Γ. Φιλόσογλου- Λ. Παππάς σχολιάζουν τις αλλαγές στο Κλεισθένη

 Γ. Φιλόσογλου- Λ. Παππάς σχολιάζουν τις αλλαγές στο Κλεισθένη

Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη».

Το νομοσχέδιο αναμένονταν από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει περιεχόμενο λίγο πολύ γνωστό (από διαρροές προηγούμενων ημερών).  Το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση αναφέρεται σε συζητήσεις και έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα.  Σημασία έχει το κείμενο που θα οριστικοποιηθεί μέσα από την συζήτηση στη βουλή και θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης για να εφαρμοστεί. Η δημοσίευση του νέου νόμου θα γίνει το αργότερο ως τα μέσα Αυγούστου.  Για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη» σχολιάζουν θετικά και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος μετέχει στην ομάδα του νέου Δημάρχου Θεοδώρου Μουριάδη.

Ο Γιώργος Φιλόσογλου είπε στην Πρωινή ότι: «Ουσιαστικά πρόκειται για έναν καινούργιο νόμο και όχι για τροποποίηση του «Κλεισθένη». Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση διαπιστώνω ένα δομημένο κείμενο. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί να τεθεί θέμα συνταγματικότητας του νόμου. Προβλέπεται γραπτή συμφωνία της διοίκησης με μία ή περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης για σύμπραξη η οποία ωστόσο θα πρέπει να έχει έγκριση με απόλυτη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι αντιδήμαρχοι θα συμμετάσχουν αρκετοί στις δύο δημοτικές επιτροπές (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής). Καταλαβαίνω ότι με την αλλαγή στο νόμο οι δήμαρχοι τα παίρνουν όλα. Για την περίπτωση της νέας διοίκησης του Δήμου Καβάλας οι εννέα σύμβουλοι του Θόδωρου Μουριάδη πρόκειται να αναλάβουν μεγάλο βάρος ευθύνης καθώς μεταξύ άλλων η οικονομική επιτροπή γίνεται υπέρ όργανο. Δεν είδα ως τώρα πράξεις υπέρ της συνεργασίας που όλοι οι υποψήφιοι υπόσχονταν προεκλογικά. Όσα ακούω και διαβάζω και έχουν σχέση με τον κύριο Μουριάδη δεν δείχνουν ότι ο νέος δήμαρχος έλαβε ως τώρα κάποια επίσημη πρωτοβουλία συνεργασίας με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης».

Ο Λεωνίδας Παππάς είπε ότι παρά τις αλλαγές στον «Κλεισθένη» είναι επιβεβλημένες οι συνεργασίες. Θεωρεί βέβαιο ότι ο Θόδωρος Μουριάδης θα κινηθεί υπέρ των συνεργασιών σημειώνοντας ότι οι συνεργασίες ταιριάζουν στο χαρακτήρα του. Πάντως ο Λεωνίδας Παππάς τονίζει ότι οι πρωτοβουλίες Μουριάδη θα πρέπει να αναμένονται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την οριστικοποίηση του περιεχομένου του».

Διαβάστε επίσης