• 19 Απριλίου 2024,

Φέτος ξοδεύτηκαν λιγότερα χρήματα για τη θέρμανση των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Καβάλας (συνέντευξη)

 Φέτος ξοδεύτηκαν λιγότερα χρήματα για τη θέρμανση των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Καβάλας (συνέντευξη)

Η Ανθή Χατζηφραντζή είναι η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας.

Στην Πρωινή δηλώνει δύο ενδιαφέροντα πράγματα: Την ετοιμότητα της επιτροπής σε ότι την αφορά για την πανελλήνιες εξετάσεις που αρχίζουν σήμερα. Τη μείωση των δαπανών για τη θέρμανση Γυμνασίων και Λυκείων και επειδή ο προηγούμενος Χειμώνας ήταν ήπιος και χωρίς μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι κάνετε τώρα που είμαστε στο τέλος της χρονιάς; Πώς παρακολουθείται τα θέματα τα λειτουργικά των σχολείων και τι άλλο είναι στην καθημερινότητα της σχολικής επιτροπής;

Απ: Στην καθημερινότητα μας είναι τα έξοδα όλων των σχολείων, τα κτηριακά θέματα που προκύπτουν. Περιμένουμε εμείς με το κλείσιμο των σχολείων το επόμενο διάστημα ώστε αμέσως μετά να μπούνε μέσα κάποια συνεργεία να κάνουν δουλειές. Οι οποίες κάποιες κρίνονται απαραίτητες και δεν μπορούν να γίνουν όταν είναι μέσα τα παιδιά. Όταν λειτουργούν τα σχολεία. Οπότε κοιτάζουμε να γίνονται σε ώρες, μέρες ή περιόδους που δεν είναι παιδιά μέσα.  Οι πανελλήνιες  εξετάσεις ξεκινούν αύριο(σήμερα). Τα δυο εμπλεκόμενα Υπουργεία έχουν διαβεβαιώσει ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με ασφάλεια. Αυτό ξέρουμε και εμείς.

Ερ: Απ` ότι βλέπουμε υπάρχουν και ιδιωτικοί φορείς που ζητούν τα σχολεία για να κάνουν εξετάσεις. Τα γνωστά πιστοποιητικά ξένων γλωσσών. Είναι η κανονικότητα όπως πριν την πανδημία, είναι περισσότερα τα αιτήματα;

Απ: Φυσικά είναι και περισσότερα τα αιτήματα, δεν το συζητάμε. Υπάρχουν σχολές χορού, σύλλογοι διάφοροι που μας ζητάνε να παραχωρήσουμε τα σχολικά κτίρια. Βέβαια ένα θέμα έχει δημιουργηθεί με τις εκλογές. Αυτές που έγιναν και τις επαναληπτικές. Έτσι λόγω των εκλογών, όπου πάλι χρειάζονται τα σχολεία και οι αίθουσες των σχολείων, έχουν ακυρωθεί κάποιες παραχωρήσεις που έχουμε κάνει. Όμως με νέες ημερομηνίες που θα οριστούν θα δούμε πως θα τα βολέψουμε.

Ερ: Έχετε κάτι έκτακτο και διαφορετικό λόγω των  πανελλαδικών εξετάσεων στα Λύκεια που διαγωνίζονται οι υποψήφιοι ή είναι και αυτό όπως κάθε χρόνο;

Απ: Αυτό που γνωρίζω και από τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση είναι αυτό όπως κάθε χρόνο.

Ερ: Έχουμε ακούσει για μια δωρεά του αγωγού ΤΑΡ η οποία υλοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα.

Απ: Ναι, η δωρεά είχε σχέση με το Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας. Σε αυτό ο ΤΑΡ έχει κάνει δωρεά ένα σύγχρονο φυσικό εργαστήριο αερίου. Έχουν έρθει όλα, έχουν εγκατασταθεί, έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες. Το εργαστήριο θα λειτουργήσει και για τα παιδιά των ΕΠΑΛ και για τα παιδιά του δημόσιου ΙΕΚ. Όλες τις ειδικότητες. Επίσης περιμένουμε από το Υπουργείο εξοπλισμό για το τμήμα γραφιστών και μηχανολόγων. Καινούρια εργαστήρια επίσης στο Εργαστηριακό Κέντρο. Η δωρεά του αγωγού ΤΑΡ έγινε σε όλα τα Εργαστηριακά Κέντρα της ΑΜΘ.

Ερ: Αυτή η δωρεά έγινε στη μετά τη λειτουργία του αγωγού εποχή;

Απ: Η δωρεά έχει αρκετά χρόνια που έχει ξεκινήσει ως πρωτοβουλία. Απλά για να ολοκληρωθεί υπήρχαν κάποιες διαδικασίες που έπρεπε να μεσολαβήσουν. Για να είμαστε έτοιμοι και εμείς να την παραλάβουμε. Υπήρχαν έτσι κάποιες καθυστερήσεις. Φανταστείτε ότι όλο αυτό είχε ξεκινήσει πριν αναλάβω εγώ καθήκοντα προέδρου στη Σχολική Επιτροπή.

Ερ:  Είναι καλά τα νέα που μας μεταφέρετε από τα Γυμνάσια και ειδικά για τα Λύκεια. Μας λέτε ότι μόλις κλείσουν τα σχολεία θα μπουν μέσα τα δημοτικά συνεργεία για να συμπληρώσουν και να διορθώσουν.

Απ: Ναι με προτεραιότητα σε κάθε σχολείο. Να δούμε ποιο κρίνεται ποιο επικίνδυνο, ποιο επείγον. Επίσης ήθελα να τονίσω την καλή συνεργασία μας με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας. Η συνεργασία αυτή έχει να κάνει με τους γονείς των παιδιών και για τη δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων. Οι γονείς αυτά τα δυο χρόνια όπως λένε οι ψυχολόγοι της υπηρεσίας, έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Σκοπός είναι να βοηθηθούν οι γονείς και στη συνέχεια να βοηθήσουν τα παιδιά τους που γράφουν πανελλήνιες. Δηλαδή απευθυνόμαστε στους γονείς των παιδιών της Β’ και Γ’ Λυκείου.  Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα για το καλό των παιδιών μας.

Ερ: Για τα οικονομικά; Υποτίθεται ότι περάσαμε έναν ήπιο χειμώνα, φάνηκε αυτό στα γυμνάσια και τα λύκεια;

Απ: Φυσικά και φάνηκε. Στον τομέα των δαπανών για τη θέρμανση των σχολείων και των αιθουσών των σχολείων. Η χρονιά 2022-2023 είχε σαφώς λιγότερες δαπάνες θέρμανσης σε σχέση με την προηγούμενη. Σας θυμίζω ότι τότε υπήρχαν μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού και το μάθημα γίνονταν αλλά πάντα με ανοιχτά παράθυρα!

Διαβάστε επίσης