• 6 Μαΐου 2024,

Φυσιολογική αναβολή λόγω απουσίας του βασικού μάρτυρα κατηγορίας

 Φυσιολογική αναβολή λόγω απουσίας του βασικού μάρτυρα κατηγορίας

Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε η χθεσινή ακροαματική διαδικασία στο μονομελές αυτόφωρο Καβάλας, με μία ακόμη αναβολή, την τρίτη κατά σειρά, που δόθηκε στην υπόθεση των έργων του αγωγού ΤΑΡ. Η νέα αναβολή είναι μεγαλύτερη χρονικά κι έτσι η υπόθεση παραπέμπεται σε τακτική δικάσιμο στις 13 Δεκεμβρίου 2018.

Στις 11:00 χθες το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στο δικαστικό μέγαρο πολίτες και παράγοντες προς συμπαράσταση προς τους οκτώ κατηγορούμενους. Το χθεσινό πλήθος του κόσμου δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο σε προηγούμενες παρόμοιες συγκεντρώσεις συμπαράστασης. Για πρώτη φορά, η πλειοψηφία εκείνων που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, προέρχονταν από τη δημοτική ενότητα Φιλίππων και ειδικότερα από τις Κρηνίδες.

Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι των πετρελαίων ενώ έξω από το κτήριο είχαν σταθμεύσει τρακτέρ και περίπου δέκα αυτοκίνητα ταξί. Τα ταξί με επικεφαλής τον πρόεδρο του σωματείου ιδιοκτητών έμειναν έξω από το δικαστήριο για συμπαράσταση περίπου μία ώρα. Πολλοί κάτοικοι των Κρηνίδων φορούσαν μαύρα μπλουζάκια που πάνω τους έγραφαν: «Έξω από τις ζωές μας, μέσα από τα βουνά».

Στο δικαστήριο βρέθηκαν η διοίκηση του δήμου και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, ο πρόεδρος του σώματος Γιώργος Γραμμένος, η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου, εκ μέρους της αντιπολίτευσης ο Μάκης Παπαδόπουλος, ο Βαγγέλης Παππάς, ο Θόδωρος Μουριάδης, ο Λεωνίδας Παππάς, ο Χρήστος Τσοχαταρίδης ήταν εκεί. Επίσης το παρόν έδωσαν οι πρώην δήμαρχοι Φιλίππων Κωταϊδης και Τσαταλμπασίδης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Κώστας Γερακίνης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιάννης Παναγιωτίδης.

Η πρόεδρος δήλωσε ότι στην αίθουσα του ακροατηρίου δε θα υπάρχουν όρθιοι. Τα αστυνομικά μέτρα δεν ήταν τόσο έντονα όσο σε προηγούμενες περιπτώσεις. Την υπόθεση δίκασε η πρόεδρος πρωτοδικών Ρούλα Αρχάκη, με εισαγγελέα έδρας την Ολυμπία Αναγνωστοπούλου. Μόλις άρχισε η εκφώνηση της υπόθεσης, δικηγόρος της Θεσσαλονίκης που χειρίζεται θέματα του αγωγού ΤΑΡ ανακοίνωσε ότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας κι εργαζόμενος στο έργο του αγωγού έμαθε μόλις την προηγούμενη ημέρα πως θα ήταν μάρτυρας της υποθέσεως. Ενώ η δικηγόρος συμπλήρωσε πως ο μάρτυρας ήταν και άρρωστος.

Άμεσα τέθηκε σοβαρό θέμα αναβολής της υποθέσεως. Το δικαστήριο διέκοψε και όταν επανήλθε στην έδρα αποφάσισε να δώσει αναβολή χωρίς όμως την τιμωρία του απόντα μάρτυρα. Μάλιστα, η πρόεδρος κ. Αρχάκη εξήγησε κι ένα λάθος της προηγούμενης δίκης, τότε που είχε δοθεί η αναβολή για τις 12 Ιουλίου. Εκείνη η απόφαση που καθαρογράφτηκε αναφέρει ότι η αναβολή δίδεται με υποχρέωση κλήτευσης στη νέα ημερομηνία του αστυνομικού μάρτυρα και του τρίτου κατηγορούμενου. Προφανώς εννοούσαν τον άρρωστο κι ευρισκόμενο στο νοσοκομείο Θέμη Καλπακίδη.

Δηλαδή, η απόφαση με την οποία η υπόθεση είχε αναβληθεί για τη 12η Ιουλίου δεν είχε αναφορά στον απόντα και βασικό μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος δεν είχε κλητευθεί για τη χθεσινή δίκη. Αναστάτωση προκλήθηκε στο ακροατήριο, κυρίως μεταξύ των δικηγόρων συνηγόρων υπεράσπισης όταν η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε νέα ημερομηνία για το 2019. Προφανώς είχε κάνει λάθος. Σύντομα η κ. Αρχάκη συμβουλεύθηκε εκ νέου την εισαγγελέα κι έτσι τελικά η δίκη ορίσθηκε για τις 13 Δεκεμβρίου 2018.

Στη συνέχεια ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί, ενώ οι κατηγορούμενοι, οι τοπικοί παράγοντες και οι συνήγοροι υπεράσπισης βρέθηκαν στην αίθουσα του δικηγορικού συλλόγου, όπου συνάντησαν τους δημοσιογράφους.

Ο Άρης Βέρρος δήλωσε: «Ο αγώνας συνεχίζεται». Ο Γιώργος Γραμμένος σημείωσε: «Σήμερα ο ΤΑΡ φυγομάχησε. Επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης. Συντηρεί την κρίση. Ο δήμος Καβάλας θα είναι απέναντί τους ακόμη δυνατότερα». Ο Θέμης Κλαπακίδης παρατήρησε: «Είναι μια μεθοδευμένη αναβολή με πολλούς συνεργούς. Εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη αλλά ο ΤΑΡ φυγοδικεί. Η απεργία πείνας συνεχίζεται. Θα συζητήσουμε μεταξύ μας ώστε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».

Πριν την έναρξη της δίκης η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα επανέλαβε ότι από τα γεγονότα του προηγούμενου μήνα μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ανάμεσα στο δήμο και τους εκπροσώπου του ΤΑΡ καμία απολύτως επικοινωνία.

 

Διαβάστε επίσης