Φτωχός συγγενής η πόλη της Καβάλας στο έργο του οικιακού φυσικού αερίου

 Φτωχός συγγενής η πόλη της Καβάλας στο έργο του οικιακού φυσικού αερίου

Δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η εγκριτική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) επί του σχεδίου ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου της κρατικής εταιρίας ΔΕΔΑ ΑΕ.

Η οποία είναι γνωστό ότι το προσεχές διάστημα δημοπρατεί το έργο του οικιακού φυσικού αερίου και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

Η αναλυτική παρουσίαση του έργου της ΔΕΔΑ ΑΕ όχι μόνο στην ΑΜΘ αλλά και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, αποδεικνύει περίτρανα το ρόλο της Καβάλας. Η πόλη μας σε όσα πρόκειται να γίνουν θα είναι ο «φτωχός συγγενής»!

Αν και όλα αυτά ήταν πάνω κάτω γνωστά από προηγούμενες ίδιες ανακοινώσεις, πρώτη φορά παρουσιάζεται οριστικά ένα έργο που για την Καβάλα θα περιλαμβάνει δίκτυο μέσης πίεσης φυσικού αερίου 5,85 χιλιομέτρων, χαμηλής πίεσης 60 περίπου χιλιομέτρων.

Την πενταετία 2020-2024 στην πόλη μας προβλέπεται να συνδεθούν μόνο 774 οικιακοί πελάτες, 123 εμπορικοί και κανένας βιομηχανικός. Τα αντίστοιχα στοιχεία πελατών έχουν ως εξής: Δράμα 2.305 οικιακοί πελάτες- 345 εμπορικοί και 10 βιομηχανικοί.

Για την Δράμα προβλέπεται κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης 111 χιλιομέτρων (σχεδόν το διπλάσιο από αυτό στην Καβάλα). Αλεξανδρούπολη 2.738 οικιακοί πελάτες. Ορεστιάδα 1.076 οικιακοί πελάτες. Κομοτηνή 3.130 και Ξάνθη 2.434. Προκύπτει ξεκάθαρα με λίγα λόγια ότι για την ΑΜΘ οι λιγότερες συνδέσεις κατοικιών θα γίνουν στην πόλη της Καβάλας. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι επόμενο έργο της ΔΕΔΑ θα αυξήσει τους πελάτες στην Καβάλα, αυτό το έργο προς το παρόν ούτε που αναφέρεται στα σχέδια της!

Η ΡΑΕ ενέκρινε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεδρίαση της στις 20 Φεβρουαρίου του 2020 ενώ είχε προηγηθεί και διαδικασία διαβούλευσης επίσης τον Φεβρουάριο του 2020.

Διαβάστε επίσης