• 8 Μαΐου 2024,

Εύη Παπουτσή: «Ο στίβος είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου»

 Εύη Παπουτσή: «Ο στίβος είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου»

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στην Αθλητική Πρωινή, η Εύη Παπουτσή.

Η πρώην σπουδαία πρωταθλήτρια του στίβου και προπονήτρια του ΟΚΑΦ αναφέρθηκε στους λόγους αποχώρησης της από την προπονητική ενώ μίλησε και για τα τωρινά της βήματα. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να επανέλθει στο χώρο.

Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ερ: Η απόφαση σου να αποχωρήσεις από το προπονητικό του ΟΚΑΦ προκάλεσε έκπληξη, αφού η παρουσία σου  ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Ποιοι τελικά ήταν οι λόγοι;

Απ: Ήταν κάτι που το σκεφτόμουν από καιρό.

Με κρατούσαν στο γήπεδο οι αθλητές μου και η αγάπη που είχα εγώ για αυτά τα παιδιά. Ήμουν υπεύθυνη γι’ αυτά τα παιδιά και θα ήταν εγωκεντρικό να τους άφηνα επειδή υπήρχαν θέματα που αφορούσαν μόνο τον τρόπο που ήθελα να δουλέψω. Σίγουρα ο λόγος δεν είναι τα παιδιά μου. Αυτό ακούστηκε και με ενόχλησε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν είναι ωραίο προκειμένου να κρατάμε μια ωραία εικόνα να αποποιούμαστε τις ευθύνες που έχουμε και να ρίχνουμε τα αίτια αλλού.

Ήθελα να δουλέψω με άλλες συνθήκες. Αυτή είναι η αλήθεια. Ομολογώ  ότι έγιναν προσπάθειες αλλά σύμφωνα με αυτά που ήθελα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν κάποια πράγματα. Ένα ακόμη που ήθελα να τονίσω είναι ότι πρέπει να μάθουν όλοι να συνεργάζονται και να δουλεύουν αρμονικά μεταξύ τους. Εάν αυτό δεν γίνεται και δεν διορθώνεται φτάνεις στα όρια σου. Ο καθένας έχει τα δικά του όρια, εγώ τα ξεπέρασα.

Εγώ θέλω να ευχαριστήσω το σύζυγο μου που ήταν πάντα δίπλα μου σε όλες αυτές τις στιγμές, ακόμη τους γονείς των παιδιών. Ακόμη όλους τους αθλητές μου που με ανέχτηκαν. Έδινα πολύ χρόνο με τη ψυχή μου για τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Ερ: Θεωρείς ότι ο Καβαλιώτικος Κλασσικός αθλητισμός υστερεί σε κάποια οργανωτικά θέματα ;

Απ: Δεν είναι μόνο η Καβάλα που υστερεί σε οργανωτικά θέματα. Είναι πολλές επαρχιακές πόλεις όσον αφορά τον κλασσικό αθλητισμό. Σε αυτό ευθύνονται η πολιτεία και το κράτος και τελευταίοι οι τοπικοί παράγοντες. Σίγουρα πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Καλό παράδειγμα ο Δήμος Παγγαίου που έφτιαξε ένα γήπεδο στολίδι. Ένα γήπεδο που λίγες επαρχιακές πόλεις το έχουν και θα το ζήλευαν πολλοί.

Ερ: Πόσο διαφορετικό είναι να είσαι αθλήτρια υψηλού επιπέδου και πόσο προπονήτρια στο στίβο. Τα έζησες όλα αυτά και πες μας την άποψη σου;

Απ: Ο πρωταθλητισμός μου έδωσε τα εφόδια να γίνω προπονήτρια πέρα από τις πανεπιστημιακές γνώσεις. Με βοήθησε το γεγονός ότι βίωσα σπουδαίες προπονητικές καταστάσεις σαν αθλήτρια και όλα αυτά προσπάθησα να τα μεταδώσω στους αθλητές μου όταν έγινα προπονήτρια.

Δημιουργούν όλα αυτά ένα σωστό πρότυπο στους αθλητές σου οι οποίοι δεν μπορούν να αμφισβητήσουν αυτά που τους διδάσκεις γιατί υπάρχει η εμπειρική κατάσταση από σένα. Επίσης μπορείς να μπεις πιο εύκολα στη ψυχοσύνθεση του αθλητή του, από τη στιγμή που και εσύ τα έζησες και τα βίωσες. Έρχεσαι πιο κοντά στον αθλητή όταν έχεις περάσει από το ίδιο μετερίζι.

Τα παιδιά χρειάζονται τη σεμνότητα του προπονητή τους και τη δουλειά που κάνει.

Δεν χρειάζεται να περνάνε από δίπλα τους προπονητές οι οποίοι αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο. Για μένα κάτι το ξεχωριστό ήταν η κλήση μου στην Εθνική ως προπονήτρια σε τόσο μικρή ηλικία.  Ήταν μια σπουδαία εμπειρία.

Ερ: Η απόφαση σου είναι οριστική να αποχωρήσεις από την προπονητική ή θα επανέλθεις σύντομα;

Απ: Η απόφαση είναι οριστική μέχρι κάτι να αλλάξει και να είναι κοντά στα δικά μου δεδομένα. Η προπονητική για μένα είναι μια πολύ μεγάλη αγάπη. Η απόφαση μου ήταν πολύ δύσκολη και πέρασε από πολύ σοβαρή σκέψη. Φυσικά θα ήθελα να επιστρέψω τα επόμενα χρόνια. Βλέπω παιδιά που θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω και στεναχωριέμαι που δεν είμαι αυτή τη στιγμή στο χώρο. Απλά θέλω να πω ότι έμαθα να μην πιστεύω τόσο σε λόγια και να μη βασίζομαι σε άλλους πέρα από εμένα.

Πάντα δούλευα πάνω σε αυτό που σπούδασα και έκανα όνειρα. Αυτό συνεχίζω αλλά πλέον χωρίς την προπονητική σε κάποιο σύλλογο στίβου.

Ερ: Ποια είναι τα τωρινά σου βήματα;

Απ: Δουλεύω στο κομμάτι της γυμναστικής και στο κομμάτι της ετοιμασίας αθλητών σε διάφορα αθλήματα. Επίσης μαζί με τον σύζυγο μου στο κομμάτι της αποκατάστασης διαφόρων  μυοσκελετικών παθήσεων και όχι μόνο. Θέλω να πω ότι έχω ήδη δυο μεταπτυχιακά στην αποκατάσταση και στην ειδική αγωγή και αυτά με βοήθησαν να εξελιχθώ ακόμη περισσότερο σε αυτό που κάνω.

Ερ: Έχει μέλλον ο κλασσικός αθλητισμός της Καβάλας και πως μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα;

Απ: Ο στίβος της Καβάλας έχει μέλλον όσο υπάρχουν παιδιά με όρεξη και προπονητές, παράγοντες με γνώσεις, με διάθεση και καλή συνεργασία μεταξύ τους. Είμαστε μια πόλη, θα έπρεπε να είμαστε μια δυνατή φωνή και όχι διχασμένη. Να μη βλέπουμε ποιος είναι πιο πάνω από τον άλλον. Πρέπει να κοιτάμε το δάσος και όχι το δένδρο. Αγαπώ την πόλη μου και ο στίβος είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου, οπότε θέλω να ανθίζει συνέχεια στο πέρασμα του χρόνου.

Διαβάστε επίσης