Ετοιμάζονται 72 προσφυγικά διαμερίσματα στο στρατόπεδο

 Ετοιμάζονται 72 προσφυγικά διαμερίσματα στο στρατόπεδο

Ως εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος των Γιατρών του Κόσμου η Άννα Γιοβανιού παρακολουθεί στενά τα σχετιζόμενα με τους πρόσφυγες και τη διαδικασία φιλοξενίας τους. Επιβεβαίωσε λοιπόν τις πληροφορίες της εφημερίδας μας ότι σε ένα περίπου μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης των κτηρίων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, όπου ετοιμάζονται 72 διαμερίσματα κι άρα ο αριθμός των φιλοξενούμενων θα μειωθεί.

Δίνοντας μας μια ραδιοφωνική ανταπόκριση, το πρωί της Τετάρτης η Άννα Γιοβανιού διευκρίνισε ότι: «Όπως μας ενημέρωσαν, περίπου στο τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κι άρα θα μπορέσει να μετακινηθεί ο πληθυσμός. Τα διαμερίσματα είναι λιγότερα διότι στο κτήριο που βρίσκεται έμπροσθεν του συναυλιακού χώρου έως σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί εργασίες. Έστω κι αν βάσει προγραμματισμού εκεί επρόκειτο να δημιουργηθούν 22 διαμερίσματα, φαίνεται ότι η διαμόρφωση των χώρων θα γίνει αργότερα.

Άρα μειώνεται και ο αριθμός των προσφύγων που θα έρθουν στην Καβάλα για φιλοξενία. Οι πληροφορίες αναφέρουν 72 διαμερίσματα και χώρο για 20 ασυνόδευτα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι ο μέγιστος αριθμός των προσφύγων θα φτάσει στα 400 άτομα. Η διαμόρφωση των χώρων ποικίλει. Κάποια διαμερίσματα θα είναι διώροφα ενώ κάποια άλλα θα έχουν ενιαίους χώρους, ενώ για ορισμένα διαμερίσματα θα υπάρχουν κοινές τουαλέτες».

Χωροταξικά επομένως, υπάρχει το μεγάλο κτήριο όπου στεγάζονται οι Γιατροί του Κόσμου και πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις. Στο δεύτερο κτήριο όπου είχαν τοποθετηθεί οι σκηνές εκτελούνται εργασίες για τη δημιουργία των διαμερισμάτων και τη στέγαση των ΜΚΟ. Διαμερίσματα επίσης δημιουργούνται στα τρία μικρότερα κτήρια που βρίσκονται μπροστά. Ο χώρος των προσφύγων θα ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, ενώ θα αλλάξει και η είσοδος όπως μας εξήγησε η κ. Γιοβανιού. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα φυλάκιο στο οποίο θα βρίσκεται είτε κάποιο άτομο του υπουργείου είτε κάποιο άτομο του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης, όπως και η αστυνομία.

Φυσικά, η γενικότερη πολιτική κατάσταση για τη διαχείριση των προσφύγων είναι τόσο ρευστή ώστε κανείς δεν γνωρίζει με σαφήνεια κάτι. Πάντως, σε παρόμοια περίπτωση ολοκλήρωσης εργασιών στη Λάρισα ο διαμορφωμένος χώρος δέχθηκε 1.000 πρόσφυγες από Συρία, αιτούμενων άσυλο.

Διαβάστε επίσης