Φρούριο και 12ο στο ΕΣΠΑ- Με χθεσινές αποφάσεις του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου

 Φρούριο και 12ο στο ΕΣΠΑ- Με χθεσινές αποφάσεις του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου

Με δύο χθεσινές του αποφάσεις ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ενέταξε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ (ΠΕΠ της ΑΜΘ) δύο έργα του Δήμου Καβάλας που και τα δύο περιλαμβάνονται στην γνωστή πρόταση Β.Α.Α. Με τις αποφάσεις Μέτιου οριστικοποιείται η χρηματοδότηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του 12ου δημοτικού σχολείου. Το έργο θα αρχίσει το Φθινόπωρο με προοπτική ολοκλήρωσης τον Δεκέμβρη του 2020. Λόγω του έργου οριστικοποιείται η προσωρινή μετακόμιση των μαθητών του σχολείου. Το συγκεκριμένο έργο που έχει ανάδοχο, ωρίμασε και προτάθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Διάφορα προβλήματα το καθυστέρησαν αρκετά. Ο προϋπολογισμός του είναι 1,2 εκ ευρώ.

Το δεύτερο έργο που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ είναι της Δημωφέλειας κι αφορά το Φρούριο. Ονομάζεται «Φρούριο 2020» κι έχει τελικό προϋπολογισμό 679. 000 ευρώ. Εξ αυτού του ποσού το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί έως τις 548.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα- αναφέρεται στην απόφαση Μέτιου- αφορούν συμμετοχή φορέα. Ο οποίος δεν αναφέρεται συγκεκριμένα.

Το έργο του 12ου δημοτικού μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Εγκατάσταση εξωτερικής θερμομόνωσης Κελύφους και βαφή με χρήση ψυχρών υλικών. Εγκατάσταση εξωτερικής θερμομόνωσης δώματος κτιρίου. Επισκευή και θερμομόνωση τμήματος της ξύλινης στέγης των αιθουσών διδασκαλίας. Αντικατάσταση υαλοπινάκων με νέους, ενεργειακά αποδοτικότερους σε τμήμα του κτιρίου. Εγκατάσταση παθητικών συστημάτων σκίασης μέσω οριζοντίων περσίδων ή στεγάστρου. Κατασκευή θερμοκηπίου (ηλιακός χώρος) στο  δώμα των αποδυτηρίων. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με ενίσχυση της φύτευσης. Εγκατάσταση δικτύου άρδευσης. Αντικατάσταση φωτιστικών με νέα, ενεργειακά αποδοτικότερα. Εγκατάσταση κεντρικού συστήματος διαχείρισης φωτισμού. Εγκατάσταση συστοιχίας ηλιακών πεδίων συνολικού εμβαδού 100 μ2 και ισχύος 41 KW για παραγωγή θερμού νερού. Εγκατάσταση παραγωγής θερμού νερού μέσω υδρόψυκτης αντλίας θερμότητας ισχύος 78,2 KW με χρήση αβαθούς γεωθερμίας. Εγκατάσταση παραγωγής θερμού νερού μέσω αερόψυκτης αντλίας θερμότητας ισχύος 102 KW. Δημιουργία νέου δικτύου διανομής ζεστού νερού θέρμανσης. Εγκατάσταση νέων τερματικών μονάδων για θέρμανση των χώρων. Εγκατάσταση Κεντρικής Κλιματιστικής Μονάδας και δικτύου αεραγωγών για την θέρμανση του Γυμναστηρίου με την χρήση του θερμού νερού δικτύου καθώς και του θερμοκηπίου, καθώς και δροσισμού με την αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας. Εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 24 KW. Ανακαίνιση υφιστάμενων και διαμόρφωση χώρων WC για τους μαθητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα ΑμεΑ στο παλαιό κτίριο του σχολείου. Κατασκευή εξωτερικής ράμπας για ΑμεΑ. Εγκατάσταση ανελκυστήρα.

Το έργο της Δημωφέλεια στο φρούριο αφορά:   Η Πράξη περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων για τη λειτουργική αξιοποίηση του κοιτώνα αξιωματικών, της φυλακής και του κυκλικού πύργου, τον εμπλουτισμό της εμπειρίας του επισκέπτη, καθώς και την ανάπτυξη ταυτότητας του Φρουρίου ως χώρου εμπειρίας και πολιτισμού. Συγκεκριμένα,προβλέπει τη βελτίωση εσωκλιματικών. Συνθηκών στα τρία κτίσματα, την προμήθεια ψηφιακού και εκθεσιακού εξοπλισμού, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τοποθέτηση του συστήματος σήμανσης του μνημείου, την ανάπτυξη ενιαίας λεκτικής-οπτικής ταυτότητας, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εφαρμογών πολυμέσων και την εγκατάσταση σύγχρονων μέσων πληροφόρησης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, αλλά και την προβολή του Φρουρίου με σύγχρονες πρακτικές.

Διαβάστε επίσης