• 10 Μαΐου 2024,

Φωτογραφική έκθεση και συνεδρίαση επιτροπής ΕΣΠΑ

 Φωτογραφική έκθεση και συνεδρίαση επιτροπής ΕΣΠΑ

Στο ξενοδοχείο LUCY συνεδριάζει σήμερα από το πρωί έως το απόγευμα, για τρίτη φορά, η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος ΕΣΠΑ αναφορικά με την περιφέρεια ΑΜΘ. Η συνεδρίαση που είναι η τακτική ετήσια πραγματοποιείται υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, που φυσικά θα είναι παρόντας, θα την παρακολουθήσουν δε πολλοί αιρετοί από τις πέντε περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ.

Από εχθές βρίσκονται στην πόλη μας πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες από την Αθήνα, καθώς και τρεις εκπρόσωποι των γενικών διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα Νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 εξελίσσεται ομαλά, παρά το ότι ακόμη δεν έχει συναφθεί κάποια σύμβαση στα δημοπρατούμενα έργα του. Οι δημοπρατήσεις είναι λίγες, οι συμβάσεις μηδενικές, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας. Πρόβλημα έλλειψης χρόνου δεν υπάρχει αφού η διάρκεια του προγράμματος ουσιαστικά επεκτείνεται έως το Δεκέμβριο του 2023.

Κατά γενική ομολογία, το νέο ΕΣΠΑ βρίσκεται στην αρχή του και υπάρχει απορρόφηση της τάξεως του 9% στις πληρωμές, όπως και 36% στις εντάξεις. Η διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα έχει τυπικό χαρακτήρα και στο περιθώριό της εξελίσσονται διάφορες διαβουλεύσεις, κυρίως για στόχους έργων που έθεσε έκαστος δήμος και περιφερειακή ενότητα.

Ταυτόχρονα, τα έργα που επιθυμούν να προωθήσουν προς εκτέλεση οι αιρετοί πρέπει να την ευκαιρία της σημερινής συνεδριάσεως πρέπει να αποδειχθούν πως είναι μελετητικά ώριμα. Στο περιθώριο της συνεδρίασης θα λειτουργεί στο χώρο του ξενοδοχείου LUCY έκθεση φωτογραφίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παρουσιάζονται φωτογραφίες έργων που χωροθετούνται στην ΑΜΘ, έχουν χρηματοδοτηθεί από το Γ’ ΚΠΣ, από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και φυσικά από το Νέο ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ενέργεια δημοσιότητας των έργων. Τα περισσότερα έργα είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε ολοκληρώνονται, αναφέρεται ο τίτλος τους και η περιοχή στην οποία εκτελέστηκαν ή εκτελούνται, καθώς και το κόστος έκαστου έργου. Υπάρχουν μάλιστα κι ενδιαφέρουσες φωτογραφίες όπου κάθε περιοχή η οποία άλλαξε λόγω του έργου παρουσιάζεται όπως ήταν στην προηγούμενή της κατάσταση.

 

 

Διαβάστε επίσης