• 4 Μαΐου 2024,

Γιάννης Μαρκιανός: Οι πρώτες κρατήσεις δημιουργούν αισιοδοξία στη Θάσο

 Γιάννης Μαρκιανός: Οι πρώτες κρατήσεις δημιουργούν αισιοδοξία στη Θάσο

Είμαστε στην καρδιά του Χειμώνα. Αρκετά νωρίς για να σκεπτόμαστε την επόμενη τουριστική περίοδο. Ή μήπως όχι;

Ειδικά η Θάσος κινείται ήδη Καλοκαιρινά. 1ον γιατί κατασκευάζονται νέα καταλύματα (όχι λίγα) και 2ον οι πρώτες κρατήσεις από τη Ρουμανία είναι γεγονός. Όλα αυτά τα περιγράφει και τα σχολιάζει ο κ. Γιάννης Μαρκιανός, πρόεδρος των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων στην Θάσο. Τα νέα που μας μεταφέρει είναι ευχάριστα. Για την τρέχουσα περίοδο και όχι μόνο.

Η συνέντευξη

Ερ: Είμαστε στην καρδιά της χειμερινής περιόδου. Ο κόσμος πάει και έρχεται στη Θάσο, συνεχίζει το ταξίδι το καθημερινό. Υπάρχει λόγος που πηγαινοέρχονται τόσοι άνθρωποι στο νησί. Οι κατασκευαστικές εργασίες.

Απ: Πραγματικά η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη. Θεωρώ πως ο καιρός έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Και το καλοκαίρι είναι σαν να μη έχει τελειώσει ποτέ! Από τη μέρα που σταμάτησαν οι επισκέπτες να έρχονται, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή. Οι περισσότεροι  ετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά. Δεν υπήρξε περίοδος που να έχει σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί.

Ερ: Ποιοι δουλεύουν; Δουλεύουν οι αλλοδαποί οικοδόμοι, τεχνίτες, εργάτες; Οι ντόπιοι; Από την υπόλοιπο Ννομό Καβάλας; Κάθε μέρα ταξιδεύουν εργάτες απ` όλη την Ανατολική Μακεδονία, ίσως και τη Θράκη;

Απ:  Έρχονται από όπου υπάρχουν διαθέσιμοι. Τα συνεργεία της Θάσου δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαθέσιμα συνεργεία ειδικά  για βαριές οικοδομικές εργασίες, από τις  περιοχές  της Ξάνθης. Και για διάφορες άλλες εργασίες από την Καβάλα, από τη Θεσσαλονίκη, από διάφορες γειτονικές περιοχές για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν.

Ερ: Στις άδειες που εκδίδει η Πολεοδομία τα περισσότερα από αυτά που γίνονται είναι μικρομεσαία καταλύματα. Σχέδια επενδυτικά, δωμάτια κτλ.

Απ: Η τεράστια πλειοψηφία πλέον είναι μικρά καταλύματα. Εκεί έχει οδηγηθεί το νησί, μικρές μονάδες οι οποίες έχουν κυρίως μικρές ανάγκες σε εργασιακό προσωπικό και μπορούν ανά πάσα στιγμή να μειώσουν το λειτουργικό κόστος.

Ερ: Υπάρχει ένα μεγάλο ξενοδοχείο που θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει για πρώτη φορά, την Άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023;

Απ: Όχι δεν υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια οι άδειες ξενοδοχείων ειδικά μεγάλων δεν προχωράνε. Κυρίως η τεράστια πλειοψηφία αφορά μικρά καταλύματα.

Ερ: Ποια περιοχή του νησιού είναι αυτή που έχει τη περισσότερη τουριστική ανοικοδόμηση;

Απ: Παντού χτίζονται αλλά ξεχωρίζουνε απ` ότι παρατηρώ δυο περιοχές. Η μια είναι στη Σκάλα Ποταμιάς και Σκάλα Παναγίας και η δεύτερη είναι η σκάλα Ραχωνίου. Σημαντικό ρόλο παίζει ότι σε αυτές τις περιοχές, η έκδοση οικοδομικής άδειας είναι πάρα πολύ σύντομη, γιατί γίνεται στην κατηγορία 3. Για όσους γνωρίζουν με ευθύνη μηχανικού, οπότε οι χρόνοι είναι πάρα πολύ μικροί. Άρα είναι ελκυστικό για κάποιον να κινηθεί σε αυτές  τις  περιοχές.

Ερ: Σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν και αρχαία. Δεν εμπλέκεται η αρχαιολογία.

Απ: Ακριβώς. Το βασικότερο  θέμα είναι αυτό, ότι δεν υπάρχει αυτή η εμπλοκή.

Ερ: Έχουμε κάποια χειροπιαστά τουριστικά  νέα; Έχουμε κάποια μηνύματα; Έγιναν κάποιες εκθέσεις στο Λονδίνο και αλλού.

Απ: Αυτό το οποίο συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ότι έχουν αρχίσει και έρχονται κάποιες κρατήσεις κυρίως από τη Ρουμάνικη αγορά. Οπότε όλοι έχουν αρχίσει να είναι αισιόδοξοι και να βλέπουν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά. Από εκεί και πέρα όλες οι άλλες αγορές που εκπροσωπούνται από ταξιδιωτικά πρακτορεία φαίνεται να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και να κινηθούν κι αυτές σε πολύ καλά επίπεδα. Είναι οι Βόρειοι Ευρωπαίοι, οι Φιλανδοί, οι Πολωνοί, οι Άγγλοι, οι Γερμανοί, όλοι δείχνουν ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όπως και σε όλη την Ελλάδα φυσικά, το ίδιο ρεύμα ακολουθούνε και εδώ.

Ερ: Ας βάλουμε κάτω το ημερολόγιο, πότε να πούμε ότι  θα αρχίσει η σεζόν για τη Θάσο ; Να πούμε  μετά το Πάσχα; Φέτος εκείνη την περίοδο θα είναι και οι εκλογές.

Απ: Βλέπω πολλούς να προετοιμάζονται για την περίοδο μετά το Πάσχα. Μικρά καταλύματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν με μικρά δωμάτια. Μεγάλο ρόλο θα παίξει ο καιρός. Φέτος τα Χριστούγεννα εδώ στο νησί έγινε κάτι το πρωτοφανές όπου για τα δεδομένα του νησιού εμφανίστηκαν αρκετοί επισκέπτες.  Αλλοδαποί, Ρουμάνοι και Βούλγαροι οι οποίοι έμειναν σε κάποια καταλύματα που άνοιξαν και ήταν αρκετά ικανοποιημένοι. Βοήθησε ο καιρός που ήταν πολύ καλός και έτσι μπορούσαν άνετα να κινηθούν και να εξυπηρετηθούν. Αρχές Μαΐου μάλλον θα αρχίσει η φετινή σεζόν για τη Θάσο.

Διαβάστε επίσης