Φεστιβάλ Φιλίππων: «Έκλεισαν» οι πρώτες ημερομηνίες παραστάσεων

 Φεστιβάλ Φιλίππων: «Έκλεισαν» οι πρώτες ημερομηνίες παραστάσεων

Καθώς μπαίνει το καλοκαίρι, προχωρούν οι εμβολιασμοί και χαλαρώνουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αρχίζει σιγά σιγά να διαμορφώνεται και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Έχουμε φυσικά τις εκδηλώσεις μέσα στην πόλη της Καβάλας και που φέτος είναι αφιερωμένες στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821, έχουμε όμως και τις παραστάσεις αρχαίου δράματος και άλλες που παραδοσιακά φιλοξενούνται στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Ένας ακόμη χώρος που εντάσσεται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι και το θέατρο του Φρουρίου.

Με βάση λοιπόν τις μέχρι τώρα συμφωνίες που έχουν κλειστεί με τα διάφορα θεατρικά σχήματα και θεατρικούς οργανισμούς, έχουμε στη διάθεσή μας και τις πρώτες ημερομηνίες των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η καθυστέρηση της οριστικοποίησης του συνολικού προγράμματος οφείλεται στα προβλήματα που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία και έχει να κάνει τόσο με τις χωρητικότητες που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα όσο και με τις αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τον αν και κατά πόσο τα θεατρικά σχήματα θα υποχρεώνονται να καταβάλουν τα υψηλά μισθώματα για την χρήση των αρχαίων θεάτρων τόσο για τις παραστάσεις τους όσο και για τις πρόβες τους.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάνει εντελώς απαγορευτική την μετακίνηση των θεατρικών σχημάτων στην επαρχία.

Το φετινό Φεστιβάλ λοιπόν, με τα όσα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τώρα, θα ξεκινήσει το Σάββατο 3 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων με το Εθνικό Θέατρο και την παράσταση «Ιππής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, με τους  Κώστα Κόκλα, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Λαέρτη Μαλκότση και Πάνο Μουζουράκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Αμέσως μετά, τις 4 και 5 Ιουλίου συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο θέατρο του Φρουρίου με την παράσταση «Περιμένοντας τον Καραϊσκάκη» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με τον Λάκη Λαζόπουλο και την Ελένη Ουζουνίδου.

«Έκλεισαν» και έγιναν γνωστές και μερικές ακόμη ημερομηνίες. Έτσι θα έχουμε την Τετάρτη 21 Ιουλίου την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου από το θέατρο «Πορεία» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους Γιάννη Στάνκογλου, Αλέκο Συσσοβίτη, Κωνσταντίνο Γεωργαλή και Ηρώ Μπέζου.

Ακόμη μία «σίγουρη» παράσταση θα είναι Η «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη με τον ίδιο και τους Μάκη Παπαδημητρίου, Γεράσιμο Σκαφιδά, Μαρία Διακοπαναγιώτου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους που θα παρουσιαστεί στο Φρούριο την Πέμπτη 22 Ιουλίου.

Το Σάββατο 24 Ιουλίου το Φεστιβάλ Φιλίππων υποδέχεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον μεγάλο θεατράνθρωπο Βασίλη Παπαβασιλείου που σκηνοθετεί την «Ελένη» του Ευριπίδη με την Έμιλυ Κολιανδρή στον ομώνυμο ρόλο και τον Θέμη Πάνου στο ρόλο του Μενέλαου.

Το Σάββατο 31 Ιουλίου και την Κυριακή 1 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα παρουσιαστεί η τραγωδία του Ευριπίδη «Ορέστης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τον Άρη Σερβετάλη στον ομώνυμο ρόλο.

Το Σάββατο 7 Αυγούστου το Εθνικό Θέατρο ξαναέρχεται στους Φιλίππους, αυτή τη φορά με τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου και με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτου, Αλέξανδρο Μυλωνά, Αργύρη Ξάφη, Λουκία Μιχαλοπούλου κ.ά.

Στην ατζέντα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρή Γκόνη υπάρχουν και άλλες παραστάσεις όπως ο «Οθέλος» με τον Γιάννη Μπέζο και τον Αιμίλιο Χειλάκη, η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Λένα Παπαληγούρα, Νίκο Ψαρά και Χαρούλα Αλεξίου, οι «Βάτραχοι» σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη με τις Εύη Σαουλίδου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ακύλα Καραζήση, οι «Βάκχες» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με τους Άκη Σακελλαρίου, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Ιωάννα Παππά και αρκετές ακόμη παραστάσεις αλλά όλα θα εξαρτηθούν από εξωγενείς του Φεστιβάλ παράγοντες, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, για το αν τελικά θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμά του.

Φέτος επίσης θα πραγματοποιηθεί για Πέμπτη χρονιά και το εργαστήρι αρχαίου δράματος αλλά αυτή τη φορά μετά το τέλος του Φεστιβάλ προς το τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην Καβάλα τέλος και συγκεκριμένα στο θέατρο του Φρουρίου έχουν προγραμματιστεί μέχρι τώρα να παρουσιαστούν δύο ακόμη παραστάσεις που δεν είναι όμως ενταγμένες στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων, έρχονται ανεξάρτητα και είναι οι εξής:

Την Δευτέρα 12 Ιουλίου η παιδική παράσταση «Ο Πέτρος και ο Λύκος» με τον Ρένο Χαραλαμπίδη και την Τετάρτη 21 Ιουλίου το «Νυφικό κρεβάτι» με τους Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Ορέστη Τζιόβα.

Διαβάστε επίσης