• 19 Μαΐου 2024,

“ΦΙΛΟΣ”: 25 χρόνια δράσεων για τον σύλλογο αδελφοποίησης Νυρεμβέργης – Καβάλας

 “ΦΙΛΟΣ”: 25 χρόνια δράσεων για τον σύλλογο αδελφοποίησης Νυρεμβέργης – Καβάλας

25 χρόνια ζωής και δράσης γιόρτασε στις 9 Αυγούστου 2023 ο σύλλογος της αδελφοποίησης Νυρεμβέργης – Καβάλας “ΦΙΛΟΣ”.

Η ονομασία του συλλόγου προέκυψε από την πρόταση του διευθυντή της υπηρεσίας Αλλοδαπών του δήμου Νυρεμβέργης κ. Friedrich Popp γιατί το όνομα ΦΙΛΟΣ είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο. Σκοπός του συλλόγου αποτελούσε η προώθηση της αδελφοποίησης, η αλληλογνωριμία μεταξύ των 2 πόλεων, ώστε να γνωρίσει το ευρύ κοινό τον νεοελληνικό τρόπο πρόσχαρης ζωής και φιλοξενίας.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος, κεντρικό σύνθημα ήταν: να απολαμβάνει ο επισκέπτης μας ένα χαμόγελο και ένα κέρασμα ούζο ή κρασί όταν τον υποδεχόμαστε. Κάνοντας μια αποτίμηση για τα 25 χρόνια δράσης του ο σύλλογος “ΦΙΛΟΣ” διαπιστώνει πως “έκανε γνωστή την αδελφοποίηση των 2 πόλεων σε όλα τα κοινωνικά στρώματα”.

Από τον σύλλογο οργανώθηκαν ευαγείς δράσεις και έρανοι, μεταξύ των οποίων υπέρ των πυροπαθών, προσφύγων, ιδρυμάτων για παιδιά με καρκίνο, “Χαμόγελο του παιδιού”, υποστήριξη ορφανοτροφείων, γηροκομείων και για κάθε είδους αλτρουϊστικούς σκοπούς.

Κοινωνικές δράσεις όπως για την αναμνηστική επιγραφή για τον σύντροφο του Ρήγα, Γεώργιο Μαρκίδη Πούλιο (τον 1ο Έλληνα εκδότη εφημερίδας) στην παλιά πόλη της Νυρεμβέργης, ονοματοδοσία της οδού Καβάλας, δωρεές 3 πυροσβεστικών οχημάτων για Καβάλα και Θάσο που σηματοδοτούν μια μεγάλη επιτυχία του συλλόγου καθώς και δωρεές βιβλίων για την διάδοση της νεοελληνικής λογοτεχνίας στα γερμανικά και υποστήριξη βιβλιοθηκών, καλύπτουν άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο δράσεων.

Από το 2005 ξεκίνησε η συλλογή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και συσκευών με δωρεές σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, συλλόγους μέχρι και φυλακές ανηλίκων. Το 2011 στάλθηκε η 1η δωρεά ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τα σχολεία της Καβάλας.

“Η μερίδα του λέοντος των δωρεών προς στον σύλλογο προήρθε από την διαρκή υποστήριξη και δωρεές του κ. Juergen Möhrenschlager. Έχουν πραγματοποιηθεί 14 εν συνόλω δωρεές υπολογιστών και ηλεκτρονικού υλικού για την Καβάλα, για όμορους και όχι μόνο δήμους. Το σύνολο των δωρηθέντων συσκευών ξεπερνά τις 1.000 συσκευές” απαριθμεί με περηφάνια ο σύλλογος.

Το 2019 ο δήμος Καβάλας τίμησε 3 Καβαλιώτες σαν πρεσβευτές της πόλης για τα γράμματα, τις τέχνες και την κοινωνική προσφορά. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και ο πρόεδρος του συλλόγου “ΦΙΛΟΣ” κ. Σωτήρης Ξώγνος, σαν αναγνώριση προσφοράς του συλλόγου στην πόλη της Καβάλας.

“Χωρίς ίχνος αλαζονείας ο “ΦΙΛΟΣ” και η αδελφοποίησης Νυρεμβέργης – Καβάλας απολαμβάνουν σήμερα σεβασμό και υψηλή αναγνωρισιμότητα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο σύλλογος. Το 2021 δημότες της Καβάλας ζήτησαν εγγράφως να ονομασθεί ο τέως δήμαρχος Νυρεμβέργης κ. Dr. Uli Maly επίτιμος δημότης της Καβάλας, για την προσφορά του στην αδελφοποίηση.

Η ομόφωνη συναίνεση του δήμου Καβάλας ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022. Σημειώνεται ότι ο σύλλογος “ΦΙΛΟΣ” έχει τιμήσει 5 πολίτες σαν επίτιμα μέλη, αναγνωρίζοντας της προσφορά τους, μεταξύ των οποίων ο κ. Dr. Uli Maly και ο διαρκώς δωρητής τεχνολογικού εξοπλισμού κ. Juergen Möhrenschlager.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σωτήρης Ξώγνος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών ζωής και δράσεων, ευχήθηκε να πλαισιώσουν τον σύλλογο νέοι άνθρωποι με όρεξη και νέες φρέσκες ιδέες για την διαρκή προώθηση της αδελφοποίησης προς όφελος των πολιτών και των 2 πόλεων.

Πηγή: europolitis.eu

Διαβάστε επίσης