Γιάννης Μαρκιανός: Τα μικρά τουριστικά καταλύματα εκτός προγράμματος στήριξης!

 Γιάννης Μαρκιανός: Τα μικρά τουριστικά καταλύματα εκτός προγράμματος στήριξης!

Ο πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων στη Θάσο κ. Γιάννης Μαρκιανός (φωτογραφία) περιγράφει την κατάσταση στο νησί. Αναφέρεται στους τουρίστες, στην περίοδο αναμονής.

Στους εμβολιασμούς αλλά και στο πρόγραμμα στήριξης που διαπιστώνει ότι δεν αφορά τα μικρά τουριστικά καταλύματα.

Η συνέντευξη

Ερ: Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουρίστες στη Θάσο;

Απ: Στη Θάσο όπως και παντού νομίζω, βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι τουρίστες οι οποίοι έχουν έρθει το προηγούμενο διάστημα, όχι κάτι ιδιαίτερο. Περιμένουμε να περάσουν οι μέρες και να έρθει η ημερομηνία, η περίοδος η οποία περιμένουμε να έχουμε μαζικές ροές που είναι στο τέλος του μήνα.

Ερ: Κομβικό σημείο είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος;

Απ: Εκεί φαίνεται ότι ξεκινούν λίγο οι μαζικότερες ροές των τουριστών. Από εκεί ξεκινάει και θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί με τα δεδομένα που έχουμε.

Ερ: Αυτοί οι τουρίστες που λέτε ότι ήρθαν στη Θάσο, είναι Βαλκάνιοι;

Απ: Κυρίως είναι Βαλκάνιοι και στη μεγάλη τους πλειοψηφία Ρουμάνοι. Είναι και τα τσάρτερ των Πολωνών. Είναι αυτοί οι οποίοι έχουνε το μεγαλύτερο αριθμό.

Ερ: Υπάρχει μια πληροφορία ότι η αλλαγή που θα κάνει η κυβέρνηση της Αγγλίας δε θα είναι διορθωτική όσον αφορά την Ελλάδα ακόμη. Επιβεβαιώνεται αυτό;

Απ: Διαβάζουμε κάποιες ειδήσεις που ελπίζουμε ότι δε θα επιβεβαιωθούν. Κάθε 15 ημέρες αλλάζει η κατηγορία. Θα περιμένουμε πάνω σε αυτό.

Ερ: Από την Νυμφαία τι ακούτε; Οι Ρουμάνοι που έρχονται τι λένε; Εξυπηρετούνται; Μπαίνουν γρήγορα στην Ελλάδα;

Απ: Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι ροές περνάνε κανονικά. Ελάχιστες καθυστερήσεις υπάρχουν, σχεδόν καθόλου και όλοι είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία. Οι καθυστερήσεις σημειώνονται και ακούμε συνεχώς ότι είναι από τον Προμαχώνα. Εκεί φαίνεται να υπάρχει κάποιο θέμα, το οποίο συζητάμε για όλες τις εισόδους. Συζητάμε συνεχώς και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι δε θα βρεθούμε προ εκπλήξεως πάλι. Είναι γνώστες του θέματος όλοι. Θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει έντονο θέμα τόσο ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα.

Ερ: Σε αυτή την πίεση που ασκείται έχετε κάποια πληροφορία για τα σύνορα της Εξοχής;

Απ: Αυτό το οποίο λαμβάνουμε είναι ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, θα υπάρξουν παρεμβάσεις και αυτές προσδιορίζονται στο τέλος του μήνα. Μπορεί να περιλαμβάνουν και την Εξοχή. Όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάσταση που θα επικρατεί σε όλα τα Βαλκάνια.

Ερ: Έγινε πολύ καλή τουριστική προβολή εντός των συνόρων με ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα από την ΕΡΤ3 για τη Θάσο, την περασμένη εβδομάδα.

Απ: Πραγματικά ήταν ένα ωραίο αφιέρωμα, τη στιγμή που έπρεπε. Οι Έλληνες είναι μια αγορά η οποία μας απασχολεί. Θέλουν να μας επισκεφτούν. Υπάρχει το ευχάριστο το οποίο λαμβάνουμε ότι έχουν αρχίσει να γίνονται τηλεφωνήματα διερευνητικά προς το παρόν από Έλληνες. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί είχαμε συνηθίσει να είναι της τελευταίας στιγμής οι κρατήσεις των Ελλήνων. Αυτό φαίνεται να αλλάζει φέτος. Σίγουρα παίζει και ρόλο τα πολλά εισιτήρια που έχουν δοθεί από τον τουρισμό για όλους, τα προγράμματα. Θεωρούμε ότι θα είναι αρκετά καλά τα πράγματα όσον αφορά τους Έλληνες. Βέβαια το μήνα που έρχονται, τον Αύγουστο.

Ερ: Είπε στην εκπομπή της ΕΡΤ3 ο Δήμαρχος, ότι έχει εμβολιαστεί το 50% των κατοίκων του νησιού. Η δική σου εκτίμηση ποια είναι; Στη Θάσο έρχονται και εμβολιάζονται απ` όλο το νομό.

Απ: Η αλήθεια είναι ότι στη Θάσο δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρο νούμερο, ξεκάθαρη εικόνα, διότι με τους εμβολιασμούς που γίνονται και πραγματικά είναι πάρα πολλοί είναι όμως σημαντικό το ποσοστό των Θασιτών που έχουν εμβολιαστεί. Φαίνεται ότι πάει πολύ καλά από την εικόνα που έχουμε στον περίγυρο μας. Θέλω να συμπληρώσω κάτι ακόμη πάνω στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε των τουριστικών επιχειρήσεων, τα μικρά τουριστικά καταλύματα φαίνεται πως ακόμη μια φορά μένουν εκτός χρηματοδοτήσεων και αυτό γιατί μια από τις υποχρεώσεις για τους δικαιούχους είναι το 2019 να είχαμε μια μονάδα ετήσιας μισθωτής εργασίας συν ότι θα έπρεπε να έχουνε 12 μήνες συνολικά υπαλλήλους. Είτε μέσα στο καλοκαίρι τρεις των τεσσάρων μηνών ή και έναν όλο το χρόνο. Αυτό αφήνει εκτός την μεγάλη πλειοψηφία των μικρών καταλυμάτων όπου πραγματικά έχουν ανάγκη από ενίσχυση. Φυσικά και ήδη έχουμε αρχίσει τις επαφές και τις διαμαρτυρίες. Νομίζω ότι αν όχι να διορθωθεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχει ένα άλλο εργαλείο χρηματοδότησης για τα μικρά καταλύματα γιατί προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ενίσχυση σε αυτά.

Διαβάστε επίσης