Ευθύνες σε Μέτιο- Δέμπα από τον Γιάννη Παναγιωτίδη

 Ευθύνες σε Μέτιο- Δέμπα από τον Γιάννη Παναγιωτίδη

Την Τρίτη το πρωί μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας Γιάννης Παναγιωτίδης. Σχολίασε τόσο το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ όσο και την αντιπαράθεση της διοίκησης του Επιμελητηρίου με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Ο κ. Παναγιωτίδης στηρίζει αλλά με διαφορετικό τρόπο τα αιτήματα για διορθώσεις στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα για το κλίμα που διαμορφώθηκε, επιρρίπτει ευθύνη και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και στον Περιφερειάρχη.

Η συνέντευξη

Ερ: Συμφωνείται με όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται σε μια ένταση και σε μια σφοδρή αντιπαράθεση, λες και δεν έχουμε πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά έναν «πόλεμο»;

Απ: Νομίζω ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.  Κυρίως είναι υποκινούμενη  από προσωπικά. Εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι. Είναι τελείως αντίθετη με τον θεσμικό ρόλο που πρέπει να έχει το Επιμελητήριο και η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Ερ: Ευθύνες υπάρχουν και στις δυο πλευρές;

Απ:  Συμφωνώ, πάντα υπάρχουν ευθύνες και στις δυο πλευρές. Θεωρώ όμως ότι ο ντόρος, η σκόνη αυτή που σηκώνεται είναι πλέον πολύ αργά. Θα  έπρεπε να είχε σηκωθεί από τον Μάρτιο ή τον  Απρίλιο όταν ξεκίνησε η πανδημία.  Όταν σε διάφορες συσκέψεις συμμετείχαν το Επιμελητήριο αλλά και άλλοι φορείς με προτάσεις.  Τότε δεν υπήρξε αυτή η έντονη πίεση, η έντονη δράση για να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας το καλοκαίρι κυρίως για τις επιχειρήσεις.  Εκπροσωπούμε τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα στο νομό. Ήρθε ένα πρόγραμμα το οποίο σαφώς και ήρθε καθυστερημένα.  Ήρθε ένα πρόγραμμα για το οποίο γνώση είχαμε όλα τα Επιμελητήρια. Από αρχές Ιουλίου είχε προκηρυχτεί ένα πρόγραμμα. Δεν υπήρξε μια σωστή πρόταση ή προτάσεις εφόσον δεν υπήρξε η κλήση για διαβούλευση από την Περιφέρεια το τι θα περιέχει και πως θα είναι αυτό το πρόγραμμα.

Ερ:Ο  κ. Μέτιος κατηγορείται ότι δεν έκανε διαβούλευση και αυτή μάλλον είναι μια σωστή παρατήρηση.

Απ:Φυσικά είναι μια σωστή παρατήρηση. Θα έπρεπε ο κ. Μέτιος να ρωτήσει τα επιμελητήρια τα οποία είναι οι κυρίαρχοι θεσμικοί φορείς όσον αφορά την επιχειρηματικότητα.  Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Ερ:  Έπρεπε όμως τα Επιμελητήρια από μόνα τους, έστω και χωρίς διαβούλευση να κάνουν προτάσεις σύμφωνα με τα λεγόμενα σας;

Απ: Ναι ακριβώς αυτό λέω.

Ερ: Υπάρχει ενδιαφέρον να κάνουν αιτήσεις οι δικαιούχοι από τις 4 Νοεμβρίου; Τι ακούτε στο νομό Καβάλας;

Απ: Φυσικά υπάρχει ενδιαφέρον. Υπάρχει μια κινητικότητα. Την άλλη εβδομάδα θα ανοίξει και διαδικτυακά το σύστημα για να υποβληθούν οι αιτήσεις. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.  Ποια επιχείρηση δεν θα ήθελε να πάρει μια χρηματοδότηση που θα είναι μη επιστρεπτέα, έστω και σε αυτή τη λογική; Η λογική του προγράμματος για μένα είναι -και διαφοροποιείται με άλλα προγράμματα που έγιναν σε άλλες Περιφέρειες- το να πάρουνε όσο το δυνατό χρήματα περισσότερα άτομα, επιχειρήσεις κτλ. Η δική μου αντίληψη βλέποντας το πρόγραμμα είναι ότι θα έπρεπε να έχει και  βελτιώσεις. Δεν ξέρω τη δυνατότητα αν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με περισσότερα χρήματα ή αν μπορεί στη συνέχεια να χρηματοδοτηθεί με περισσότερα χρήματα. Σαφώς και το ποσό των 2.000 ευρώ είναι ελάχιστο σε αυτά που αντιμετωπίσανε οι επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα.  Η λογική του προγράμματος και αυτό θα κριθεί πολιτικά είναι να δοθούν λίγα χρήματα σε πολλούς.

Ερ: Μας λέτε ότι οι περισσότεροι θα πάρουν από 2.000 ευρώ;

Απ: Οι περισσότεροι θα πάρουν 2.000 ευρώ γιατί είναι αυτοαπασχολούμενοι. Από 2.000 έως 3.500 ευρώ. Αυτή είναι η δική μου εικόνα. Από εκεί και πέρα  έχουμε μπει σε μια λογική εσωστρέφειας και μαλώνουμε. Για μένα βασικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι να πληρωθούν γρήγορα τα χρήματα.  Αυτό είναι ο βασικό.

Ερ: Εδώ όμως έχουμε άσχημα νέα για παρακρατήσεις.  Λέγεται ότι η φορολογικά ενημερότητα θα δοθεί σε αυτούς που έχουν ρυθμισμένα χρέη αλλά με παρακράτηση 30% του ποσού του προγράμματος. Αν κάποιος έχει ρύθμιση στο ΙΚΑ, θα παρακρατηθεί και άλλο 30%;

Απ: Στο ΙΚΑ δεν παρακρατείται ποσό.  Επιτέλους θα πρέπει όσοι δεν γνωρίζουνε να μην λαϊκίζουν σε αυτό. Εγώ ούτε θα πάρω τα κομμάτια του Περιφερειάρχη αλλά δεν μπορώ να πω ότι βγαίνει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο δε χρειάζεται φορολογική, ασφαλιστική. Αυτό είναι παντού. Είναι υποχρέωση προφανώς της διαχειριστικής αρχής που βγάζει το πρόγραμμα το να ζητάει φορολογική και ασφαλιστική. Δεν υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα στο οποίο να μην ζητείται η φορολογική και ασφαλιστική. Μην το συγκρίνουμε με την επιστρεπτέα προκαταβολή , ή το δάνειο το άτοκο που έχει δώσει η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις, το οποίο με απόφαση της κυβέρνησης είναι ακατάσχετο και με την αίτηση κατευθείαν μπήκε στους λογαριασμούς.

Ερ: Όποιος έχει ρύθμιση στην εφορία για να πάρει φορολογική ενημερότητα θα του κρατήσει η εφορία από τα όσα χρήματα πάρει  το 30%;

Απ: Ισχύει, θα κρατήσει το 30%.

Ερ: Οι λογιστές και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι απαραίτητο να συντάξουν την αίτηση και πως θα αμειφθούν αυτοί;

Απ: Είναι στην κρίση του επιχειρηματία αν μπορεί να συντάξει μόνος του την αίτηση . Αν θέλετε από τη δική μου εμπειρία το 95% δεν μπορεί να συντάξει μόνο του την αίτηση. Σαφώς και καλώς ακούστηκαν αμοιβές. Είναι κάτι το οποίο θέλει αρκετή ώρα και δουλειά για να γίνει. Τα δικαιολογητικά είναι αρκετά. Ένα χαρακτηριστικό  ότι θα έπρεπε να είναι αρκετά πιο απλή η αίτηση όσον αφορά τα δικαιολογητικά και όταν υπάρχει η διαδικασία της έγκρισης τότε να προσκομίζονται όσα επιπλέον χρειάζονται. Για μένα ίσως οι μελετητές να ξέρουν καλύτερα όσον αφορά το τυπικό που υπάρχει για τη διαδικασία της αίτησης και της ένταξης σε αυτό το  πρόγραμμα όπως και σε όλα τα άλλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Σαφώς είναι και ποιο απλοποιημένο από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα ΕΣΠΑ  που προκηρύσσεται αλλά δεν παύει να είναι μια διαδικασία που δυσκολεύει αυτούς που θέλουν να κάνουν αίτηση.

Ερ: Δηλαδή αν κάποιος δεν έχει φορολογική ενημερότητα θα του κρατηθούν 600 ευρώ από τα 2.000 ευρώ και άλλα 200 ευρώ θα του κρατήσει ο λογιστής,  οπότε πάνε τα μισά της μη επιστρεπτέας προκαταβολής….

Απ:  Μην μπαίνουμε στη λογική να στοχοποιήσουμε τους λογιστές.  Δεν το λέω αυτό επειδή είναι το επάγγελμα μου. Οι  λογιστές όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας σήκωσαν όλο το βάρος της  υιοθέτησης προγραμμάτων τα οποία έχουν στραφεί στις επιχειρήσεις και για  να ανταπεξέλθουν  έχουν εργαστεί πολλές ώρες, προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες. Είναι δουλειά του επιχειρηματία. Αν θέλει μπορεί να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε για να το κάνει.

Ερ: Χρειάζεται ένα καινούριο πρόγραμμα μόνο για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

 Απ: Βέβαια χρειάζεται. Οι πληροφορίες μου λένε ότι πολύ γρήγορα θα προκηρυχτεί ένα τέτοιο πρόγραμμα το οποίο αφορά γενικότερα τον τουρισμό. Θα συμφωνήσω ότι υπάρχουν αδικίες όσον αφορά τις εποχικές επιχειρήσεις. Δεν είναι μόνο οι τουριστικές δηλαδή τα καταλύματα τα οποία θα πάρουν μόνο 2.000 ενώ θα μπορούσαν με βάση των ατόμων που απασχολούνε το καλοκαίρι να ήταν πολύ μεγαλύτερο το ποσό.

Διαβάστε επίσης