Ετοιμάζεται η καταγγελία Χρυσομάλλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 Ετοιμάζεται η καταγγελία Χρυσομάλλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη η Συντονιστική Επιτροπή που συνεχίζει να ζητά αλλαγή της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ έδωσε συνέντευξη τύπου στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου. Στη συνέντευξη τύπου μίλησε κυρίως ο καθηγητής νομικής του ΔΠΘ κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης. Η συνεργασία του με τη Συντονιστική και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο είναι συγκεκριμένη, με κατεύθυνση την Ε.Ε. Αν και νέες ανακοινώσεις δεν έγιναν από τότε (τις περιμέναμε- σύμφωνα με τον κ. Χρυσομάλη- στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας), οι βασικές πληροφορίες δεν έχουν αλλάξει.

Η ομάδα Χρυσομάλλη συνεχίζει τη δουλειά της, ερευνώντας την υπόθεση του έργου. Προετοιμάζει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία της διαβούλευσης. Υιοθετεί τον ισχυρισμό της Συντονιστικής, σύμφωνα με τον οποίο αυτή δεν έγινε. Κι αν έγινε- έχει δηλώσει ο κ. Χρυσομάλλης- έγινε σε λάθος χρόνο. Σε γενικές γραμμές η καταγγελία που προετοιμάζεται θα αναφέρεται σε παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Θα είναι έτοιμη σύντομα αλλά δεν ξέρουμε πότε ακριβώς.

Στην πραγματικότητα η καταγγελία θα στρέφεται κατά του ελληνικού δημοσίου και όχι κατά του ΤΑΡ. Θα είναι καταγγελία κατά της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων του έργου από τις υπηρεσίες στη χώρα μας. «Η καταγγελία θα γίνει όταν ο φάκελος είναι έτοιμος» είπε στην Πρωινή συνεργάτης του κ. Χρυσομάλλη. Σημειώνουμε ότι για μια καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν χρειάζονται χρήματα. Η κατάθεση της είναι δωρεάν. Το κείμενο της καταγγελίας θα γραφτεί στα ελληνικά.

Όπως φημολογείται, ο κ. Χρυσομάλλης δεν θα πληρωθεί για την εργασία του. Από την κατάθεση της καταγγελίας και μετά υπάρχουν στάδια που θα ακολουθηθούν. Δεν μπορεί να προβλεφθεί ή να αναφερθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Άλλοτε η Επιτροπή «τρέχει» κι άλλοτε όχι. Σίγουρα μετά την καταγγελία θα ζητήσει να μάθει τις απόψεις του δημοσίου. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου την 5η Σεπτέμβρη, μετά την καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ πιθανό η Συντονιστική να προσφύγει εκ νέου στην ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό ωστόσο δεν θα γίνει στο πλαίσιο της προηγούμενης προσφυγής της στο ΣτΕ αλλά το αντικείμενο της προσφυγής θα είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Προφανώς συνδεδεμένο με την καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε ησυχία στη θέση «Καρυδιές». Οι αρχαιολογικές έρευνες συνεχίζονται. Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής βρίσκονται στο σημείο και παρακολουθούν. Άλλοτε από κοντά κι άλλοτε από απόσταση. Ήρεμα πέρασε η προηγούμενη εβδομάδα όσον αφορά τις σχέσεις της Συντονιστικής με τη διοίκηση του Δήμου. Δεν αποκλείεται την Πέμπτη που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, η επιτροπή να επανέλθει ζητώντας την υπογραφή των επιστολών που έχει προτείνει. Οι επιστολές θα απευθύνονται στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τον Εισαγγελέα του Α. Πάγου και τον κ. Σταθάκη.

*Δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ΦΕΚ απόφαση του κ. Σταθάκη. Με αυτήν δίδεται η δυνατότητα στο έργο του ΤΑΡ να καταλάβει προσωρινά επιπλέον γη σε περιοχή κοντά στη Νέα Καρβάλη.

Διαβάστε επίσης