cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. keybank login

Εβδομάδα εξελίξεων αυτή που έρχεται για το θέμα της ΒΦΛ;

 Εβδομάδα εξελίξεων αυτή που έρχεται για το θέμα της ΒΦΛ;

 

Ένας από τους απολυμένους της ΒΦΛ είπε χθες κάτι απόλυτα αληθινό που παραπέμπει στην κοντινή ερχόμενη εβδομάδα: «Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι εβδομάδα εξελίξεων. Αλλιώς μας δουλεύουν». Η πιο πάνω φράση και πρόβλεψη αφορά όσα φέρονται να συμφωνήθηκαν στο πρόσφατο ραντεβού με τον κ. Αλέκο Φλαμπουράρη. Δεν υπολογίζει τυχόν έκτακτα για την Κυβέρνηση γεγονότα όπως για παράδειγμα ο ανασχηματισμός. Δείχνει ότι οι απολυμένοι ,σύμφωνα με όσα γνωρίζουν, περιμένουν άμεσα την κυβερνητική δράση. Ζητούμενο είναι πάντα η κατεύθυνση προς την οποία αυτή θα εκδηλωθεί. Το τι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα- αν γίνει- το γνωρίζει μόνο ο κ. Φλαμπουράρης. Μια «γεύση» αυτών που θα γίνουν ίσως να έχουν κατά νου όσοι τον συνάντησαν την περασμένη Τετάρτη.

Η συζήτηση στη Βουλή

Χθες το πρωί ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος απάντησε σε δύο ερωτήσεις για τη ΒΦΛ. Μία ήταν του κ. Παναγιωτόπουλου, η δεύτερη του κ. Βαρδαλή (βουλευτής ΚΚΕ Θεσσαλονίκης). Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε πρόστιμα 100.000 ευρώ που επιβλήθηκαν στην εταιρία. Παραδέχθηκε μη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας. Δήλωσε ότι ασκήθηκαν πιέσεις στην εταιρία για αλλαγή στάσης κι επαναπροσλήψεις, σημείωσε ότι για πολλά θέματα αρμόδια είναι τα δικαστήρια. Τα κυριότερα αποσπάσματα της απάντησης Κατρούγκαλου είναι τα ακόλουθα:

«Εδώ έχουμε αυτό το σχεδόν πρωτοφανές φαινόμενο της βιομηχανίας μηνύσεων, επί της ακρίβειας των οποίων δεν θα τοποθετηθώ, αλλά πράγματι, μου κάνει εντύπωση. Δεν έχω υπ’ όψιν μου συγκρίσιμο μέγεθος στην Ελλάδα, μολονότι οι εργασιακές συνθήκες και η εργασιακή ζούγκλα είναι ίδια. Επίσης, ιδιαίτερα προβληματικό ζήτημα είναι οι τριγωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στη μητρική εταιρεία, την ELFE AE και σε εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί –φαίνεται ως παρένθετες- με αποτέλεσμα να υπάρχει μεταβίβαση δραστηριότητας από τη μία στην άλλη και με αυτόν τον τρόπο να παρακάμπτεται η υποχρέωση του εργοδότη να τηρεί ακόμα και αυτήν την κολοβή, την ελλιπή εργασιακή νομοθεσία.

Αυτά τα είδαμε και προσπαθήσαμε να παρέμβουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Ξέρετε, ούτως ή άλλως, ότι στο Υπουργείο έχουμε πραγματοποιήσει τριακόσιες πενήντα τριμερείς συναντήσεις για παρόμοια θέματα σε άλλους εργασιακούς χώρους. Εδώ είναι μία από τις περιπτώσεις όπου δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση. Αναφέρω τι έχει γίνει. Έγιναν δύο τριμερείς συναντήσεις με την παρουσία και των δύο μερών και τη δική σας, όπως γνωρίζετε. Εκεί ήταν άκαρπη, όπως ξέρετε, η διαδικασία λόγω της κατά τη γνώμη μου άκαμπτης στάσης της εργοδοτικής πλευράς. Μετά υπήρξαν ξεχωριστές συναντήσεις. Σ’ αυτές τις συναντήσεις ήμουν κι εγώ παρών. Από εκεί και μετά, ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε σε συναντήσεις τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους νομικούς τους συμβούλους. Έγινε αυτοτελής συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας για να πειστούν για αλλαγή στάσης, ειδικά ως προς τις μηνύσεις και τις επαναπροσλήψεις. Έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας της Καβάλας και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Θράκης. Έχουν εντοπιστεί παραβάσεις και έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Για παράδειγμα, στις 24 Αυγούστου έγινε έλεγχος στην Καβάλα από την Επιθεώρηση Εργασίας του ΣΕΠΕ Καβάλας και επιβλήθηκαν πράξεις προστίμου στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και στην PFIC, 31.648 ευρώ στην πρώτη και 73.846 στη δεύτερη».

«Εκτός από τις προσπάθειες που κάναμε εμείς στο Υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά, έγιναν και δύο συναντήσεις από τον Υπουργό Επικρατείας, τον κ. Φλαμπουράρη, για να δούμε πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και αυτή η σημαντική οικονομική διάσταση του ζητήματος. Άρα, μόνο ολιγωρία δεν έχει επιδείξει η Κυβέρνησή μας.

Από την άλλη μεριά, όπως γνωρίζετε, δεν είναι δυνατόν, ακόμα και όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις και ενδεχομένως και μεθοδευμένες ενέργειες -θα έλεγα εγώ- όπως στην παρούσα περίπτωση, απολύσεις να ανατραπούν με απόφαση του Υπουργού Εργασίας. Δεν υπάρχει παρόμοια αρμοδιότητα. Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στα δικαστήρια. Αυτό που θα συνεχίσουμε εμείς να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να βρούμε λύση τόσο στο εργασιακό όσο και στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο».

«Έχει ήδη δοθεί ένα επίδομα διαθεσιμότητας από τον ΟΑΕΔ -αυτό καταβάλλεται- και υπάρχει επίσης αυτό το έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ, που έχει υπογραφεί από εμένα και εκκρεμεί η τελική υπογραφή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Χουλιαράκη. Πιστεύω ότι αυτό είναι θέμα ημερών».

«Η θέση της Κυβέρνησης και των Βουλευτών μας είναι σαφής. Δεν είμαστε ούτε παρατηρητές ούτε ουδέτεροι. Με τον κόσμο της εργασίας είμαστε και υπέρ τού να συνεχίσει η οικονομική δραστηριότητα σε μια περιοχή που ξέρετε ότι ανάλογες βιομηχανικές δραστηριότητες είναι εξαιρετικά λίγες. Αυτή ήταν μια θέση αρχής που θα μπορούσα να την πω οπουδήποτε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν αναρωτιέστε και εσείς ο ίδιος γιατί υπάρχει αυτή η όξυνση και γιατί είναι έτσι χωρισμένη η τοπική κοινωνία; Σας φαίνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με το ποιος είναι ο εργοδότης εκεί; Δεν σας κάνει εντύπωση η ύπαρξη αυτών των τριγωνικών σχέσεων; Για να το πω ευθέως, μπορείτε, θέλετε να πάρετε στους ώμους σας εσείς προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία τον κ. Λαυρεντιάδη; Νομίζετε ότι είναι η κλασσική περίπτωση υγιούς επιχειρηματικότητας;  Έχουμε καταγγελίες για μπράβους που περιφέρονται, απειλούν και δέρνουν. Έχουμε όχι καταγγελίες, αλλά σαφείς ενδείξεις για τριγωνικές δραστηριότητες. Έχουμε την περίπτωση της υποβολής μαζικών μηνύσεων από τον εργοδότη σε βάρος των εργαζομένων του. Αυτό είναι τυπική συμπεριφορά επιχειρηματία;».

Διαβάστε επίσης