• 22 Μαΐου 2024,

Φταίνε οι υπηρεσίες λένε οι βουλευτές για τους τόκους που ζητά το ΙΚΑ από ασφαλισμένους του Ν. Καβάλας

 Φταίνε οι υπηρεσίες λένε οι βουλευτές για τους τόκους που ζητά το ΙΚΑ από ασφαλισμένους του Ν. Καβάλας

Τον Μάη του 2016 η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστό ότι βρέθηκε λύση στο πρόβλημα των χρημάτων που έπρεπε να επιστρέψουν στο ΙΚΑ ασφαλισμένοι του Ν. Καβάλας. Πρόκειται για χρήματα που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι πολλοί ασφαλισμένοι εισέπραξαν παράνομα μέσω οικογενειακών επιδομάτων που δεν δικαιούνταν.

Με την ανακοίνωση τότε ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας διαβεβαίωνε ότι η επιστροφή των χρημάτων στο ΙΚΑ θα γίνει χωρίς την πληρωμή τόκων. Ειδικότερα η ανακοίνωση ανέφερε τα ακόλουθα: « Σύμφωνα με το άρθρο 103 του νόμου 4387 που κοινοποιήθηκε με ΦΕΚ στις 12 Μάη 2016, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα μεγάλου αριθμού συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του Νομού Καβάλας για την απαλλαγή των τόκων και ως εκ τούτου την μη έντοκη επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών που είχαν χορηγηθεί με την μορφή οικογενειακού επιδόματος. Επιπρόσθετα, σε συνδυασμό με το άρθρο 108 του ίδιου νόμου, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί από το αρμόδιο όργανο, χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια».

Χθες ακούσαμε από τον πρόεδρο των συνταξιούχων του ΙΚΑ Καβάλας Πέτρο Ταχματζίδη ότι τα ειδοποιητήρια που έλαβαν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ (πολλοί από τους οποίους είναι σήμερα συνταξιούχοι) περιλαμβάνουν και τους τόκους. Το μόνο που έγινε, είπε ο κ. Ταχματζίδης, αφορά τον υπολογισμό τόκων με 3% κι όχι με 5%.

Το πρόβλημα γνωστοποιήθηκε ήδη στους 3 κυβερνητικούς βουλευτές που το αποδίδουν στην ατολμία των υπηρεσιών του ΙΚΑ. Εξηγούν ότι βασική προϋπόθεση για να μην υπολογιστούν τόκοι είναι να αναγνωριστεί σε αυτούς που πρέπει να επιστρέψουν χρήματα το ότι το πρόβλημα ανέκυψε χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Όμως οι υπηρεσιακοί παράγοντες το αποφεύγουν κι έτσι το ΙΚΑ ζητά πίσω τα χρήματα με τόκο. «Θα θέσουμε το θέμα στον αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα» υπόσχονται οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Ισχύει ή όχι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας;

Κατάμεστη από συνταξιούχους ήταν χθες το πρωί η αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου. Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση των συνταξιούχων του ΙΚΑ, γενική συνέλευση και κοπή βασιλόπιτας. Με την ευκαιρία ο Πρόεδρος του σωματείου Πέτρος Ταχματζίδης ενημέρωσε τα μέλη, για την εξέλιξη η οποία είναι αρνητική, που παρουσιάζεται στο θέμα των οικογενειακών επιδομάτων, χρήματα που πρέπει να επιστραφούν στο ΙΚΑ. Ο κ. Ταχματζίδης είπε ότι ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε επιστροφή των χρημάτων στο ΙΚΑ χωρίς τόκους, οι ειδοποιήσεις που παίρνουν οι συνταξιούχοι στην Καβάλα, υπολογίζουν και τους τόκους. Έδειξε μάλιστα στη γενική συνέλευση ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, με ημερομηνία 19 Μαΐου 2016, η οποία δημοσιεύθηκε στις τοπικές εφημερίδες. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας είχε υποσχεθεί, τα χρήματα να τα επιστρέψουν ναι μεν οι συνταξιούχοι, αλλά τα ποσά να μην επιβαρύνονται με τόκους. Τι γίνεται αναρωτήθηκε ο Π. Ταχματζίδης. Άλλα μας είχαν υποσχεθεί κι άλλα γίνονται, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους, ειδικά της κατηγορίας, που πρέπει να γυρίσουν τα χρήματα με τους τόκους, ότι οι ενέργειες του σωματείου θα συνεχιστούν.

Τα μέλη του σωματείου των συνταξιούχων ΙΚΑ  προσερχόμενα στη γενική συνέλευση στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, πλήρωναν τις συνδρομές τους και τακτοποιούνται οικονομικά.

Υπήρξε μάλιστα η δυνατότητα να γίνουν νέες εγγραφές στο σωματείο, από καινούριους συνταξιούχους, οι οποίοι με προθυμία εντάχθηκαν σ΄ αυτό

Ανακοινώθηκε η συμμετοχή των συνταξιούχων του ΙΚΑ στο μεγάλο συλλαλητήριο που ετοιμάζει στην Καβάλα, το ΠΑΜΕ, 21 Φεβρουαρίου. Σύντομα θ΄ ανακοινωθεί ο τόπος και η ώρα. Θα είναι μία διαμαρτυρία εργαζόμενων και συνταξιούχων κατά των επικείμενων νέων μέτρων. Ο κ. Ταχματζίδης προέβλεψε ότι η αξιολόγηση και η συμφωνία θα ολοκληρωθούν και θα φέρουν νέα μέτρα, νέες περικοπές για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Ανακοίνωσε επίσης συνάντηση του σωματείου και με το Ν. Παναγιωτόπουλο και δραστηριοποίηση της συντονιστικής επιτροπής συνταξιούχων ν. Καβάλας σε θέματα που έχουν σχέση με την υγεία.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης