• 19 Μαΐου 2024,

Τα κυριότερα σημεία του νέου κανονισμού για τη λειτουργία του Πυθαγόρα

 Τα κυριότερα σημεία του νέου κανονισμού για τη λειτουργία του Πυθαγόρα

Οριστικοποιήθηκε το κείμενο του νέου κανονισμού για τη λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου του «Πυθαγόρα». Προηγήθηκε διαβούλευση τριών μηνών, ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας, τη δημοτική επιχείρηση Δημωφέλεια και τους συλλόγους που βρίσκονται στον Πυθαγόρα. Τώρα ο κανονισμός πρέπει ν΄ απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του Δήμου Καβάλας, δηλαδή να γνωμοδοτήσουν θετικά για το περιεχόμενό του, το τοπικό συμβούλιο, η επιτροπή ποιότητας ζωής και τελικά να εγκριθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Διαβάζοντας τον κανονισμό του Πυθαγόρα καταλαβαίνουμε ότι η ουσία δεν αλλάζει. Σημειώνεται μάλιστα ότι γι΄ αυτό το κείμενο υπάρχει σύμφωνη γνώμη και των εκπροσώπων των συλλόγων. Αυτό που επιτυγχάνεται είναι η καλύτερη οργάνωση και η λειτουργία του κτηρίου με συγκεκριμένους κανόνες, που όλοι αποδέχονται. Τα κυριότερα σημεία του υπό συζήτηση κανονισμού, είναι τα ακόλουθα:

 

Ο Δήμος Καβάλας, ιδιοκτήτης, νομέας και κάτοχος του τριώροφου ακινήτου επί της οδού 7ης Μεραρχίας 1, το οποίο φέρει την επωνυμία Πολιτιστικό Κέντρο «Πυθαγόρας» και για λόγους συντομίας θα αναφέρεται στη συνέχεια ως «Πυθαγόρας», προτίθεται να φιλοξενήσει Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Με τον όρο Πολιτιστικό Σύλλογο προσδιορίζουμε Σύλλογο, εγκεκριμένο από το πρωτοδικείο, με καταστατικό λειτουργίας στο οποίο αναλύονται διεξοδικά οι στόχοι και οι σκοποί της δράσης του. Οι εν λόγω Σύλλογοι δραστηριοποιούνται στα πολιτιστικά πεδία της παράδοσης, της γλώσσας, της  ιστορίας, της φιλοσοφίας, των γραμμάτων και των τεχνών.

Διαχείριση του Πολιτιστικού Κέντρου “Πυθαγόρας”

1. Η διαχείριση του «Πυθαγόρα» πραγματοποιείται από τριμελή Διαχειριστική Επιτροπή με τακτικά και αναπληρωματικά της μέλη. Τη διοικητική υποστήριξη της εν λόγω Επιτροπής αναλαμβάνει η Δημωφέλεια με αρμόδιο υπάλληλο που μαζί με τον αναπληρωματικό του θα οριστούν με απόφαση της Δημωφέλεια, η οποία θα κοινοποιηθεί στην τριμελή Διαχειριστική Επιτροπή.

Έναν εκπρόσωπο του Δήμου Καβάλας, έναν εκπρόσωπο της «Δημωφέλεια» και έναν εκπρόσωπο από τους Συλλόγους που χρησιμοποιούν γραφείο στον «Πυθαγόρα».

Ο/Η εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο/Η εκπρόσωπος της «Δημωφέλεια» ορίζεται από το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Ο/Η εκπρόσωπος των Συλλόγων προκύπτει με εκλογές από  τη Γενική Συνέλευση των Πολιτιστικών Συλλόγων του “Πυθαγόρα”.

Η Γενική Συνέλευση των Συλλόγων πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο, εκτός αν συντρέχει έκτακτη ανάγκη. Στη Συνέλευση συμμετέχει ένα εκπρόσωπος από κάθε Σύλλογο, ο οποίος ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του κάθε Συλλόγου. Από τη Γενική Συνέλευση εκλέγεται με απλή πλειοψηφία ο Πρόεδρος της Συνέλευσης και ο γραμματέας αυτής. Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης την συντονίζει και ο γραμματέας κρατάει τα πρακτικά της Συνέλευσης. Τα πρακτικά υπογράφονται τόσο από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης όσο και από τον γραμματέα, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την σύνταξής τους.

Η πρόσκληση των Συλλόγων σε Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται από τον εκπρόσωπο των Συλλόγων που συμμετέχει στην Διαχειριστική Επιτροπή, αφού πρωτίστως η δεύτερη ενημερωθεί εγγράφως από τον πρώτο. Η Γενική Συνέλευση υλοποιείται όταν υπάρχει απαρτία με τα μισά μέλη των Συλλόγων συν ενός. Αν δεν υπάρχει απαρτία κατά την πρώτη Γενική Συνέλευση τότε επαναλαμβάνεται η Συνέλευση μια ώρα αργότερα, την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο,  οπότε θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία ανεξαρτήτων του αριθμού των παρόντων μελών. Ο έλεγχος της απαρτίας πραγματοποιείται από τον εκπρόσωπο των Συλλόγων στη Διαχειριστική Επιτροπή, ο οποίος έχει ενημερωθεί και για τις οικονομικές υποχρεώσεις των Συλλόγων.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή εκπροσώπου των Συλλόγων στη Διαχειριστική Επιτροπή έχουν:

α) οι Σύλλογοι που στεγάζονται στον «Πυθαγόρα» και έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους οφειλές και

β) οι Σύλλογοι που δεν στεγάζονται στον «Πυθαγόρα», κάνουν χρήση των αιθουσών για τις δραστηριότητές τους (χορευτικά κ.α.) και έχουν ταχτοποιήσει τις οικονομικές τους οφειλές.

Οι Σύλλογοι που έχουν δράση (χορευτικά κ.α.) στον «Πυθαγόρα» και δεν έχουν γραφείο, δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Εκλογές πραγματοποιούνται κάθε τρία χρόνια εκτός αν συντρέχει λόγος για πιο νωρίς από το προβλεπόμενο.

2. Η Διαχειριστική Επιτροπή έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του “Πυθαγόρα”, όπως αυτή προκύπτει από τον Κανονισμό λειτουργίας του και αποφαίνεται σύμφωνα με το άρθρο 11 του παρόντος για κάθε ζήτημα που άπτεται της αισθητικής των κοινοχρήστων εσωτερικών χώρων του “Πυθαγόρα” (π.χ. τοποθέτηση πινάκων ανακοινώσεων, εικαστικών πινάκων κλπ). Κάθε παράβαση του Κανονισμού θα επισύρει πειθαρχικές συνέπειες. Πλέον τούτων, προβλέπεται ρητώς και δια του παρόντος ότι όλοι οι όροι του παρόντος Κανονισμού είναι ουσιώδεις, κάθε, δε, παράβαση αυτών εκ μέρους των Συλλόγων, συνιστά λόγο απομάκρυνσης αυτών από το χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου. Η απομάκρυνση αυτή συντελείται μετά από απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής λαμβανομένης κατά πλειοψηφία των 2/3 των μελών αυτής. Η εν λόγω απόφαση κοινοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο και πάντως με απόδειξη περί της κοινοποιήσεως, ή με σύνταξη σχετικού πρακτικού, ή με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο αποδείξεως της κοινοποιήσεως, προς το Σύλλογο τον οποίο αφορά. Ο Σύλλογος έχει την υποχρέωση, εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της εν λόγω αποφάσεως, να προβεί στην εκκένωση των γραφείων που καταλαμβάνει στο ανωτέρω Πολιτιστικό Κέντρο. Σε αντίθετη περίπτωση υπόκειται σε κάθε σχετική ευθύνη αστική, ποινική και πάσης άλλης φύσεως.

Λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου “Πυθαγόρας”

1. Ο «Πυθαγόρας» λειτουργεί τις καθημερινές από τις 7:00 π.μ. έως τις 22:00 μ.μ. και το Σάββατο από τις 8:00 έως τις 20:30. Τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες το κτίριο παραμένει κλειστό. Το παραπάνω ωράριο ισχύει από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο.

 

Τον μήνα Ιούλιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ο «Πυθαγόρας» θα λειτουργεί καθημερινά τις πρωινές ώρες έως τις 15:30 μ.μ. και απογεύματα  μόνο Δευτέρα και Τετάρτη για τις πρόβες των Συλλόγων. Η απογευματινή λειτουργία θα ισχύει, εφόσον οι Σύλλογοι καταθέτουν εγγράφως και εγκαίρως, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, το καλοκαιρινό πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους, καθώς και την αιτιολογία χρήσης της αίθουσας. Από 10 Αυγούστου μέχρι και το τέλος του μήνα  ο «Πυθαγόρας» παραμένει κλειστός.

1. Η δαπάνη της κατανάλωσης ρεύματος και νερού, επιβαρύνει οικονομικά τους χρήστες ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα των γραφείων που κάνουν χρήση και αναλογικά των κοινοχρήστων χώρων, ενώ η δαπάνη θέρμανσης του “Πυθαγόρα” και η συντήρηση του κτιρίου, επιβαρύνει το Δήμο Καβάλας.

2. Η καθαριότητα, η επιστασία και οι μικροσυντηρήσεις που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία του «Πυθαγόρα» επιβαρύνει τους χρήστες.

3. Σύλλογος που χρησιμοποιεί ως έδρα του γραφείο του «Πυθαγόρα» συμμετέχει στις οικονομικές υποχρεώσεις του “Πυθαγόρα”, είτε χρησιμοποιεί καθημερινά το γραφείο, είτε όχι.

Η καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεων πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του “Πυθαγόρα”,  αλλά και δυσκολίες στον ενδιαφερόμενο λόγω διόγκωσης των οφειλόμενων ποσών.

Μη καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεων πάνω από 2 μήνες συνεπάγεται την επιθυμία του Συλλόγου να αποχωρήσει από τον «Πυθαγόρα», η οποία μπαίνει σε ισχύ άμεσα, αφού η Διαχειριστική Επιτροπή συντάξει πρακτικό της αποχώρησής του. Στην περίπτωση αυτή ισχύουν τα ανωτέρω υπό άρθρο 2 αριθ. 7 αναφερόμενα περί του πρακτικού της Διαχειριστικής Επιτροπής και της κοινοποιήσεως αυτού.

4. Σε ένα γραφείο ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν μπορεί να συστεγαστούν έως δύο Σύλλογοι.

5. Μετακινήσεις των Συλλόγων σε άλλα γραφεία ή συστέγαση Συλλόγων που βοηθούν τη λειτουργία του «Πυθαγόρα» ή προκύπτουν από τις ανάγκες των Συλλόγων  πραγματοποιούνται με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής, λαμβανομένης με πλειοψηφία των 2/3 αυτής.

6. Σύλλογος που αποκτά στέγη από δωρεά ή διατηρεί στέγη με οποιοδήποτε τρόπο (ενοίκιο ή αγορά) εκτός του «Πυθαγόρα», παραδίδει  το γραφείο στη Διαχειριστική Επιτροπή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της χρήσης γραφείου του “Πυθαγόρα” απο οποιοδήποτε Σύλλογο, πλέον αυτών που αναφέρονται στο άρθρο 9 αριθ.6 του παρόντος, είναι η ενεργός και εν τοις πράγμασι πολιτιστική δραστηριότητα του Συλλόγου εντός του “Πυθαγόρα” ( π.χ. μαθήματα παραδοσιακού χορού, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης κ.ά.). Σε περίπτωση που η Διαχειριστική Επιτροπή διαπιστώσει ότι κάποιος Σύλλογος χρησιμοποιεί γραφείο του “Πυθαγόρα” αποκλειστικά και μόνο ως τυπική έδρα και χωρίς να παρουσιάζει την προαναφερόμενη πολιτιστική δραστηριότητα, αυτό θεωρείται παράβαση σύμφωνα με το άρθρο 2 αριθ. 7 του παρόντος Κανονισμού και θα ακολουθείται η εκεί προβλεπόμενη διαδικασία.

Διαχείριση της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Πυθαγόρας»

1. Τα είδη των εκδηλώσεων που είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του «Πυθαγόρα» οφείλουν να χαρακτηρίζονται από ποιότητα, σοβαρότητα και υψηλό πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι σκοποί για τους οποίους υφίστανται.

Οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται είναι: συνέδρια, συμπόσια, διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, αναγνώσεις κειμένων, κοπές πίτας, προβολές και άλλα παρεμφερή είδη εκδηλώσεων, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι όροι του Κανονισμού λειτουργίας του “Πυθαγόρα” καθώς και το ωράριο λειτουργίας του. Η εκδήλωση γνωστοποιείται εγκαίρως με  γραπτό αίτημα στη Διαχειριστική Επιτροπή.

Δεν φιλοξενούνται: parties, γλέντια τύπου ταβέρνας, ονομαστικές γιορτές και κάθε είδους ιδιωτικής φύσης πρωτοβουλίες που δεν συνάδουν με τους σκοπούς της λειτουργίας του “Πυθαγόρα”.

2. Η χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων κατά προτεραιότητα θα εξυπηρετεί ειδικές εκδηλώσεις και ανάγκες των Συλλόγων που έχουν γραφεία στον «Πυθαγόρα» και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης. Στην περίπτωση που Σύλλογος χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκδήλωση εκτός του ετήσιου προγράμματος του, τότε εγκαίρως πρέπει να απευθυνθεί με έγγραφο αίτημά του στη Διαχειριστική Επιτροπή.

3. Πολιτιστικοί Σύλλογοι που έχουν γραφεία εκτός του «Πυθαγόρα» μπορούν να ενοικιάσουν την αίθουσα με αίτηση προς τη Διαχειριστική Επιτροπή. Στην περίπτωση που το αίτημα γίνει αποδεκτό τότε ο Σύλλογος που είχε την αίθουσα ενημερώνεται για την εκδήλωση και αναβάλει το προγραμματισμένο του μάθημα. Το κόστος παραχώρησης του χώρου ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Κάθε Σύλλογος που διατηρεί γραφείο  στον Πυθαγόρα κατά την υπογραφή της αποδοχής των όρων του Κανονισμού λειτουργίας του “Πυθαγόρα” καταθέτει εγγύηση 100,00 ευρώ στο αποθεματικό ταμείο, η οποία με την έξοδο του απο τον “Πυθαγόρα” επιστρέφεται, στην περίπτωση που ο Σύλλογος είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Κριτήρια εισόδου νέου Πολιτιστικού Συλλόγου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πυθαγόρας»

1. Για να δοθεί γραφείο σε νέο Σύλλογο πρέπει αρχικά να υπάρχει εκτός αν εξεταστεί η περίπτωση της συστέγασης. Και στις δύο περιπτώσεις ο Σύλλογος αυτός θα πρέπει:

α)  να έχει εγκεκριμένο καταστατικό από το πρωτοδικείο,

β) να έχει συμμετοχική δράση σε εκδηλώσεις του Δήμου,

γ) να οργανώνει δικές του εκδηλώσεις,

δ) να συμμετέχει σε εκδηλώσεις εκτός του Δήμου Καβάλας,

ε) να είναι σύλλογος που να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις και να μην ασκεί δραστηριότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα,

Οι Σύλλογοι οφείλουν να συμμετέχουν με 3 τουλάχιστον εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου σε εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας. Σ΄ αυτές δεν  περιλαμβάνεται η Γενική Συνέλευση των μελών και η κοπή της πίτας. Η μη εκπλήρωση του όρου αυτού συνεπάγεται την επιθυμία του συλλόγου να αποχωρήσει από τον «Πυθαγόρα». Στο τέλος κάθε έτους οι Σύλλογοι καταθέτουν στη Διαχειριστική Επιτροπή τον πολιτιστικό τους απολογισμό καθώς και το σχεδιασμό των δράσεων της επόμενης χρονιάς.

6. Κάθε τριετία θα γίνεται αξιολόγηση των δραστηριοτήτων των Πολιτιστικών Συλλόγων που εδρεύουν στον «Πυθαγόρα» ή κάνουν χρήση των κοινόχρηστων χώρων, από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί η παραμονή τους ή όχι στον “Πυθαγόρα”. Τα κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογούνται και επιλέγονται οι Σύλλογοι θα είναι συνάρτηση των:

συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας της  τελευταίας τριετίας,

ενεργών μελών (τελευταίες εκλογές),

οργανωμένων συνόλων (χορευτικό, χορωδία εικαστικά, θέατρο, εργαστήρια κεντητικής, κ.τ.λ.),

εκδηλώσεων εκτός του Δήμου Καβάλας,

σταθερών εκδηλώσεων,

τήρηση του Κανονισμού λειτουργίας του «Πυθαγόρα».

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται από το Δήμο Καβάλας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια».

 

Διαβάστε επίσης