• 26 Απριλίου 2024,

Φορείς και παράγοντες της Νέας Καρβάλης διαφωνούν με την παραχώρηση 45 στρεμμάτων σε ιδιώτη

 Φορείς και παράγοντες της Νέας Καρβάλης διαφωνούν με την παραχώρηση 45 στρεμμάτων σε ιδιώτη

Φορείς και παράγοντες της Νέας Καρβάλης ξεκίνησαν προχθές μία καινούργια πρωτοβουλία για να αναδείξουν ένα ζήτημα που τους απασχολεί εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Αγωνιούν προκειμένου η προτεινόμενη επένδυση στην περιοχή δίπλα (και νότια) του εκθεσιακού κέντρου να μην πραγματοποιηθεί καθώς όπως εκτιμούν δεν συνάδει με τα συμφέροντα της περιοχής. Δεν βοηθά τη Νέα Καρβάλη.

Όλα ξεκίνησαν όταν 15 στρέμματα στο ίδιο σημείο ζητήθηκαν για μία συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα με την οποία οι φορείς της Νέας Καρβάλης δεν διαφώνησαν. Εν τω μεταξύ αυτή η δραστηριότητα δεν ξεκίνησε καν παρά το ότι η παραχώρηση της έκτασης έγινε.

Ως που πρόσφατα ο ίδιος ενδιαφερόμενος ζήτησε η έκταση να αυξηθεί, με επιπλέον στρέμματα και στην ίδια περιοχή. Στα επιχειρηματικά του σχέδια πρόσθεσε και άλλες δραστηριότητες.

Όλα τα υπόλοιπα διηγήθηκε πολύ συγκεκριμένα στην Πρωινή ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέας Καρβάλης Νίκος Καρακεϊσογλου:

«Πριν από 3 χρόνια, τα 2018, κάποια κυρία ήρθε και ζήτησε να της παραχωρήσουμε έκταση προκειμένου σε αυτήν να γίνεται στάθμευση σκαφών αναψυχής. Συνεδριάσαμε σαν τοπικό συμβούλιο τότε κι αφού καλέσαμε και την ίδια αποφασίσαμε να της παραχωρήσουμε μια έκταση η οποία ανήκει βέβαια στο δημόσιο αλλά είναι σε μια περιοχή όπου μελλοντικά θα γίνει η επέκταση του οικισμού.

Μάλιστα έχει χαρακτηριστεί σαν κέντρο πόλης. Η περιοχή βρίσκεται κάτω από το Εκθεσιακό Κέντρο προς τη θάλασσα και την παραλία. Εμείς τότε ως τοπικό συμβούλιο αποφασίσαμε και γνωμοδοτήσαμε θετικά για έκταση 15 στρεμμάτων. Για τη συγκεκριμένη χρήση. Επειδή είχαμε την υπόνοια ότι κάτι δεν ταίριαζε είπαμε ότι ναι μεν γνωμοδοτούμε θετικά για τα 15 στρέμματα για να κάνεις τη συγκεκριμένη δουλειά όμως μην επανέλθεις να ζητήσεις επιπλέον έκταση. Και μην επανέλθεις να ζητήσεις αλλαγή χρήσης. Πέρασε ο καιρός, έγινα πρόεδρος εγώ του τοπικού συμβουλίου της Ν. Καρβάλης.

Έρχεται η ίδια κυρία με νέο αίτημα, αυτό που φοβόμασταν. Ζητά επιπλέον 15 στρέμματα συν την παραλιακή ζώνη. Συνολικά 45 στρέμματα περίπου. Εμείς σαν τοπικό γνωμοδοτούμε αρνητικά και λέμε ότι όχι μόνο δεν σου παραχωρούμε τα επιπλέον αλλά ζητούμε την αναίρεση της προηγούμενης απόφασης παραχώρησης.

Να επιστρέψει στο δημόσιο η έκταση των 15 στρεμμάτων που αρχικά είχαμε συμφωνήσει να παραχωρηθούν. Το θέμα απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Κι εκεί ομόφωνα αποφασίζουν να ταχθούν υπέρ της γνωμοδότησης του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης. Και να μην παραχωρηθεί καμία έκταση. Από εκεί και μετά το θέμα πήγε στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Εκεί δεν ξέρω πως, βρέθηκε παραθυράκι.

Ο Περιφερειάρχης είπε ότι δεν λαμβάνω υπόψη μου τις γνωμοδοτήσεις τις αρνητικές, της τα δίνει όλα. Στο δεύτερο αίτημα της ζητά τα στρέμματα όχι μόνο για στάθμευση και έκθεση σκαφών αναψυχής αλλά και επισκευή. Συντήρηση. Κάτι που είναι αντίθετο με τις απόψεις μας και όσον αφορά την αλλαγή χρήσης. Η απόφαση του Περιφερειάρχη λέει ότι στέλνω το θέμα σε πλειοδοσία (σ.σ. μάλλον πλειοδοτικό διαγωνισμό) και ορίζει ημερομηνία της διαδικασίας 8 Ιουλίου.

Πήγαμε κι εμείς σαν τοπικό συμβούλιο να παραστούμε και να παρακολουθήσουμε. Ήταν και η κυρία. Όμως η διαδικασία δεν έγινε επειδή υπήρχε πρόβλημα με το ίντερνετ. Αναβλήθηκε και δεν ορίστηκε ακόμη νέα ημερομηνία. Εμείς σαν Νέα Καρβάλη ονειρευόμαστε ο συγκεκριμένος χώρος να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για το κοινωνικό σύνολο. Είναι η μόνη διέξοδος επέκτασης του οικισμού».

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης παράλληλα με όλα τα πιο πάνω έστειλε επιστολή στην αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας δηλώνοντας τους λόγους για τους οποίους υπάρχει η προαναφερθείσα διαφωνία. Πρόσφατα έγινε συνάντηση του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη. Θα επιδιωχθεί συνάντηση και με τον κ. Μέτιο και μια γενικότερη άσκηση πίεσης στους συμβούλους και αντιπεριφερειάρχες από την ΠΕ Καβάλας.

Διαβάστε επίσης