Έτοιμος ο σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο κεντρικό λιμάνι

 Έτοιμος ο σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο κεντρικό λιμάνι

Έτοιμος να χρησιμοποιηθεί από πολίτες- οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι από την περασμένη Παρασκευή ο σταθμός ηλεκτρικής φόρτισης στο κεντρικό λιμάνι.

Βρίσκεται στο πίσω μέρος της αίθουσας επιβατών, στο σημείο που χρησιμοποιούν ως αφετηρία τους τα αστικά λεωφορεία.

Για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων ξεχώρισαν με διαγράμμιση δύο θέσεις στάθμευσης, ανάμεσα στις οποίες (και επί του πεζοδρομίου) βρίσκεται ο εξοπλισμός φόρτισης. Το έργο εκτέλεσε ιδιωτική εταιρία σε συνεννόηση φυσικά με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας.

Ο σταθμός θα μπορούσε να υπάρχει λίγες εβδομάδες νωρίτερα αλλά υπήρξαν μικροπροβλήματα και μικρή επίσης καθυστέρηση. Θα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων της πόλης αλλά και αυτούς που θα ταξιδεύουν είτε προς Θάσο, είτε προς τα νησιά του Β. Αιγαίου.

Εκπρόσωπος της εταιρίας που εγκατέστησε τον σταθμό μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες για αυτόν και τη λειτουργία του: «Στο κεντρικό λιμάνι ο σταθμός θα είναι ο μοναδικός».

Τα χαρακτηριστικά του είναι τα ακόλουθα:

Διαθέτει δύο πρίζες από 2 Kw η κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι φορτίζονται όλα τα αυτοκίνητα ενώ μπορεί να φορτίζει ταυτόχρονα δύο αυτοκίνητα. Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τι μπαταρία έχει το κάθε αυτοκίνητο. Κατά μέσο όρο 2 με 3 ώρες.

Το κόστος της φόρτισης το πληρώνεις είτε ανέπαφα με την κάρτα σου, αν έχεις γίνει μέλος στην εταιρία, είτε με on line αγορά. Βάζεις τα στοιχεία της κάρτας σου στο σύστημα κτλ. Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον εξοπλισμό σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα και συνηθισμένο. Ακόμη και τώρα και σε μια πόλη όπως η Καβάλα, υπάρχουν πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Μελλοντικά αυτά θα αυξηθούν και θα είναι πολύ περισσότερα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ίσως να μην γίνονται αντιληπτά επειδή στην Καβάλα δεν υπάρχουν πολλά σημεία φόρτισης. Στο συγκεκριμένο μηχάνημα η κάθε κιλοβατώρα κοστίζει 50 λεπτά. Το κόστος της κάθε φόρτισης είναι ανάλογα το όχημα. Μπορείς και με 8 ευρώ μέχρι και με 20 ευρώ. Για να εγκατασταθεί ο φορτιστής δεν χρειάστηκε να αλλάξει, δεν χρειάστηκε να βελτιωθεί η υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή»

Ο συγκεκριμένος σταθμός φόρτισης ανήκει στην εταιρία Blink, από τις παλιότερες του κλάδου στη χώρα.

Μέσω της ιστοσελίδας της δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες χρήσης:

«Πλησιάστε την RFID κάρτα σας στο υποδεικνυόμενο σημείο στην επιφάνεια του φορτιστή. Εναλλακτικά, επιλέξτε το φορτιστή και την πρίζα μέσω της εφαρμογής Blink International. Περιμένετε έως ότου οι λυχνίες LED πάνω από την πρίζα γίνουν κίτρινες.Τοποθετήστε το καλώδιο φόρτισης στην υποδοχή του οχήματος. Σε λίγα δευτερόλεπτα, οι λυχνίες LED από κίτρινες γίνονται μπλε. Για να ολοκληρωθεί η φόρτιση, πλησιάστε ξανά την RFID ή αποσυνδέστε το όχημα μέσω της εφαρμογής πατώντας το εικονίδιο».

Για την ίδια την εταιρία αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Το Μάιο του 2019, η Blink, ανακοινώνει την είσοδό της στην αγορά φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρώπης, με αφετηρία την Ελλάδα (Blink Charging Hellas) εξασφαλίζοντας διείσδυση στις ευρωπαϊκές αγορές ακριβώς τη στιγμή που αναπτύσσεται ταχύτατα η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και γίνεται επιτακτική η ανάγκη για φόρτιση.

Η Blink Charging Hellas επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του μοντέλου αστικής φόρτισης, ενισχύοντας παράλληλα τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Με τη Blink φορτίζετε εύκολα και γρήγορα το ηλεκτρικό σας όχημα, βοηθώντας ταυτόχρονα στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη μείωση των επιπέδων θορύβου των αστικών κέντρων».

Διαβάστε επίσης