Εύη Παπουτσή στους 93,7: « Υπάρχει ποιότητα στον ΟΚΑΦ, είμαστε μια οικογένεια που έχει δέσει»

 Εύη Παπουτσή στους 93,7: «  Υπάρχει ποιότητα στον ΟΚΑΦ,  είμαστε μια οικογένεια που έχει δέσει»

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στους 93, 7 η προπονήτρια του ΟΚΑΦ Εύη Παπουτσή. Αναφέρθηκε στην αγωνιστική σεζόν όσον αφορά το σύλλογο της αλλά επίσης μίλησε γενικά για τον κλασσικό αθλητισμό της Καβάλας και τις προοπτικές που υπάρχουν. Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ερώτηση:  Τι περιέχει η ατζέντα από εδώ και πέρα για τον ΟΚΑΦ:

Απάντηση: Καταρχήν συγχαρητήρια για την Μαρία Ζαχαρούδη που κάνει μεγάλη προσπάθεια από μικρό παιδί. Μπράβο της.

Είναι πολύ δύσκολο να διακριθείς στο Έπταθλο.  Θέλει μεγάλη προπόνηση, υπομονή, επιμονή και δουλειά.

Η ατζέντα περιέχει τα «Δαβιτζόγλεια» που θα είναι ένας αποχαιρετιστήριος αγώνας για φέτος.   Θέλουμε να ευχαριστηθούμε έναν μεγάλο αγώνα που επέστρεψε στην Καβάλα. Θέλουμε να το χαρούμε και να τιμήσουμε την πόλη μας.  Μετά έχουμε τη συμμετοχή της Παντέζου με την Εθνική ομάδα Κ-18 στην Κύπρο. Τελειώνουμε εκεί. Η Παντέζου είναι μεγάλο ταλέντο και δουλεύει πολύ.

Ερώτηση: Φέτος έγιναν βήματα προς τα μπρός στον ΟΚΑΦ;

Απάντηση: Από τη δική μου σκοπιά πιστεύω ότι έγιναν βήματα προς τα μπρος με αθλητές που βελτιώνονται συνέχεια και από τον πρόεδρο που στηρίζει πάντα τον σύλλογο. Δουλεύουμε σ` ένα συγκεκριμένο ρυθμό, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πήγαμε σχετικά καλά.  Είχαμε αρκετές ατυχίες φέτος με παιδιά που ήταν μέσα στα μετάλλια αλλά τους προέκυψαν τραυματισμοί. Παλέψανε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε δυο μήνες για να αγωνιστούν, να βγάλουν τη χρονιά με αξιοπρέπεια.

Κατάφεραν ο Λαφαζανίδης και ο Λαλίκος να κατέβουν στο Παμπαίδων και να διακριθούν ιδιαίτερα.   Ηταν εξαιρετική χρονιά για τον 16χρονο Γιάννη Καριωτίδη.   Είναι μεγάλο ταλέντο, το αγαπάει πολύ, δουλεύει και με ακούει.  Όποιος δεν δουλεύει και δεν ακούει μένει στάσιμος.  Τα παιδιά που είναι δίπλα μου, δείχνουν προσήλωση και παίρνουν ένα παράδειγμα από την καριέρα που είχα πριν.

Βαθμολογικά ίσως  λίγο να  πέσαμε  σε σχέση με πέρσι. Κυρίως στις μικρές κατηγορίες. Τα παιδιά τα μεγάλα πήγαν πολύ καλά.  Δεν έπεσε όμως η ποιότητα. Υπάρχει μια ποιότητα στον ΟΚΑΦ αλλά και βάθος. Πάντα υπάρχουν χρονιές που θα είσαι στη βαθμολογία λίγο πιο πάνω η λίγο πιο κάτω.   Δεν μιλάμε για τραγική κατάσταση, είμαστε πάνω κάτω στα ίδια.

Είχαμε πολύ καλή παρουσία και στο τελευταίο πρωτάθλημα Παμπαίδων- Παγκορασίδων που έγινε στην Καβάλα. Πήραμε το μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4Χ300 όπως βέβαια και ο ΟΚΑΚ.  Τα παιδιά πήγανε κοντά στα ρεκόρ τους. Δε μπορώ να ζητήσω κάτι παραπάνω.

Στον ΟΚΑΦ έχουμε φτιάξει ένα γκρουπάκι και κάνουμε και παρέα. Τα παιδιά έχουν δέσει. Αυτό είναι σημαντικό.   Προσθέσαμε στον ΟΚΑΦ κάποια τμήματα υποδομών που δεν τα είχαμε πέρσι. Αν κάνεις καλή δουλειά στις υποδομές σε κάποια στιγμή θα φανούν όλα αυτά στις μεγαλύτερες κατηγορίες.   Με τη διοίκηση του ΟΚΑΦ υπάρχουν άριστες σχέσεις. Πρέπει να υπάρχουν καλές σχέσεις για να  προχωρήσει η δουλειά.

Ερώτηση: Τι συνιστάς σ` ένα παιδί που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό;

Απάντηση:  Πρέπει να αποφύγει την κακή εξωγηπεδική ζωή. Πρέπει η ζωή  του να είναι προσεγμένη.  Μετά την προπόνηση στο γήπεδο δεν πρέπει να είναι ένας άλλος άνθρωπος, να βγαίνει, να ξενυχτάει, να τρώει ότι θέλει. Αυτό είναι το βασικότερο.   Επίσης να είσαι πρωταθλητής εντός και εκτός γηπέδου. Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να πάει μπροστά.

Φυσικά τα πάντα ξεκινάνε από τον χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας σε φτάνει ψηλά και μετά το ταλέντο. Επίσης να μην παίρνουν τα μυαλά αέρα.

Το ταλέντο το διακρίνεις από τις μικρές τις κατηγορίες. Μερικές φορές οι επιδόσεις είναι φούσκα και λόγω χαρακτήρα εξαφανίζονται στη διάρκεια τα παιδιά.   Οπότε με τραβάει σ` ένα παιδί η αφοσίωση που θα μου δείξει και πόσο αγαπάει αυτό που κάνουμε παρέα. Αν δεν είναι αφοσιωμένος και υπάκουος δεν θα είμαι και εγώ το ίδιο.  Ο πρωταθλητής είναι πρώτα χαρακτήρας και μετά ταλέντο.    Στο παίδων και εφήβων σοβαρεύουν τα πράγματα.

Ερώτηση:   Σε τι υστερεί ένα παιδί της επαρχίας από ένα παιδί της πόλης  που κάνουν και τα δυο πρωταθλητισμό;

Σαν προπονήτρια είδες στην πορεία να πηγαίνουν κάποια πράγματα στραβά;  Ποιο δύσκολο είναι να είσαι αθλήτρια παρά προπονήτρια;

Απάντηση:  Σε τίποτα. Τα παιδιά της επαρχίας είναι περισσότερο σκληραγωγημένα. Επίσης έχουν καλύτερη πρόσβαση στο γήπεδο.

Στην επαρχία μεγάλωσα και  εγώ και  έκανα πρωταθλητισμό.  Πήγα στη Θεσσαλονίκη και είδα ορισμένα πράγματα διαφορετικά στις υποδομές.   Ο προπονητής αν το παλεύει και στην επαρχία θα έχει γνώσεις όπως και στην πόλη. Απλά στην πόλη ίσως να υπάρχουν καλύτερες υποδομές.

Εγώ είμαι προπονήτρια από το 2008.  Μέχρι στιγμής με έχουν δικαιώσει οι επιλογές μου.  Από τότε που ασχολήθηκα σοβαρά με το αγωνιστικό κομμάτι δεν είχα κάτι που να με απογοήτευσε. Ακούγεται λίγο εγωιστικό αλλά φυσικά υπάρχουν και οι αποτυχίες όπου αναλογίζομαι τι δεν πήγε καλά στον προγραμματισμό. Κάθομαι και το αλλάζω, το φτιάχνω.

Βλέπω τι έφταιξε όταν κάτι δεν πήγε καλά.  Δίνω μεγάλη βαρύτητα στο χαρακτήρα. Πρέπει ο προπονητής να είναι πρότυπο για τα παιδιά.  Τα παιδιά να σε σέβονται.   Είμαι λίγο αυστηρή και με τη διατροφή αλλά τους αφήνω και λίγο να χαλαρώνουν. Τα παιδιά δεν είναι ρομπότ.  Το καλύτερο είναι το φαγητό της μαμάς.  Είναι όμως παιδιά και εγώ τα αγαπάω σε μεγάλο βαθμό.  Είχα πρόταση από μεγάλη ομάδα αλλά προτίμησα να μείνω στην πόλη μου.   Καμία σχέση το να είσαι αθλήτρια με το να είσαι προπονήτρια. Τελευταίος μου αγώνας ήταν το 2015.   Πάλι φέτος ξεκίνησα προετοιμασία αλλά τελικά έδωσα βάση εκεί που έπρεπε. Η προπονητική είναι ποιο δύσκολο από τα να είσαι αθλήτρια.  Όταν αγωνίζεσαι έχεις τον ευατό σου, να πας καλά, να βγάλεις το άγχος σου. Τώρα που είμαι προπονήτρια έχω την ευθύνη των παιδιών, να μην τα αδικήσεις να τους βγάλεις το ταλέντο. Είναι μεγάλη ευθύνη. Είναι βράδια που δεν κοιμάμαι.

Ερώτηση: Για τους συλλόγους  κλασσικού αθλητισμού της Καβάλας φαίνεται ότι δεν υπάρχουν και τόσο καλές σχέσεις σε ορισμένα θέματα. Είναι αλήθεια αυτό;

Απάντηση:  Δεν πρέπει να μένουμε σε κακίες.  Παντού υπάρχει μια κόντρα και με άλλους συναδέλφους που μιλάω. Για μένα κακώς. Εγώ θέλω να τα έχω καλά με όλους. Δεν νομίζω ότι προκαλούμε ίντριγκες με τους άλλους προπονητές. Συνεργαζόμαστε άψογα και υπάρχει αλληλοσεβασμός. Εκτιμώ τους ανθρώπους που αγαπάνε τα παιδιά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Τι να χωρίσουμε; Αυτό δεν  μπόρεσα ποτέ να το καταλάβω.

Ερώτηση:  Ο Στίβος είναι στα καλύτερα του στην Καβάλα;

Απάντηση: Ναι πάρα πολύ. Εδώ και μια τριετία είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Άρχισε να ανεβαίνει ο Φίλλιπος και πλέον δεν υπάρχει το μονοπώλιο, αυτό το λέω με την καλή την έννοια.   Επίσης ο ΑΟΚ με την κ. Αντωνιάδου αρχίζει και φτιάχνει ένα καλό τμήμα.  Μακάρι όλοι να είμαστε σε υψηλό επίπεδο. Η Ελευθερούπολη έχει ένα πολύ δυνατό φυτώριο.  Η Χρυσούπολη επίσης έχει μερικές πολύ καλές αθλήτριες.  Εύχομαι σε όλα τα παιδιά, είτε είναι ΟΚΑΦ, είτε είναι ΟΚΑΚ, είτε Χρυσούπολη, είτε Ελευθερούπολη να είναι καλά μεταξύ τους.  Να μην υπάρχουν κόντρες, να μην καλλιεργούνται  έχθρες, να είμαστε σ` ένα γήπεδο όλοι και να χαιρετιόμαστε.

Υπάρχει ανταγωνισμός μέσα στον αγώνα, εκτός αγώνα να είμαστε όλοι φίλοι.  Είμαστε όλοι από την ίδια πόλη, από τον ίδιο νομό.

Διαβάστε επίσης