Φωτογραφίες που συγκινούν

 Φωτογραφίες που συγκινούν

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου έχοντας δίπλα της τον Στράτο Καλαφάτη, διακεκριμένο Έλληνα φωτογράφο, που γεννήθηκε στην Καβάλα. Η συνέντευξη τύπου δόθηκε με αφορμή τα εγκαίνια που γίνονται σήμερα το απόγευμα στη Δημοτική Καπναποθήκη, της έκθεσης φωτογραφιών από το Άγιο Όρος, του Στράτου Καλαφάτη. Η έκθεση έχει τίτλο «Άθως / Τα χρώματα της πίστης». Η κα Τσανάκα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη, που είχε δίπλα της τον διακεκριμένο Καβαλιώτη φωτογράφο, απολύτως σίγουροι ότι οι φωτογραφίες θα συγκινήσουν τους επισκέπτες της έκθεσης. Το δήλωσε άλλωστε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για φωτογραφίες που συγκινούν. Η κα Δήμαρχος μίλησε πρώτη στη συνέντευξη τύπου, λέγοντας ότι «με χαρά και περηφάνια η Καβάλα καλωσορίζει τον Στράτο Καλαφάτη στην πόλη του, την οποία με τη δουλειά του τιμά. Εκτιμώ και σέβομαι την δουλειά του Στράτου Καλαφάτη». Εξήγησε ότι της αρέσει πολύ γιατί φωτογραφίζει και στην έκθεση του Αγίου Όρους κυρίως χρώματα, ανθρώπους και όχι τοπία. «Είναι φωτογραφίες που συγκινούν» είπε η κα Τσανάκα, εξηγώντας ότι η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό στη Δημοτική Καπναποθήκη μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Ο Στράτος Καλαφάτης ευχαρίστησε τη Δήμαρχο που στηρίζει τη δουλειά του εμπράκτως. Ήταν στοίχημα  – είπε – για μένα ν΄ αποδείξω ότι το Άγιο Όρος είναι τόπος που μπορεί να φωτογραφηθεί. Η επιτυχία  της έκθεσης – συμπλήρωσε – έχει σχέση και με την αναγνωρισιμότητα του Αγίου Όρους.

Στις φωτογραφίες του Στρ. Καλαφάτη δεν υπάρχουν ψηφιακές παρεμβάσεις. Ο ίδιος φωτογραφίζει και δουλεύει με τον παραδοσιακό τρόπο του φιλμ. Η επιτυχία που του αναγνωρίστηκε, οφείλεται στο ότι βρήκε τρόπο να φωτογραφίζει τους ανθρώπους που ζούνε μόνιμα στο Άγιο Όρος. Οι λεπτομέρειες αυτού του εγχειρήματος έχουν ως εξής:

-Έγιναν 26 ταξίδια μέσα σε μία πενταετία, για να φωτογραφηθεί το Άγιος Όρος ξοδεύτηκαν 200 μέρες δουλειάς. Οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν είναι 120. Η έκθεση πρωτοεμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Έχει μεγάλη επιτυχία. Έχει παρουσιαστεί και στη Ρωσία και στην Ιταλία και σε υπόλοιπα σημεία της χώρας.

Διαβάστε επίσης