και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αυστραλίας, Σταύρος Σταυρίδης, ενώ ο δημοσιογράφος, Ζάχος Σαμολαδάς, θα παρουσιάσει της ταινία μικρού μήκους (animation), “Tokei Maru”.

Η ταινία ενώνει την ιστορία με τη μυθοπλασία, την Ελλάδα με την Ιαπωνία, σε έναν φόρο τιμής στον άνθρωπο αυτό που προσπερνώντας κώδικες και τον παραλογισμό της βίας, αντιμέτωπος με τη φωτιά, την απάθεια των Δυτικών και τον τρόμο των αθώων, έκανε μια μοναδική πράξη ηρωισμού. Το συνολικό κόστος για τον Δήμο Καβάλας ανέρχεται στο ποσό των 1.600,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Διαβάστε επίσης