Έτοιμα τα Λύκεια του Νομού Καβάλας για την επαναλειτουργία της Δευτέρας

 Έτοιμα τα Λύκεια του Νομού Καβάλας για την επαναλειτουργία της Δευτέρας

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας Απόστολος Βαγενάς μίλησε στην Πρωινή για την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα, ως προς τους μαθητές της Γ’ τάξης των Λυκείων.  Είπε με σιγουριά ότι τα σχολεία είναι έτοιμα. Παρατήρησε ότι πρόκειται για «αχαρτογράφητα νερά», κάτι που σημαίνει ότι πολλά πράγματα θα ανακύψουν στην πορεία και θα διορθωθούν την ώρα που θα τεθούν υπόψη των καθηγητών και μαθητών.

Η συνέντευξη Βαγενά

Ερώτηση: Επανεκκίνηση για τη Γ` Λυκείου τη Δευτέρα;

Απάντηση: Ακριβώς. Για τη Γ` Λυκείου που θα βρεθεί μπροστά στο δύσκολο εγχείρημα των Πανελλαδικών εξετάσεων στις 15 Ιουνίου και μετά. Για τους λόγους αυτούς και εμείς έχουμε φροντίσει τα σχολεία να βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση.  Πρέπει να σας πω ότι οι Δήμαρχοι του νομού μας ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να βοηθήσουν για να φροντίσουν και βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν και αυτοί. Υλικοτεχνικά κατά βάση. Με αντισηπτικά, με καθαρίστριες κτλ. Ότι χρειαζόμασταν ήταν πρόθυμοι για να βοηθήσουνε και αυτοί στο δύσκολο έργο που αναλάβαμε. Από εκεί και πέρα οι διευθυντές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ οι οποίοι τη Δευτέρα καλούνται να υποδεχθούν τη Γ` Λυκείου, έχουν ήδη φροντίσει για την διαρρύθμιση των αιθουσών ούτε ώστε οι μαθητές να έχουν τον απαραίτητο χώρο, να μην συνωστίζονται ούτε στη μέσα στη τάξη, ούτε κατά την είσοδο και έξοδο στα διαλλείματα και βεβαίως αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να το μάθουνε και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.  Κανείς από μας, κακά τα ψέματα, δεν βρέθηκε στη θέση αυτή. Είναι αχαρτογράφητα νερά και δεν έχουμε βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση. Προσπαθούμε και εμείς οι εκπαιδευτικοί για το καλύτερο.

Ερώτηση:  Πως θα μπαίνουν τα παιδιά; Θα μπαίνουν όλα μαζί ή θα μπαίνουν κατά ομάδες;

Απάντηση:  Θα μπαίνουν με τάξη. Ο ένας πίσω από τον άλλον, σε μια ικανή απόσταση, ούτως ώστε να μπορούν να μην συνωστίζονται.

Ερώτηση: Στα διαλλείματα θα βγαίνουν όλοι μαζί;

Απάντηση: Το αντίστροφο θα γίνεται. Θα υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση ούτως ώστε να μην συμπίπτουν όλοι. Με αυτή τη χρονοκαθυστέρηση θα προσπαθήσουμε να μην υπάρχει αυτός ο συνωστισμός. Να τω πω διαφορετικά. Τα παιδιά της Γ` Λυκείου είναι πολίτες. Αποφασίζουν και εκλέγουν τους άρχοντες μας.  Είναι υπεύθυνα άτομα και δεν είναι νηπιαγωγείου, δημοτικού ή παιδιά των μικρών τάξεων του Γυμνασίου οι οποίοι έχουν κάποιον άλλο τρόπο με τον οποίο συγχρωτίζονται. Παίζουν, χτυπιούνται, σπρώχνονται κτλ. Είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι στο δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους σε 40 περίπου μέρες. Προφανώς πρώτα αυτοί δεν θέλουν να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.  Πολύ περισσότερο εμείς και οι οικογένειες τους. Θα λάβουμε τα μέτρα και αυτό θα είναι ο δείκτης που θα δείξει και στις μικρότερες τάξεις πως πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα.

Ερώτηση: Για τους μαθητές από τη Δευτέρα τον ανεβάζετε τον πήχη;

Απάντηση: Για όλου μας ανεβαίνει ο πήχης. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε από τον κορωνοϊό για πάντα. Μπορούμε όμως να τον αποφύγουμε αν τηρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπουν οι ειδικοί. Αυτό λοιπόν θα κριθούμε πρώτα οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες που βγαίνουμε πλέον στο δρόμο και φροντίζουμε για την δική μας υγεία αλλά και των συνανθρώπων μας.

Ερώτηση: Στην περίπτωση που στο σπίτι από το οποίο ξεκινά το παιδιά να έρθει στο σχολείο είναι άρρωστος ο μπαμπάς , η μαμά κτλ. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Απάντηση: Αυτά έχουν προβλεφτεί. Μπορεί ο μαθητής με υπεύθυνη δήλωση του πατέρα του να μην παρευρίσκεται στο σχολείο λόγω των προβλημάτων που προαναφέρατε. Καταβάλλεται μια προσπάθεια και θα δούμε τώρα πως θα αναπληρωθούν αυτές οι ώρες. Σε αυτό σχεδόν 99% είμαστε καλυμμένοι όσον αφορά την ύλη. Μιλάμε για κάτι ακόμη ψιλολόγια που υπάρχουν να γίνουν. Η ύλη είναι καλυμμένη, επαναλήψεις γίνανε, τα παιδιά δόξα το θεώ είχαν περισσότερο χρόνο να διαβάσουν αλλά και να προετοιμαστούν ψυχολογικά.  Δεν είναι βέβαια ότι καλύτερη αυτή η κατάσταση και σαφώς θα ήταν πιο δύσκολο να έβγαιναν από τα σπίτια τους απευθείας και να πάνε στα σχολεία να δώσουνε Πανελλαδικές εξετάσεις. Για αυτό λοιπόν υπάρχει αυτή η σταδιακή λειτουργία ούτως ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ερώτηση: Τα Λύκεια της Καβάλας είναι έτοιμα να λειτουργήσουνε τη Δευτέρα. Αυτό μας λέτε;

Απάντηση: Είναι έτοιμα.

Διαβάστε επίσης